Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2022, 17:03
Čas čítania 11:48
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Mierové rokovania budú prebiehať aj v stredu

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Situáciu na Ukrajine sledujeme celý deň naživo.

Rusko uvalilo sankcie na amerického preizdenta Joea Bidena aj ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
mapa
Zdroj: REFRESHER


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:35 – Mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktoré sa uplynulé dva dni odohrávali virtuálne, budú pokračovať aj v stredu. Na sociálnej sieti to oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

„Zajtra budeme pokračovať. Máme za sebou veľmi náročný a pomalý proces vyjednávania. Existujú zásadné rozpory. Ale určite existuje priestor na kompromisy. Počas prestávky bude pokračovať práca v podskupinách,“ napísal Podoľak na Twitteri. (tasr) 

20:53 – Spojené štáty poskytnú Ukrajine pomoc vo výške 13,6 miliardy dolárov. 

20:22 Vojna Ruskej federácie s Ukrajinou je z ekonomického hľadiska pre Slovensko oveľa väčší problém ako bola pandémia covidu-19, tvrdí Richard Sulík. 


Za kľúčovú úlohu svojho rezortu považuje zabezpečenie energií, teda plynu, ropy, elektrickej energie a jadrového paliva. „Dobrá správa je, že plyn a ropa tečú aj naďalej, dokonca viac ako bežne,“ konštatoval Sulík, podľa ktorého ruská strana doposiaľ plní všetky svoje zmluvné záväzky.


Plán Európskej únie na zníženie závislosti od ruských energií v horizonte piatich rokov považuje Sulík za realistický. Okamžité odstrihnutie od ruskej ropy a plynu by však podľa neho malo na slovenskú ekonomiku katastrofálne následky. „Hľadajme záložné zdroje, ale postupujme s rozvahou. Môžeme si postaviť plán, ako do niekoľkých rokov nebudeme od ruského plynu závislí, ale robiť nejaké zbrklé pohyby nepovažujem za správne,“ podčiarkol minister. (tasr) 

19:15 Ruský prezident Vladimir Putin hovoril v utorok o situácii na Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlom Michelom. 


Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že Putin informoval v telefonáte Michela o ruskom pohľade na rokovania s Ukrajinou. Podľa Putina pritom ukrajinskí predstavitelia „nedemonštrovali úmysel hľadať vzájomne prijateľné riešenia“.


Michel na sociálnej sieti Twitter zase uviedol, že počas telefonátu s Putinom zdôraznil naliehavú potrebu zastaviť ruskú bratovražednú vojnu proti Ukrajine, pričom zdôraznil, že ruské jednotky musia prestať ostreľovať ukrajinských civilistov. (tasr)

18:24 – Premiéri Poľska, Česka a Slovinska dorazili do hlavného mesta Kyjev, ktoré naďalej ostreľujú ruskí okupanti.

18:16 – Viac ako 100 autobusov s civilistami odišlo z obliehaného mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny do bezpečnej oblasti, informoval v utorok Medzinárodný výbor Červeného kríža. Informovala o tom agentúra Reuters.


„Viac ako 100 autobusov v dvoch rôznych konvojoch. Išlo o spoločnú operáciu medzi nami a ukrajinským Červeným krížom,“ povedal agentúre Reuters v Ženeve hovorca MVČK Jason Straziuso. (tasr)

17:57 – Zamestnankyni ruskej štátnej televízie Marine Ovsiannikovovej udelil moskovský súd v utorok pokutu vo výške 30 000 rubľov (247 eur) za to, že v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

17:33 – Černihivskí záchranári zverejnili fotku člena pyrotechnického tímu. „Zoznámte sa s Patronom. Má dva roky. Je dušou a maskotom našich černihivských pyrotechnikov,“ napísali záchranári.

16:58 – Na Ukrajine bol zabitý kameraman americkej televíznej stanice Fox News Pierre Zakrzewski, oznámila v utorok samotná televízia. Citovala ju tlačová agentúra AFP.
Zakrzewski zahynul a jeho kolega novinár Benjamin Hall utrpel zranenia, keď ich vozidlo v pondelok zasiahla prichádzajúca paľba v obci Horenka pri metropole Kyjev. V oznámení to uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Fox News Media Suzanne Scottová. (tasr)

16:53 – Rusko uvalilo sankcie na amerického prezidenta Joea Bidena aj ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena. Na sankčnom zozname je aj prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. 

