Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. marca 2022, 11:15
Čas čítania 0:57
Adam Novosad

Policajný prezident: Ruská tajná služba GRU mala minimálne do konca roka 2021 vyzvedača v SIS aj v Akadémii ozbrojených síl

NEWS RUSKO
Uložiť Uložené

Za peniaze vynášali utajené informácie týkajúce sa obrany štátu aj spolupráce v rámci NATO.

Policajný prezident Štefan Hamran dnes na tlačovej konferencii oznámil, že ruská tajná služba GRU mala až do konca roka 2021 priame napojenie na príslušníka Slovenskej informačnej služby. 

Národná kriminálna agentúra podľa Hamrana vykonala 11. až 14. marca viacero domových prehliadok s cieľom eliminovať činnosti agentúr spravodajských služieb Ruskej federácie na území Slovenskej republiky. Výsledkom akcie sú momentálne štyri zadržané osoby, z ktorých sú dve obvinené a jednej bolo navrhnuté väzobné stíhanie.

Štefan Hamran rovnako potvrdil, že dopisovateľ portálu Hlavné správy bol obvinený zo zločinu vyzvedačstva aj prijímania úplatku, ku ktorým sa následne priznal. Uniknuté video zachytávajúce rozhovor Bohuša Garbára s ruským diplomatom Sergejom Solomasovom je produkcia Vojenského spravodajstva, potvrdil Hamran.

S ruskou tajnou službou GRU spolupracoval aj bývalý prorektor a vedúci Katedry bezpečnosti a obrany Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši Pavel Bučka, ktorý podľa polície s GRU spolupracoval najdlhšie a komunikoval s viacerými ruskými agentmi už od roku 2013, rovnako ako asistent poslanca Národnej rady SR. Meno poslaneckého asistenta polícia v súčasnosti nezverejnila.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

V prípade poslaneckého asistenta ide o Jozefa Mihalčina, ktorý ešte koncom roka 2021 pracoval ako asistent Miroslava Suju z politickej strany Republika. Podľa predsedu klubu Sme rodina Petra Pčolinského je možné, že sa Mihalčin ako asistent vedel dostať k utajeným správam, o ktorých poslanci rokujú na výboroch, uvádza Denník N.

Pri policajnej akcii polícia zadržala „väčšie množstvo hotovosti“, pričom podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica sa úplatky pohybovali „rádovo v desiatkach tisíc eur“.

Domov
Zdieľať
Diskusia