Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. marca 2022, 9:17
Čas čítania 0:54
Adam Novosad

Ficovej priateľke hrozí, že ju nadobro vylúčia z prokuratúry

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Návrh na odvolanie z pozície čakateľky prišiel od Krajskej prokuratúry Bratislava.

Priateľke Roberta Fica hrozí vylúčenie z prokuratúry, kde momentálne pôsobí ako čakateľka. Katarína Szalayová sa uchádza o pozíciu prokurátorky, pričom tento proces zahŕňa povinnú trojročnú prax a úspešné zloženie justičnej skúšky. Krajská prokuratúra v Bratislave však teraz podľa informácií denníka SME navrhla, aby Szalayovú z pozície čakateľky odvolali.

Robert Fico sa v uplynulých dňoch sťažoval na perzekúciu ľudí z jeho okolia, čím zrejme narážal práve na problémy, do ktorých sa dostala Szalayová. Návrh na jej odvolanie z pozície právnej čakateľky podala Krajská prokuratúra Bratislava, ktorá ho postúpila generálnej prokuratúre a zaoberať sa ním bude Rada prokurátorov.

Ak generálna prokuratúra získa od Rady prokurátorov súhlas na odvolanie Szalayovej, bude môcť tento krok urobiť. Podľa predsedu rady Stanislava Jakubčíka sa momentálne rada s návrhom oboznamuje, avšak v tejto chvíli bratislavská krajská prokuratúra nezverejnila dôvody, pre ktoré chce Szalayovú ako čakateľku vylúčiť.

fico
Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Youtube/Denník N

Szalayová stále nezložila justičnú skúšku, ktorú mala absolvovať v októbri minulého roka, a tak formálne nemôže pôsobiť ako prokurátorka a zostáva v pozícii čakateľky.

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Denník SME informuje, že návrh na odvolanie prišiel z krajskej prokuratúry v reakcii na správy, že Szalayová strávila koniec roka 2021 na dovolenke v Jordánsku s Robertom Ficom. Minimálne dva dni vraj bola počas dovolenky práceneschopná.

Ak by návrh Rada prokurátorov schválila, samotné odvolanie bude mať v rukách generálna prokuratúra. V prípade úspešného vylúčenia Szalayovej z pozície čakateľky by sa jej na prokuratúre nadobro zatvorili dvere.

Domov
Zdieľať
Diskusia