Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2022, 12:15
Čas čítania 0:55
Ema Stanovská

Nová hlava štátu San Marína sa otvorene hlási k homosexualite. Ešte v roku 2004 by to bolo trestným činom

Nová hlava štátu San Marína sa otvorene hlási k homosexualite. Ešte v roku 2004 by to bolo trestným činom
Zdroj: Pexels/Anete Elusina/volně k užití
NEWS LGBT+ SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Do úradu kapitána regenta 1. apríla vstúpil dlhoročný gay aktivista a bývalý veľvyslanec San Marína v USA Paolo Rondelli.

Republika San Maríno tvrdí, že si zvolila prvú hlavu štátu, ktorá sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii. Do úradu kapitána regenta vstúpil 1. apríla dlhoročný gay aktivista a bývalý veľvyslanec San Marína v USA Paolo Rondelli, píše portál Barrons. Najstaršiu republiku na svete bude viesť najbližších šesť mesiacov.

„Pravdepodobne budem prvou hlavou štátu na svete, ktorá sa otvorene hlási k LGBT+ komunite (zatiaľ tam patrili len ministri a premiéri),“ napísal Rondelli v sobotu na Facebooku. Marco Tonti, šéf prvej a najväčšej talianskej organizácie na podporu LGBTI+ Arcigay,  to označil za „historickú udalosť“. 

Homosexualita ako zločin

Mikroštát v strede Apeninského polostrova, kde žijú prevažne konzervatívni katolíci, homosexualitu formálne trestal až do roku 2004. V posledných rokoch štát podnikol kroky na posilnenie občianskych práv – príkladom je septembrové referendum za legalizáciu potratov. 

Talianska senátorka Monica Cirinnová vyhlásila, že nový kapitál regent je „muž s rozsiahlymi diplomatickými a politickými skúsenosťami, ktorý bojoval za práva žien a LGBT ľudí“.

Odporúčané
Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky 5. mája 2024, 12:00

K LGBTI+ komunite sa dosiaľ hlási len luxemburský premiér Xavier Bettel a bývalá islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová (tá sa v roku 2009 stala prvou premiérkou na svete, ktorá sa otvorene prihlásila k homosexualite).

V Refresheri veríme, že ľudia rôznych národností, etník, pohlaví, ale i ľudia s rôznou sexuálnou orientáciou a transrodoví ľudia sú si rovní. Bojujeme proti rasovej neznášanlivosti a extrémizmu a snažíme sa o zrovnoprávnenie pohlaví vo všetkých oblastiach života.

Viac aktuálnych správ nájdeš v kategórii News.

Domov
Zdieľať
Diskusia