Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2022, 12:54
Čas čítania 0:58
Martin Adam Pavlík

Prevádzkovateľ pobočiek Burger Kingu v Rusku odmieta zatvoriť. Na vine sú vraj „komplikované“ zmluvy so zámorskými partnermi

Prevádzkovateľ pobočiek Burger Kingu v Rusku odmieta zatvoriť. Na vine sú vraj „komplikované“ zmluvy so zámorskými partnermi
Zdroj: Wikimedia/Anthony92931/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI BURGER KING RUSKO
Uložiť Uložené

Podľa prezidenta Restaurant Brands International Davida Sheara by vykonanie akýchkoľvek zmien v jeho miestnom podniku Burger King v konečnom dôsledku vyžadovalo podporu ruských úradov na mieste.

Majiteľ spoločnosti Burger King uviedol, že prevádzkovateľ jeho 800 prevádzok v Rusku ich odmietol zatvoriť napriek jasným požiadavkám pozastaviť obchod v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine, píše BBC.

Spoločnosť Restaurant Brands International (RBI), pod ktorú Burger King spadá, uviedla, že kontaktovala svojho miestneho partnera Alexandra Kolobova, aby zatvoril obchody po ruskej invázii na Ukrajinu. Pre údajné „komplikované“ zmluvy so zámorskými partnermi to však vraj nejde.

Niektoré západné značky vrátane Burger Kingu tvrdia, že nemôžu odísť z Ruska, pretože ich obchody prevádzkujú franšízoví partneri na základe „komplexných“ právnych úprav. Majú preto v krajine naďalej otvorených takmer tisíc prevádzok. Ide o značky ako M&S, Burger King, Marriott alebo Accor.

Burger King
Zdroj: Unsplash/Ismail Hadine/volně k užití

Podľa prezidenta RBI Davida Sheara by vykonanie akýchkoľvek zmien v jeho miestnom podniku Burger King v konečnom dôsledku vyžadovalo podporu ruských úradov na mieste. „Vieme, že to sa prakticky tak skoro nestane,“ uviedol. „Aj keď by sme to chceli urobiť okamžite, je jasné, že to bude nejaký čas trvať – na základe podmienok našej existujúcej dohody o spoločnom podniku,“ dodal.

Burger King, celosvetový reťazec reštaurácií rýchleho občerstvenia, vstúpil na ruský trh pred desiatimi rokmi a obchoduje tam prostredníctvom spoločného podniku s Kolobovom, ktorý je hlavným prevádzkovateľom obchodu, ako aj s ruským VTB Capital a ukrajinskou investičnou firmou.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Instagram/news4sa


BBC ďalej vysvetľuje, že VTB Capital je pridruženou spoločnosťou VTB Bank, druhej najväčšej ruskej finančnej inštitúcie, na ktorú uvalili sankcie USA, Spojené kráľovstvo a ďalšie európske krajiny. Shear uviedol, že Restaurant Brands vlastní menšinový podiel vo výške 15 % v ruskom spoločnom podniku.

Domov
Zdieľať
Diskusia