16:33  Spojené štáty v utorok opätovne zaviedli sankcie voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v snahe potrestať krajiny podporujúce ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

15:47 – Český premiér Petr Fiala spolu s premiérmi Poľska a Slovinska Mateuszom Morawieckým a Janezom Janšom odcestoval v utorok do Kyjeva, kde sa majú stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhaľom. (tasr)

15:35 – Na britský sankčný zoznam pribudlo v utorok ďalších 350 ruských jednotlivcov a subjektov. Informuje o tom TASR na základe správy stanice Sky News.


Medzi jednotlivcov, ktorých sa bude týkať zmrazenie majetku a zákaz cestovať na územie Spojeného kráľovstva, patria Andrej Meľničenko, zakladateľ spoločnosti na výrobu hnojív EuroChem Group a uhoľnej spoločnosti SUEK, Piotr Aven, ktorý patrí do užšieho kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina a je bývalým riaditeľom najväčšej ruskej komerčnej banky Alfa-Bank, Michail Fridman, ruský miliardár a zakladateľ spomínanej banky, Sergej Šojgu, ruský politik, armádny generál a súčasný minister obrany, a Dmitrij Medvedev, politik a podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie. (tasr)

15:31 – Jaroslav Naď posiela odkaz fašistom a extrémistom. Pridal aj videozostrih záberov, na ktorých sú poslanci Smeru a Republiky. „Posledné dni nám ukazujú, akú silu vie mať čisto číre zlo, ktoré sa chce vyvŕšiť na nevinných, bezbranných ľuďoch. Na druhej strane vidíme, že dobré úmysly, ochota pomôcť a otvorené srdcia sú väčšou zbraňou ako všetka vražedná munícia.“

15:28 – OSN tvrdí, že do dnešného dňa utiekli z Ukrajiny už tri milióny vojnových utečencov. Skoro polovica z nich sú deti, viac ako 150-tisíc sú ľudia z tretích krajín. 

15:18 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok uviedol, že bude diskutovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o poskytnutí ochrany ruskej novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá čelí trestu odňatia slobody po tom, ako v pondelok v priamom televíznom prenose ukázala plagát s protivojnovými heslami. Novinárka tým vyzývala divákov, aby neverili kremeľskej propagande.

15:16 – Približne 2 000 áut už v utorok odišlo cez humanitárny koridor z prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruskí vojaci. Ďalších asi 2 000 áut na odchod z mesta ešte len čaká. Oznámila to tamojšia mestská rada, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra Reuters. „Do 14.00 h odišlo z Mariupola podľa našich informácií 2 000 áut,“ uviedla rada.


Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková však zároveň uviedla, že konvoj vezúci do Mariupola humanitárnu pomoc uviazol v neďalekom meste Berďansk, informuje denník The Guardian. (tasr)

14:58 Na štyroch mŕtvych sa zvýšil počet ľudí, ktorí v utorok ráno zahynuli pri ruských útokoch v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Oznámil to tamojší starosta Vitalij Kličko, ktorého citovala agentúra Reuters.


Terčom ruských náletov sa v utorok ráno v Kyjeve stali budovy v obytných štvrtiach Sviatošynskyj a Podiľskyj, pripomína stanica Sky News. V dôsledku útokov došlo v prvej z menovaných aj k požiaru 15-poschodovej budovy. Miestni záchranári najskôr informovali, že spod jej trosiek vytiahli dve mŕtve telá a desiatky ľudí zachránili.

14:44 – Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina si uvedomuje, že sa nemôže stať členom NATO. Kyjev preto potrebuje inú formu bezpečnostných záruk a interakcie so Západom. 

14:25 – Poslanec Národnej rady SR Andrej Stančík vyzýva generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby sa zastal zatknutej novinárky v Rusku a vyjadril jej podporu. Reportérka ruskej televízie Marina Ovsiannikovová sa včera v priamom prenose postavila pred kamery prokremeľskej televízie s transparentom proti vojne. 

