Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2022, 9:30
Čas čítania 6:44
Eduard Starkbauer

Rast ceny ropy môže ľudí motivovať ku kúpe elektrického auta. Aké prekážky stoja na slovenskej ceste za elektromobilitou?

Rast ceny ropy môže ľudí motivovať ku kúpe elektrického auta. Aké prekážky stoja na slovenskej ceste za elektromobilitou?
Zdroj: Unsplash/Michael Fousert
TECH CENA ROPY ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Elektromobilita kompletne zmení podobu osobnej dopravy na Slovensku. Problémom naďalej môže byť kúpyschopnosť.

Azda každá relevantná svetová automobilka už stihla predstaviť svoju víziu prechodu na elektromobilitu. Na slovenských cestách je však elektromobilov v porovnaní so západnou Európou stále relatívne málo – 3 600 elektrických áut a 4 000 plug-inových hybridov. Populáciou porovnateľné Fínsko pritom na konci roka 2021 evidovalo až 22 800 elektromobilov a 77 000 hybridov.

Ceny pohonných látok však dnes v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine stúpajú na celom svete a atakujú historické rekordy. Môže sa v ich dôsledku zmeniť aj vzťah Slovákov k elektromobilite?

Ekonomika, technológia, politika a ekológia spolu bytostne súvisia. Vznik článkov, ktoré prepájajú relevantné pohľady odborníkov a odpovedajú na pálčivé otázky dneška, môžeš podporiť predplatným Refresher+.


Elektromobil ako cesta z energetickej závislosti od Ruska 

Dobrou správou z hľadiska budúcnosti elektromobility je, že Slovensko má už dnes dostatočnú kapacitu na výrobu elektrickej energie z uhlíkovo neutrálnych zdrojov, ktoré sa ešte zvýšia spustením nových dvoch blokov mochovskej atómovej elektrárne. 

Odporúčané
Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy 18. decembra 2023, 17:00

Prezident Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) Patrik Križanský je presvedčený, že energiu na nabíjanie elektrických áut by sme už dnes vedeli vyrábať nezávisle od Ruska. Podľa neho by 120 000 elektrických áut na Slovensku zvýšilo elektrickú spotrebu asi len o 2 % a ostávalo by nám teda jediné: zbaviť sa závislosti od dodávok ruského jadrového paliva.

Prezident Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.
Prezident Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský. Zdroj: Facebook/SEVA – Slovenská asociácia pre elektromobilitu

Drahá ropa a... drahé elektromobily

Odborníci v oblasti elektromobility sa zhodujú, že najväčšiu bariéru v rozvoji elektromobility u nás predstavuje stále cena nových vozidiel. V súvislosti s nárastom cien pohonných látok sa však dnes podľa Patrika Križanského vlastníci konvenčných áut „varia ako žaby. Nádejou podľa neho je, že ceny nových elektromobilov by sa v rámci svojich tried mali cene konvenčných áut podľa Bloomberg Energy Finance vyrovnať už okolo roku 2027. 

Okrem poklesu ceny elektromobilov je jedným z dôvodov postupného vyrovnávania cien aj nárast cien spaľovacích motorov, ktorým budú výrobcovia kompenzovať vývoj elektromobilov aj čoraz vyššie emisné nároky, ktoré na ne kladie Európska únia.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111900 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vplýva na výdrž batérie chladné počasie.
  • Čo bude výroba elektrických áut znamenať pre náš pracovný trh.
  • Kedy a ako sa zlepší naša nabíjacia infraštruktúra.
  • Či sa čoskoro dočkáme ďalších dotácií na kúpu elektromobilov.
Domov
Zdieľať
Diskusia