Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2022 o 7:37
Čas čítania 0:41
Ema Stanovská

Západné mocnosti uvažujú nad vylúčením Ruska zo zoskupenia G20, ktoré združuje najväčšie svetové ekonomiky

Západné mocnosti uvažujú nad vylúčením Ruska zo zoskupenia G20, ktoré združuje najväčšie svetové ekonomiky
Zdroj: Getty Images/Tomohiro Ohsumi
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Skupina G20 je kľúčovou medzinárodnou platformou na koordináciu kľúčových opatrení v otázkach svetovej ekonomiky, klimatických zmien či rozvoja.

Spojené štáty americké a ich západní spojenci zvažujú vylúčenie Ruska zo zoskupenia G20, ktoré združuje najväčšie svetové ekonomiky a koordinuje ich akcie v otázkach svetovej ekonomiky, klimatických zmien či rozvoja. Informuje o tom Guardian.

Portál upozorňuje, že s týmto návrhom by zrejme nesúhlasila Čína, India či Saudská Arábia, ktoré preto možno vynechajú tohtoročné stretnutie členov G20.

Jeden z vysokopostavených zdrojov vyhlásil, že ak Rusko zostane členom G20, stane sa menej užitočným členom. Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v utorok povedal, že Rusko už nemôže byť bežným členom medzinárodných inštitúcií a medzinárodného spoločenstva.

Zdroj z Európskej únie potvrdil diskusie o štatúte Ruska na nadchádzajúcich stretnutiach G20. V súčasnosti však absentuje jasný proces na vylúčenie krajiny.

Skupina G20 je spolu s menšou skupinou najvyspelejších krajín sveta G7, ktorú tvoria Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanada, Japonsko a Británia, kľúčovou medzinárodnou platformou na koordináciu kľúčových opatrení od zmeny klímy až po cezhraničný dlh.

Domov
Zdieľať
Diskusia