Podľa poslancov strany OĽaNO Stančíka a Čekovského môže Žilinka v tejto súvislosti využiť aj svoj nadštandardný vzťah s ruským generálnym prokurátorom, aby apeloval na prepustenie Mariny Ovsiannikovovej. (tasr)

13:39 – Rusko tvrdí, že jeho vojenské sily už získali plnú kontrolu na celou Chersonskou oblasťou na juhovýchode Ukrajiny. Povedal to v utorok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého citovali ruské médiá. Správu zverejnili aj stanice BBC a Sky News, ktoré však upozornili, že pravdivosť tohto tvrdenia Moskvy nedokážu nezávisle overiť.

13:33 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok varoval západných lídrov, že vojnová mašinéria putinovského Ruska môže ohroziť aj ďalšie európske krajiny. Ruskú agresiu môže podľa Zelenského zastaviť len spoločný postup, informovala televízia Sky News.


Zelenského slová zazneli vo videoposolstve k lídrom desiatich severských, západoeurópskych a pobaltských štátov, ktorí sa zišli v utorok na samite v Londýne. Samit zorganizoval britský premiér Boris Johnson.


Ukrajinský prezident vyjadril vďaku tým krajinám, ktoré k ruskej vojenskej agresii zaujali morálny postoj. Osobitné poďakovanie vyslovil Borisovi Johnsonovi, ktorý podľa neho v tomto smere zohráva vedúcu úlohu.


Zelenskyj pritom varoval západných kolegov, že ruskú vojnovú mašinériu je potrebné zastaviť spoločne, ináč sa obráti aj voči nim. (tasr) 

12:42 – Na Ukrajine už v dôsledku vojny zomrelo 97 detí, tvrdí tamojšia generálna prokuratúra. Viac ako 100 ďalších maloletých osôb utrpelo viac alebo menej vážne zranenia. Rusko od začiatku vojny na Ukrajine bombarduje aj civilné ciele. 

12:19 Prví ukrajinskí učitelia a pedagógovia by mohli začať pôsobiť v slovenských školách už na budúci týždeň. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling počas svojej utorkovej návštevy obce Ubľa na ukrajinsko-slovenských hraniciach.

Ich nástupu do zamestnania má predchádzať prijatie legislatívnych opatrení lex Ukrajina v stredu vládou SR a následné odobrenie Národnou radou SR.


Najdôležitejším v celom procese zapojenia ukrajinských pedagogických pracovníkov do vzdelávacieho procesu v školách so žiakmi z Ukrajiny je podľa Gröhlinga oslobodenie týchto vojnových utečencov od dokazovania svojej bezúhonnosti. (tasr)

11:59 – Členské krajiny EÚ sa v utorok formou písomnej procedúry dohodli na prijatí štvrtého balíka reštriktívnych opatrení voči Moskve v reakcii na pokračujúcu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Sankcie sa dotknú aj ruského vojensko-priemyselného komplexu a niektorých vývozných komodít, pričom Rusko v ich dôsledku príde o približne 3,3 miliardy eur. (tasr)

11:37 – Policajný prezident Štefan Hamran potvrdil, že slovenská polícia dlhodobo monitoruje aktivity slovenských politických predstaviteľov, ktorí môžu mať napojenie na Ruskú federáciu. 

11:22 – Policajný prezident Štefan Hamran dnes na tlačovej konferencii oznámil, že ruská tajná služba GRU mala až do konca roka 2021 priame napojenie na príslušníka Slovenskej informačnej služby. 

Národná kriminálna agentúra podľa Hamrana vykonala od 11. až 14. marca viacero domových prehliadok s cieľom eliminovať činnosti agentúr spravodajských služieb Ruskej federácie na území Slovenskej republiky. Výsledkom akcie sú momentálne 4 zadržané osoby, z ktorých sú 2 osoby obvinené a jednej bolo navrhnuté väzobné stíhanie.

Štefan Hamran rovnako potvrdil, že dopisovateľ portálu Hlavné správy bol obvinený zo zločinu vyzvedačstva aj prijímania úplatku, ku ktorým sa následne priznal. Uniknuté video zachytávajúce rozhovor Bohuša Garbára s ruským diplomatom Sergejom Solomasovom je produkcia vojenského spravodajstva, potvrdil Hamran.

