Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2022 o 8:43
Čas čítania 2:53
Adrián Lukáč

F1: Leclerc neohrozeným kráľom Austrálie. Ďalšia pohroma pre Verstappena a Russellovo prvé pódium v Mercedese

F1: Leclerc neohrozeným kráľom Austrálie. Ďalšia pohroma pre Verstappena a Russellovo prvé pódium v Mercedese
Zdroj: Getty Images/Mark Thompson
ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Pomerne pokojnú Veľkú cenu Austrálie ovládol Leclerc.

Veľká cena Austrálie v réžii Leclerca. Po včerajšej kvalifikácii dominantným spôsobom ovládol aj dnešné preteky a v šampionáte má po troch súťažných víkendoch obrovský náskok. Opačné pocity prevládajú v druhej časti garáže Ferrari po tom, čo Sainz skončil zahrabaný v štrku už v prvom kole. Nedokončil ani Verstappen, ktorý pre poruchu motora odstúpil z priebežnej druhej priečky. Druhý skončil Pérez, tretí Russell, pre ktorého ide o prvé pódium v Mercedese.

Odporúčané
Profil Charla Leclerca: vidí sa v ňom aj Lewis Hamilton a s Ferrari vytvoril silnú dvojicu Profil Charla Leclerca: vidí sa v ňom aj Lewis Hamilton a s Ferrari vytvoril silnú dvojicu 30. marca 2022 o 10:30

Katastrofa Sainza v prvom kole

Po včerajšej nevydarenej kvalifikácii chcel dnes Carlos Sainz minimalizovať škody a pokúsiť sa dostať čo najvyššie, no skončilo sa to katastrofálne. Do pretekov sa vo Ferrari rozhodli Španielovi nasadiť alternatívnu stratégiu a obuli mu tvrdú zmes pneumatík na prvý stint. To sa ukázalo ako zlá voľba hneď po štarte, keď sa v priebehu pár zákrut prepadol o päť pozícií a v snahe o dobehnutie straty nedobrzdil v desiatej zákrute, preletel cez trávnik a skončil v štrku, z ktorého sa už nevyhrabal. Preteky sa tak pre neho skončili už po pár sekundách.

Na čele si po štarte udržal vedenie víťaz kvalifikácie a Sainzov tímový kolega Charles Leclerc, ktorého stíhal Max Verstappen. Na tretie miesto ihneď po štarte poskočil Lewis Hamilton na úkor Sergia Péreza. Po Sainzovom vypadnutí nasledoval safety car.

Leclerc jazdí vo svojej lige

V 7. kole zašiel safety car do boxov a Verstappen skúšal zaútočiť, no Leclerc si vedenie aj tentoraz postrážil a okamžite začal úradujúcemu majstrovi sveta unikať. Tempo Ferrari bolo oveľa rýchlejšie ako vo zvyšných tímoch a výrazne zaostával aj Red Bull. V priebehu siedmich kôl si Leclerc na čele vybudoval pred Verstappenom 5,5-sekundový náskok. V 10. kole si Pérez zobral späť tretie miesto od Hamiltona. Red Bullu však veľmi rýchlo degradovali stredne tvrdé pneumatiky, a tak museli obaja piloti červených býkov zastaviť v boxoch skôr ako Leclerc s Hamiltonom.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, v ktorom roku oslavoval Michael Schumacher svoj prvý titul v F1? Ukáž, či si pamätáš majstrov sveta podľa roku KVÍZ: Vieš, v ktorom roku oslavoval Michael Schumacher svoj prvý titul v F1? Ukáž, či si pamätáš majstrov sveta podľa roku 6. júna 2024 o 11:00

V 22. kole nezvládol Sebastian Vettel svoj monopost a po náraze do bariéry bol aktivovaný najskôr virtuálny safety car, čo využil George Russell na zastávku v boxoch a predbehol tak Lewisa Hamiltona aj Sergia Péreza, a následne vyšiel na trať opäť safety car. Po reštarte Verstappen znova skúšal útočiť, tentoraz bol k Leclercovi naozaj blízko, ale Holanďan mu opäť nestačil a Leclerc si okamžite začal budovať náskok na čele.

Technické problémy Red Bullu pokračujú

Nasledovala pomerne pokojná pasáž pretekov, keď sa čakalo na zastávky v boxoch pilotov na alternatívnej stratégii. V 38. kole sa o rozruch postaral Red Bull Maxa Verstappena, ktorý začal horieť, čo znamenalo koniec pre Holanďana. Ide už o druhé vypadnutie úradujúceho šampióna z dôvodu technickej poruchy počas úvodných troch pretekov.

Traťoví maršali zvládli odpratať odstavený Red Bull aj bez výjazdu safety caru a pokračovalo sa ďalej. Do boxov zamierili aj Alonso s Magnussenom, no z dôvodu dvoch výjazdov safety caru v prvej polovici pretekov sa ich stratégia ukázala ako nevýhodná, keďže medzi pilotmi neboli veľké rozstupy a obaja sa tak prepadli mimo bodovaných priečok.

Záver pretekov bol v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma Veľkými cenami pomerne pokojný a nič dramatické sa nedialo. Charles Leclerc si ešte v závere poistil najrýchlejšie kolo a získal svoj prvý grandslam v kariére.

Dominancia Ferrari v oboch šampionátoch

Po úvodných troch podujatiach v sezóne Ferrari neohrozene kraľuje formule 1. V pohári jazdcov má Charles Leclerc pred druhým Georgeom Russellom náskok priepastných 34 bodov.


 

V pohári konštruktérov je to pre Ferrari ešte veselšie. Pred druhým Mercedesom má náskok až 39 bodov. Poradie v oboch pohároch je však do veľkej miery ovplyvnené technickými problémami Red Bullu, keďže Max Verstappen má na konte už dve a Sergio Pérez jedno vypadnutie. Najbližšia Veľká cena bude už o dva týždne v talianskej Imole a na domácej pôde bude Ferrari určite chcieť svoj náskok ešte navýšiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia