Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2022, 15:15
Čas čítania 1:17
Adam Novosad

Heger o svojej ceste do Kyjeva: Nejdem si naprávať renomé. Nemám strach, Zelenskému ukážem plán, ako Ukrajine pomôžeme

NEWS EDUARD HEGER RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Eduard Heger vycestuje v piatok do Kyjeva, kde prezidentovi Zelenskému predstaví konkrétny plán slovenskej pomoci Ukrajine.

„Nejdem si naprávať renomé,“ vyhlásil o svojej ceste do Kyjeva Eduard Heger. Predseda vlády v piatok spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou vycestuje do Kyjeva, kde sa stretne s prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

Heger chce v Kyjeve prezidentovi predstaviť konkrétny plán vojenskej a humanitárnej pomoci, ktorým Zelenskému ukáže, že za ním stoja „priatelia zo západnej Európy“. Európska únia chystá pre Ukrajinu plán obnovy na pomoc s opätovným vybudovaním krajiny po skončení vojny, ale aj zrýchlený proces prijatia do Únie.

Premiér sa k ceste do Kyjeva dostal vďaka tomu, že sa po prvotnej návšteve poľského, českého a slovinského premiéra na Ukrajine intenzívne zaujímal o možnosť vycestovať do vojnou zmietanej krajiny. „Je mi cťou, že sme dostali príležitosť byť súčasťou tejto cesty,“ uviedol. Po návšteve európskych premiérov čelil kritike za to, že svoju účasť odmietol.

rusko, ukrajina, kyjev
Zdroj: Úrad vlády

Na otázku, či existuje pravdepodobnosť, že by na európsku delegáciu, ktorej členom bude aj on, mohla zaútočiť ruská armáda, zareagoval slovami, že na to zrejme nikto nepozná odpovedať. „Neviem vám povedať, čo by to mohlo znamenať. Mohlo by to mať negatívne následky,“ uviedol so slovami, že azda sa na úrade vlády s novinármi uvidí aj opäť o týždeň.

Podľa Hegera sa Ukrajincom bojuje s oveľa lepšou morálkou, keď vedia, že vo vojne nie sú sami, ale stoja za nimi partneri. Slovensko podporuje vytvorenie medzinárodného tribunálu na potrestanie vojnových zločinov, a tak na Ukrajinu pošle aj viacero odborníkov, ktorí budú s vyšetrovaním vojnových zločinov ruskej armády pomáhať.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

V závere svojho prejavu vyhlásil, že ľudia by si mali uvedomiť, že Slovensko chce do celej situácie prinášať „atmosféru žičlivosti“. „Naša pomoc nejde na úkor nášho obyvateľstva, práve naopak,“ skonštatoval. Ukrajinci podľa neho teraz bojujú nielen za seba, ale aj za nás.

Mohlo by ťa zaujímať:
– Heger o svojej ceste do Kyjeva: Nejdem si naprávať renomé
– „Všetkých zabite, k***a!“ Ukrajina zverejnila mrazivú konverzáciu ruských vojakov, ktorí dostali pokyn zabíjať civilistov
– VIDEO: Jediný ukrajinský tank terorizoval celú kolónu ruských jednotiek. Tie ho spočiatku nevedeli nájsť
Domov
Zdieľať
Diskusia