Odporúčané
Policajný prezident: Ruská tajná služba GRU mala minimálne do konca roka 2021 vyzvedača v SIS aj v Akadémii ozbrojených síl Policajný prezident: Ruská tajná služba GRU mala minimálne do konca roka 2021 vyzvedača v SIS aj v Akadémii ozbrojených síl 15. marca 2022, 11:15

10:46 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba telefonoval v pondelok so svojou kanadskou kolegyňou Mélanie Jolyovou. Diskutovali o spôsoboch zastavenia ruskej agresie na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy televízie BBC.

S Jolyovou sa podľa Kulebu zhodli na tom, že sankčný tlak na Rusko sa bude ďalej zvyšovať. „Kanada podporuje Ukrajinu na všetkých frontoch,“ napísal Kuleba na Twitteri.


Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok oznámil ďalšie sankcie proti piatim ruským občanom vrátane oligarchu Romana Abramoviča. Kanadská vláda zároveň uvalila embargo na predaj vojenskej techniky a súvisiacich dodávok voči 32 ruským spoločnostiam a štátnym subjektom. (tasr)

10:12 – V mestách, ktoré obsadili ruské jednotky počas invázie na Ukrajinu, čelí Rusko odporu miestnych obyvateľov. Únosy či zadržanie zvolených zastupiteľov v okupovaných mestách a ich nahradenie prokremeľskými činiteľmi totiž narazili nielen na legislatívne prekážky, ale najmä na vzdor a protesty občanov daných miest. V utorok to uviedla spravodajská televízia CNN.


Televízia Sky News v utorok uviedla, že podľa britských tajných služieb sa takéto demonštrácie na podporu riadne zvolených predstaviteľov v posledných dňoch konali v Ruskom okupovaných mestách Cherson, Melitopol a Berďansk.


Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko sa v meste Cherson môže pokúsiť usporiadať referendum, čo môže byť súčasťou jeho plánov na legitimizáciu Chersonskej oblasti ako separatistickej republiky – podobnej ako už existujúce proruské republiky vyhlásené v Doneckej a Luhanskej oblasti.


Obe tieto entity na východe Ukrajiny boli Ruskom ešte pred jeho vpádom na Ukrajinu uznané ako nezávislé štáty. Západ tento krok Moskvy jednoznačne odmietol. (tasr)

9:34 – Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo dáta za posledných 24 hodín. Podľa úradov už zabili približne 13 500 ruských vojakov a zničili stovky až tisícky kusov vojenskej techniky.

9:25 – Premiéri Česka, Poľska a Slovinska sa v utorok stretnú v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. 


„Spoločne s premiérom Poľska Mateuszom Morawieckým, (poľským) vicepremiérom Jaroslawom Kaczyňským a premiérom Slovinska Janezom Janšom ideme dnes ako predstavitelia Európskej rady do Kyjeva, aby sme sa stretli s prezidentom Zelenským a premiérom (Denysom) Šmyhaľom,“ napísal Fiala v utorok ráno na Twitteri.


Návšteva bola podľa neho prekonzultovaná s predsedom Európskej rady Charlom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Jej cieľom je vyjadriť jednoznačnú podporu Európskej únie pre Ukrajinu a jej slobodu a nezávislosť. (tasr) 

9:01 – Minister zahraničných vecí v Británii James Cleverly tvrdí, že ruský útočný plán nefunguje. To je podľa neho dôvod, prečo okupanti útočia na civilné ciele. Vladimir Putin podľa neho očakával bleskovú vojnu, ale Rusi narazili na statočných Ukrajincov, ktorí odolávajú už 19 dní. Cleverly tvrdí, že je to dôvod, prečo je šéf Kremľa Putin veľmi frustrovaný. Práve toto jeho znepokojenie spôsobuje, že Rusi prekročili hranicu, ak ide o vojnové zločiny a útočenie na civilistov. (bbc)

8:37 – Dodávka elektriny do vyradenej ukrajinskej atómovej elektrárne Černobyľ bola opäť obnovená, oznámila v pondelok v noci Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Ukrajina informovala MAAE, že dodávka elektriny do (černobyľskej) jadrovej elektrárne bola dnes opäť obnovená po tom, čo bolo vedenie zase poškodené ,okupačnými silami‘,“ napísala na Twitteri jadrová agentúra.


„Zamestnanci obnovili práce na znovupripojení elektrárne k elektrickej sieti,“ uviedla MAAE. Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo predtým oznámila, že elektrické vedenie zásobujúce túto odstavenú elektráreň poškodili ruské vojenské sily. (tasr)

8:02 – Na Twitteri pribúdajú fotografie a videá z oblasti Sviatošynskyj v hlavnom meste Kyjev, kde Rusi zbombardovali dve rezidenčné budovy. Zasahujú záchranné zložky. 

7:33 – Japonsko rozhodlo o uvalení sankcií vrátane zmrazenia majetku na 17 ďalších Rusov. Sankcie súvisiace s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajinu tak zasiahnu dovedna už 61 jednotlivcov. V utorok to oznámilo japonské ministerstvo financií, píše agentúra Reuters.


Medzi osobami, na ktorých sa vzťahujú sankcie Japonska, je aj ruský miliardár Viktor Vekselberg, ako aj 11 členov dolnej komory parlamentu a päť rodinných príslušníkov finančníka Jurija Kovaľčuka, priblížil rezort financií.


Hovorca japonskej vlády Hirokazu Macuno na tlačovej konferencii dodal, že Japonsko bude vo veci sankcií konať v súlade s ďalšími štátmi skupiny G7. (tasr) 

7:17 – Americký prezident Joe Biden v pondelok v príspevku na sociálnej sieti Twitter prisľúbil, že Spojené štáty budú pokračovať v dodávkach zbraní, potravín a financií na pomoc Ukrajine.


„Zaistíme, aby mala Ukrajina zbrane na obranu voči inváznym ruským silám. Pošleme peniaze, jedlo a pomoc na záchranu životov Ukrajincov,“ zdôraznil šéf Bieleho domu. „Ukrajinských utečencov budeme prijímať s otvorenou náručou,“ dodal. (tasr)

7:11 – Ukrajinou otriasli v utorok ráno minimálne tri silné explózie. Ukrajinské úrady tvrdia, že okupanti zasiahli aj rezidenčnú budovu. Jednu osobu museli hospitalizovať. 

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer prostredníctvom videa uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou budú pokračovať v utorok po tom, čo ich v priebehu dňa prerušili. Ako ohlásil predtým Zelenského poradca Mychajlo Podoľak, išlo o technickú prestávku. 


Zelenskyj priblížil, že dostal informácie, že rokovania ukrajinskej delegácie s ruskou stranou prebiehali celkom dobre. Ako ďalej povedal, o úsilí ukončiť vojnu s Ruskom spravodlivým mierom hovoril aj s izraelským premiérom Naftalim Bennettom.

Pondelkové rokovania prebiehali virtuálne a nie za osobnej účasti vyjednávačov, ako to bolo počas predošlých troch kôl rozhovorov. (tasr)

6:45 – V prístave v Barcelone bola zhabaná 85-metrová jachta, ktorá pravdepodobne patrí ruskému oligarchovi Sergejovi Čemezovi, spojencovi prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to španielsky premiér Pedro Sánchez, na ktorého sa v pondelok odvolala agentúra AFP.

Noviny El País uviedli, že ide o plavidlo s názvom Valerie, ktoré sa spája s Čemezom, riaditeľom ruského štátneho konglomerátu Rostec, ktorý bol kedysi rovnako ako šéf Kremľa agentom sovietskych tajných služieb KGB v Drážďanoch.
 

„V Barcelone sme dočasne zaistili jachtu, ktorá patrí jednému z hlavných ruských oligarchov,“ povedal Sánchez pre televíznu stanicu La Sexta. Dodal, že nasledovať budú ďalšie. Skonfiškovaná jachta má podľa slov predsedu španielskej vlády hodnotu 140 miliónov dolárov (128 miliónov eur).

Domov
Zdieľať
Diskusia