Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2022, 8:30
Čas čítania 3:16
Dominik Vetrák

Kto je Mr. Knight v seriáli Moon Knight a koľko odlišných osobností sa skrýva v hlave Stevena Granta?

FILMY A SERIÁLY MOON KNIGHT
Uložiť Uložené

Vysvetľujeme udalosti prvých dvoch epizód Moon Knighta.

Moon Knight má za sebou prvé dve epizódy a nám sa zatiaľ najnovší seriál od Marvel Studios celkom pozdáva. Prvej epizóde sme vyčítali hlavne neoriginálnu prácu s kamerou a nie príliš podarené vizuálne efekty tvorené počítačmi. A aj keď je v druhej časti stále vidieť nedokonalosť počítačových efektov, práca s kamerou, strih a celková réžia sa zlepšila.

Možno za to môže aj fakt, že druhá epizóda má iných režisérov ako tá prvá. V každom prípade, seriál postupne naberá na obrátkach. Obzvlášť pekná bola naháňačka Moon Knighta so šakalom na strechách v Londýne. 

Odporúčané
Kinoprogram v apríli: čo sa oplatí vidieť a ktoré nové filmy ignorovať? Kinoprogram v apríli: čo sa oplatí vidieť a ktoré nové filmy ignorovať? 5. apríla 2022, 10:30

Chaotický dej a rozdielne osobnosti

V seriáli sa toho začína diať čoraz viac a divák, ktorý nemá načítané komiksy, zrejme nechápe všetky súvislosti. Problémom je, že hlavný hrdina seriálu trpí poruchou osobnosti, takže sa „prepíname“ medzi sledovaním dvoch úplne odlišných ľudí v rovnakom tele.

V prvom rade tu máme amerického špeciálneho žoldniera Marca Spectora, ktorý je členom výpravy do Egypta. Niečo sa však pokazí a on sa tesne pred smrťou v nehostinnej púšti prepadne do hrobky.

Zomiera na následky svojich zranení, no v tom sa objaví egyptský boh mesiaca Konshu a navrhne mu partnerstvo. Marc sa stane Konshuovým avatarom a vykonávateľom jeho moci na Zemi, kde Konshu nemá takmer žiadnu fyzickú moc. Na oplátku Marc prežije a stane sa niečo ako nadčlovekom so super silou a ďalšími vymoženosťami. Zdá sa, že odvtedy v seriáli ubehli už roky. 

Marc v komiksoch trpí poruchou osobnosti, čo sa len umocnilo po tom, čo ho Konshu zachránil a dal mu schopnosti. V jeho hlave začali žiť ďalší ľudia. V seriáli od začiatku spoznávame Londýnčana Stevena Granta, pracovníka múzea, ktorý trpí spánkovou poruchou.

Moon Knight Marvel seriál
Zdroj: Marvel Studios

Rozdiely v komiksoch

V komiksoch je Steven milionár, ktorý vyrába zbrane a pomôcky pre samotného hrdinu Moon Knighta. Peniaze získal tak, že investoval to, čo mal nasporené Marc Spector ako pôvodná identita. Ako vidíš, v seriáli je Steven Grant úplne odlišný než v komiksoch. 

Odporúčané
Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu? Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu? 5. mája 2022, 8:30

Spector si vyvinul aj alter ego taxikára Jaka Lockleyho, ktorý pre Moon Knighta získava informácie priamo „z ulice“. Toho sme v seriáli ešte nevideli, ale je možné, že sa ukáže v ďalších epizódach. V prvých dvoch sa totiž dajú nájsť indície k tomu, že Marc má v hlave ešte nejakú ďalšiu identitu (daná identita mohla Stevenovi kúpiť novú rybu).

Telo v tejto scéne ovládal Steven Grant. Kontrolu odovzdal Marcovi Spectorovi a ten sa okamžite zmenil na Moon Knighta, keď aktivoval svoj kostým. 

Na záver je tu samotný Moon Knight, hrdina v bielom kostýme, ktorý bojuje so zločinom. Aspoň tak tomu je v komiksoch. Seriál však k identitám Marca Spectora pristupuje celkom inak. Zdá sa, že každá identita Marca Spectora bude mať svoju vlastnú verziu Moon Knighta.

Kto je Mr. Knight?

Marc Spector je Moon Knight, Steven Grant je Mr. Knight a mohli by sme vidieť ešte jednu inú verziu Mr. Knighta. Na plagátoch totiž vidíme Mr. Knighta s nepríjemným, agresívnym pohľadom, akého by Steven Grant zrejme nebol nikdy schopný. Možno ide o taxikára Jacka Lockleyho a jeho verziu Mr. Knighta. 

Moon Knight Marvel seriál
Zdroj: Marvel Studios

Mr. Knight je v komiksoch alter ego Moon Knighta. Moon Knighta hľadá polícia a ťažko sa s ním spolupracuje, a tak si vytvoril identitu Mr. Knighta, ktorý na vyšetrovanie používa viac svoj intelekt než bojové schopnosti. Zatiaľ čo v komiksoch sú všetky tieto identity oddelené, zdá sa, že seriál prepojí civilné identity s ich superhrdinskými verziami, takže toho budú mať viac spoločného.

Odporúčané
RECENZIA: Moon Knight RECENZIA: Moon Knight 4. mája 2022, 17:30

Inými slovami, Marc Spector je Moon Knight a Steven Grant je tak trochu pobláznený a vtipný Mr. Knight, niečo ako Deadpool. Taxikár Jack Lockley nakoniec môže byť drsný Mr. Knight. Jednoducho povedané, seriál je taký chaotický, pretože divák až doteraz vnímal jeho dej očami Stevena Granta, ktorý, pravdepodobne, žije len niekoľko rokov ako alternatívna identita Marca Spectora.

Seriál Moon Knight.
Seriál Moon Knight. Zdroj: Disney+

Až doteraz sme nevideli nič z toho, čo sa dialo, keď toto telo kontroloval Marc Spector, takže tento dejový zvrat odhaľujeme v rovnakom čase ako doterajšia hlavná postava seriálu – Steven Grant.

V seriáli je okrem Marca Spectora a jeho identít dôležitý aj záporák Arthur Harrow (Ethan Hawke). Dozvedeli sme sa, že on bol Moon Knightom pred Marcom Spectorom, no nejakým spôsobom dokázal zrušiť svoju dohodu s bohom Konshu.

Dokáže však zo zeme vyvolať egyptského šakala, takže je jasné, že nejaké nadľudské schopnosti má. Dlho sa na internete špekulovalo, že je samotným Draculom, kráľom upírov, a preto uvidíme v seriáli Moon Knight aj postavu Bladea (zahrá si ju Mahershala Ali), ktorý je lovec upírov. 

Cieľom Harrowa je oživiť Ammit, egyptskú bohyňu, ktorá ľudí trestá ešte predtým, než spáchajú niečo zlé. S jej pomocou chce Harror zabiť každého hriešnika, či už ide o dospelého človeka alebo dieťa. Stačí, keď si Ammit bude myslieť, že dieťa spácha ako dospelý človek zločin či nejaký veľmi zlý skutok, a tak ho radšej zabije. Na druhej strane je boh Konshu. Aj on ľudí trestá, ale až keď spáchajú niečo zlé. 

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios
Späť
Zdieľať
Diskusia