Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2022, 13:30
Čas čítania 2:44
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Ambulance

RECENZIA: Ambulance
Zdroj: Cinemart SK
FILMY A SERIÁLY AMBULANCE FILMY 2022 JAKE GYLLENHAAL MICHAEL BAY NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM
Uložiť Uložené

Ako dopadla novinka režiséra kultovej Skaly, Armageddonu či Transformerov?

Nalejme si hneď v úvode čistého vína. Michael Bay je vyslovene posadnutý spomalenými zábermi, nekonečnými bitkami, automobilovými naháňačkami, výbuchmi, streľbami zo samopalov či z guľometov, ale aj svalnatými drsnými chlapmi a krásnymi ženami s čo najdokonalejšou postavou. Je to skutočne obsesia. Ak sa ti pri bežných akčných filmoch zdá, že je tam toho už priveľa, v prípade jeho filmov je toho desaťnásobne viac. Nežartujeme.

Navyše ti nedá počas sledovania šancu vydýchnuť si. Sčasti preto, že to nevie, a sčasti preto, že vlastne o to, aby si si vydýchol, ani nestojí. Bay točí filmy tak, akoby v sebe mal konskú dávku testosterónu, a rovnako ako jeho postavy nikdy nezastavuje.

Jeho snímky sú doslova prepálené, miestami skutočne bláznivé, až neuveriteľné, no zároveň istým spôsobom fascinujúce. V prvom rade však sú skutočne zábavné a je jedno, či chcene alebo nechcene. A zabaviť diváka je vlastne presne to, čo Bay vždy chcel dosiahnuť. Nehanbí sa to povedať nahlas.  

Jake Gyllenhaal vo filme Ambulance.
Jake Gyllenhaal vo filme Ambulance. Zdroj: Cinemart SK


Svoju misiu teda plní takmer vždy do bodky. Tento 57-ročný rodák z Los Angeles je síce svojský, no vo svojom odbore patrí medzi tých úplne najlepších. Stačí si spomenúť na kultové snímky ako Bad Boys, Skala, Armageddon či Transformers.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

V poslednej dekáde šla kvalita jeho tvorby mierne nadol, stále však dokazuje, že rozhodne nepatrí do starého železa a má čo ponúknuť. Jeho novinka s názvom Abulance je (nečakane) ďalším akčným trilerom v jeho bohatej filmografii.

Zabudni na logiku a zákony fyziky

Tešiť sa môžeš na videoklipovú estetiku, špičkovú akciu, poriadnu dávku napätia, ale aj pátosu, solídny príbeh a pár scén, pri ktorých sa ti zaručene zastaví mozog. Budeš sa teda kráľovsky baviť, miestami však aj nechápavo krútiť hlavou.

Ak si chceš Bayovu novinku užiť naplno, musíš zabudnúť na logiku či zákony fyziky. Musíš sa len nechať unášať akciou, ktorej je neúrekom. Ambulance rozpráva príbeh primárne štyroch postáv, ktoré sa vezú v ukradnutej sanitke naprieč celým LA počas jedného dňa.

Ambulance (2022).
Ambulance (2022). Zdroj: Cinemart SK

Prvou postavou je charizmatický zloduch Danny Sharp (Jake Gyllenhaal), ktorý banky vykráda už od 17 rokov. Druhou je jeho brat Will (Yahya Abdul-Mateen), vojnový veterán, o ktorého sa však štát nedokáže postarať, a preto je nepriamo nútený pomôcť bratovi pri lúpeži, aby pre rodinu získal potrebné peniaze. Obaja sa po nevydarenej krádeži zmocnia sanitky a snažia sa ujsť pred kolónou policajných áut a viacerými vrtuľníkmi.  

V zadnej časti sa však s nimi vezú mladá záchranárka Cam (Eiza González) a ešte neskúsený a naivný postrelený policajt Zach bojujúci o život, ktorý len prednedávnom vyšiel z akadémie do neúprosného terénu. Je však nutné dodať, že tento krimitriler je jemne upraveným remakom rovnomenného dánskeho filmu z roku 2005, ktorý režíroval Laurits Munch-Petersen.

Vydarená adaptácia s napätím aj funkčným humorom

Pôvodný scenár Muncha-Petersena a Larsa Andreasa Pedersena prerobil Chris Fedak. Ten oživuje látku celkom sympaticky, aj keď sa občas nevyhýba otravnému klišé. Bayova snímka Ambulance je napriek tomu skutočne napínavá, svieža, miestami prekvapivo nepredvídateľná. Rýchlo odsýpa a divákovi dávkuje po celý čas nové, celkom zaujímavé vedľajšie postavy.   

Humor funguje rovnako ako Bayove vtipné popkultúrne odkazy. Pravdepodobne najviac ťa však uchváti dynamická kamera Taliana Roberta De Angelisa. Najmä zábery z dronov ťa vtiahnu do slnečného LA a budeš sa cítiť, akoby si bol sám v aute počas naháňačky. Plátno je preto v prípade Ambulance nevyhnutné. Čím väčšie, tým lepšie. Navyše ak si fanúšikom hernej série Grand Theft Auto, budeš sa baviť ešte o niečo viac. 

Eiza González vo filme Ambulance.
Eiza González vo filme Ambulance. Zdroj: Cinemart SK


Jake Gyllenhaal je štandardne skvelý a vlastne výrazne prevyšuje celý herecký ansámbel. Nikto z hercov však vyslovene neirituje a neprekáža aj vďaka tomu, že takmer všetci hláškujú jedna radosť a sú celkovo dobre obsadení. Dojem kazia hlavne skutočne šialené scény, ktoré však nechceme vzhľadom na spoilery špecifikovať. Podrážajú nohy Bayovej snahe dodať príbehu vážnosť. V tomto smere zase prekáža najmä kopec už spomínaného pátosu v záverečnej časti filmu. 

Ak si však vyrástol na akčných filmoch, máš pre ne slabosť a do kina vždy chodíš len s cieľom zabaviť sa a „vypnúť“, Bayovu novinku si určite užiješ. Formálne ide určite o nadštandardné dielo a len málokto v súčasnosti točí akciu tak efektne ako práve Michael Bay. Aj preto dávame Ambulance sedem bodov z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia