Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2022, 20:17
Čas čítania 3:08
Ivan Koribanič

Slovenský týždeň v športe: Posezónny program Petry Vlhovej, olympionici u prezidentky Zuzany Čaputovej a dospelák Juraj Slafkovský

Slovenský týždeň v športe: Posezónny program Petry Vlhovej, olympionici u prezidentky Zuzany Čaputovej a dospelák Juraj Slafkovský
Zdroj: TASR
ŠPORT HOKEJ JURAJ SLAFKOVSKÝ PETRA VLHOVÁ SLOVENSKO TIPOS EXTRALIGA ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE ZOH 2022 ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Uplynulý týždeň priniesol zaujímavosti vo svete slovenského športu. Prehľad toho najpodstatnejšieho nájdeš tu.

Petra Vlhová a jej (po)sezónny program

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová má aj po skončenej sezóne povinnosti. Najprv navštívila výstavu Expo v Dubaji. Je totiž ambasádorkou organizácie Slovakia Travel.

Nasledne sa presunula do Talianska, kde testovala nové lyže na nadchádzajúcu sezónu. „Bola som štyri dni v Taliansku. Otestovali sme nejaké lyže, ale nie je to aktivita na štyri dni, skôr na štyri mesiace. Bol to iba začiatok. Budeme skúšať aj niečo nové. Ja som otvorená všetkému. Čo nám prinesú z Rossignolu, to budeme testovať,” povedala Vlhová v rozhovore pre Sportnet.

Po prijatí prezidentkou absolvovala zlatá medailistka z olympiády v Pekingu podpisovanie kníh, aby sa následne mohla stretnúť so svojimi fanúšikmi v rodnom Liptovskom Mikuláši. „Sú to veľké emócie. Som šťastná, že napriek veľkej zime prišlo toľko ľudí, ja si to naozaj veľmi užívam. Drela som celý rok aj pre tieto momenty. Celú sezónu som cítila, že mi strašne veľa ľudí fanúšikuje, že pozerajú moje preteky a tešia sa. Som rada, že tu môžem byť,” skonštatovala lyžiarka.

Vlhová sa po úspechoch stala aj osobnosťou Liptova a primátor mesta Ján Blcháč udelil samotnej Vlhovej a jej tímu verejné ocenenia mesta. Na lyže sa opäť plánuje postaviť až koncom leta. „Teraz si ľahnem na ležadlo, dám si pivo a nebudem robiť nič,” cituje Vlhovú Nový Čas.

Petra Vlhová
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Olympionici u prezidentky Zuzany Čaputovej

„Rada by som vám vyslovila obdiv a poďakovanie za reprezentáciu Slovenska. V neľahkých časoch nám dodávate optimizmus a nádej. Priniesli ste do našich rodín a domácností radosť zo života, pocity úspechu a hrdosti na Slovensko,“ prihovorila sa športovcom prezidentka Zuzana Čaputová, informuje Slovenský olympijský a športový výbor na svojom webe.

Tá prijala úspešných športovcov v prezidentskom paláci. Prihovorila sa aj konkrétne športovcom, napríklad Petre Vlhovej. Tej pripomenula, že bolo nádherné zobudiť sa s tým, že Slovensko má olympijskú víťazku. „Cenu zlata má však aj príklad, ktorým ste pre ostatných mladých ľudí,“ dodala.

Bronzových hokejistov prišli zastúpiť brankár Branislav Konrád a útočník Samuel Takáč. Prezidentka povedala, že Slovensku vrátili pocity eufórie, ktoré krajina prežívala v minulosti. Bronz prirovnala k cene zlata. „Potvrdili ste, že úspešní vieme byť vždy, keď sa zomkneme. Ukázali ste, že spoločne sa dá dosiahnuť viac. To platí aj mimo ľadovej plochy.“

Petra Vlhová
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Návrat k udeľovaniu čestných štátnych titulov

Po prvýkrát v histórii samostatného Slovenska udeľovalo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu čestné štátne tituly, píše SOŠV na webe.

V kategórii zaslúžilý majster športu ich získali ôsmi olympijskí víťazi: Michal Martikán, Peter a Pavol Hochschornerovci, Elena Kaliská, Anastasia Kuzminová, Ladislav a Peter Škantárovci a Matej Tóth.

Titul zaslúžilý odborník v športe zasa získali Jozef Martikán, Peter Hochschorner st., Peter Mráz, Juraj Minčík, Tibor Soós, Pavol Blaho a Natália Hejková.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

„Štátne vyznamenania sa športovcom udeľovali už za minulého režimu. Po revolúcii v tejto tradícii nikto nepokračoval. Zmenu priniesol až aktuálny zákon o športe, ktorý zaviedol možnosť udeliť čestné štátne tituly nielen športovcom, ale aj trénerom či iným odborníkom, ktorí sa významne zaslúžili o rozvoj športu. Ale ,nové‘ tituly udeľujeme až dnes – po šiestich rokoch platnosti zákona,“ povedal Ivan Husár, štátny tajomník pre šport.

Slovenský olympijský a športový výbor bude ministerstvu každoročne predkladať kandidátov. „V budúcnosti sú veľkými kandidátkami na tieto tituly naše zlaté Petra Vlhová a Zuzana Rehák Štefečeková, cyklista Peter Sagan či viacerí významní tréneri,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. 

Anton Siekel
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Najlepšia štvorka

Slovenská Tipos extraliga pomaly vrcholí. Známi sú už totiž semifinalisti. Stali sa nimi Slovan Bratislava, ktorý zvíťazil proti Prešovu hladko 4 : 0 na sériu. Práve Slovan sa stal víťazom základnej časti.

Ďalším postupujúcim je Zvolen, minuloročný majster. Ten si vo štvrťfinále zmeral sily s Banskou Bystricou. Dokopy odohrali 5 zápasov s výsledkom 4 : 1 v prospech obhajcov titulu. Po napínavej sérii sa do semifinále pozrú aj Košičania. Tí najprv proti Michalovciam vyhrali úvodné tri zápasy a mali tak postupový mečbal. Michalovčania sa dokázali pozviechať a dvakrát po sebe vyhrali. Šiesty zápas však zvládli lepšie Košičania a po predĺžení postúpili ďalej. Po vypadnutí ohlásil svoj odchod z pozície trénera Fín Valtonen.

Najvyrovnanejšiu partiu v rámci štvrťfinále odohrala dvojica Nitra – Poprad. Séria došla až k rozhodujúcemu siedmemu zápasu. Nitra postúpila do vyraďovacej fázy z tretieho miesta, zatiaľ čo Poprad zo šiesteho. Víťazom rozhodujúceho zápasu sa napokon stala Nitra.

HC Košice
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Dospelák Slafkovský

Juraj Slafkovský pokračuje v dobrej forme z olympiády. V play-off zápase jeho tímu TPS Turku proti IFK Helsinki strelil v druhom zápase gól a pridal jednu asistenciu. Po tomto zápase oslávil aj svoje 18. narodeniny, čo v praxi znamená, že už nemusí počas zápasov nosiť ochrannú mriežku. V play-off má na konte dokopy 1 gól a 3 asistencie. Turku vyhráva v sérii 3 : 2 na zápasy.

Okrem iného vyšiel aj nový preddraftový rebríček. Ten Slafkovskému prognózuje vysokú pozíciu.

Najnovší preddraftový rebríček:

1. Shane Wright, Kanada

2. Juraj Slafkovský, SR

3. Matthew Savoie, Kanada

4. Logan Cooley, USA

5. Šimon Nemec, SR

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia