Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2022, 7:38
Čas čítania 11:24
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Bieloruské márnice sú zaplnené telami zabitých ruských vojakov, tvrdia miestni

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Celý deň sledujeme situáciu na Ukrajine naživo.

• Prezident Zelenskyj sa chce stretnúť s prezidentom Putinom. Izrael poprosil, aby mierové rokovania medzi hlavami štátu sprostredkoval v meste Jeruzalem.

• V nedeľu ráno Rusi bombardovali strategické ciele neďaleko slovenských a poľských hraníc. 

• V pondelok by sa malo konať štvrté kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom.


• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
mapa
Zdroj: REFRESHER


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:43 – Zástupcovia Ukrajiny a Ruska budú viesť v pondelok rozhovory prostredníctvom videokonferencie. Oznámil to v nedeľu večer poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR o tom informuje na základe správy agentúra AFP.

Podoľak, ktorý je členom vyjednávacieho tímu Kyjeva, vo vyjadrení na Twitteri potvrdil predošlé vyhlásenie hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova o tom, že rokovania oboch strán by mali pokračovať v pondelok. (tasr)

20:31 – Rusko oznámilo, že pri nedeľňajšom vzdušnom útoku na výcvikové stredisko ukrajinských ozbrojených síl, neďaleko poľských hraníc, zabilo až 180 zahraničných žoldnierov. TASR o tom informuje na základe správy AFP, podľa ktorej nie možné tieto údaje nezávisle overiť.

V dôsledku útoku bolo zničených až 180 zahraničných žoldnierov a veľké zásoby cudzích zbraní,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.


Podľa stanice BBC Konašenkov na brífingu taktiež povedal, že Rusko bude pokračovať v útokoch proti zahraničným bojovníkom, ktorí sa pripájajú k ukrajinským silám.
Rusko podniklo v nedeľu ráno raketový útok na výcvikové stredisko Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti. V zariadení sídli Medzinárodné centrum pre udržanie mieru a bezpečnosti.


Podľa BBC miestni predstavitelia uviedli, že na stredisko bolo vypálených až 30 rakiet, hoci niektoré boli zlikvidované skôr, ako dopadli. Podľa BBC je známe, že najmenej 35 ľudí zahynulo a viac ako 130 ďalších utrpelo zranenia. (tasr)

19:28 –  Minister obrany Jaroslav Naď na svojom facebookovom profile upozornil na to, ako prezident motorkárskeho klubu Noční vlci pomáha v rámci humanitárnej akcie utečencom z Ukrajiny. 

 
„Prezident proruského motorkárskeho klubu Noční vlci na Slovensku, ktorý údajne dlhodobo úzko spolupracoval s predstaviteľmi ruských spravodajských služieb v SR, Jozef Hambálek, sa pochválil tým, že vraj išiel pomáhať vojnovým utečencom z Ukrajiny pred šialenou agresiou Putina,“ upozornil na Facebooku Naď. 

Naď zároveň upozornil, že Hambálek ešte pred útokom kládol vence s ruskými „diplomatmi.“

„Ten istý Hambálek sa v minulosti rád zúčastňoval akcií so šéfom Nočných vlkov Rusko Zaldostanovom, inak kriminálnikom a teroristom a predstaviteľom ozbrojeného krídla Putinovej kliky. Ten istý Hambálek sa hrdí stretnutím so šialeným vojnovým štváčom Putinom (viď priložené foto).“

Naď
Zdroj: Jaroslav Naď/Facebook

19:19 – Rusko v nedeľu oznámilo, že v mierových rokovaniach s Ukrajinou zaznamenalo pokrok, informovala agentúra AFP.


Leonid Sluckij, člen ruského vyjednávacieho tímu, uviedol, že po niekoľkých kolách rozhovorov s ukrajinským tímom v Bielorusku sa dosiahol významný pokrok.

„Ak porovnáme pozície oboch delegácií na začiatku rozhovorov a teraz, vidíme významný pokrok,“ povedal pre stanicu RT.

19:07 – Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov zranených v boji, ktorí sa liečia vo vojenskej nemocnici v Kyjeve.

18:35 – Česko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote minimálne 725 miliónov korún (29 miliónov eur). V diskusnej relácii Českej televízie to v nedeľu povedala ministerka obrany ČR Jana Černochová. O aký materiál pôjde, z bezpečnostných dôvodov neuviedla, bude však vychádzať zo zoznamu vecí, ktoré požaduje ukrajinská vláda.


Česko doteraz poslalo na Ukrajinu guľomety, útočné pušky, samopaly a náboje do týchto zbraní, ako aj protilietadlové strely. Ukrajincom česká vláda poskytla i bližšie nešpecifikovaný vojenský materiál a tiež zdravotnícku pomoc. Členovia bezpečnostnej komunity naznačujú, že súčasťou dodávky na Ukrajinu sú aj ťažké zbrane, napríklad vojenská kolesová technika. 

Slovenská vláda bude o ďalšej pomoci pre Ukrajinu rokovať na dnešnom mimoriadnom online zasadnutí vlády o 20:30 h. 

17:51 – V nedeľu popoludní ruskí okupanti zaútočili na auto, v ktorom sedeli novinári. Už skôr sme informovali, že zastrelili dokumentaristu, ktorý v minulosti pracoval pre denník New York Times. V aute s ním bol aj americký novinár Juan Arredondo, ktorého krátko po streľbe previezli do nemocnice.

Najprv obletelo svet video, ako ho prevážajú na sálu, neskôr vznikli aj zábery, na ktorých ležiac na pravom boku rozpráva, čo zažil. Zábery zverejnil portál Nexta, ktorý o vojne Ukrajine dlhodobo informuje. 

Arredondo tvrdí, že pôvodný plán kameramanov bol natočiť ukrajinských utečencov, ktorí odchádzajú z mesta. „Keď sme prešli kontrolný bod, začali po nás strieľať. Vodič sa otočil, no streľba pokračovala. Môjho priateľa Brenta Renauda strelili a zostal tam,“popísal Juan Arredondo, ktorý v tej chvíli ešte pravdepodobne nevedel, že je jeho priateľ mŕtvy.

17:05 – Telá ruských vojakov zabitých v bojoch na Ukrajine zapĺňajú márnice v Bielorusku, uviedli miestni obyvatelia pre stanicu Slobodná Európa (RFE/RL), ktorá o tejto skutočnosti informovala v noci na nedeľu.

Telesné pozostatky ruských vojakov, ktorí padnú počas ruskej invázie sú privážané nákladnými vozidlami do bieloruských márnic a následne posielané späť do Ruska vlakom alebo lietadlom, uviedli obyvatelia.


Tí hovoria aj o hrôzostrašnom pohľade na mŕtve telá ruských vojakov naložené vo vlaku v meste Mazyr pred transportom do Ruska. „Počet tiel bol neuveriteľne veľký. Ľudia na stanici Mazyr boli jednoducho šokovaní množstvom tiel, ktoré boli nakladané do vlaku,“ uviedol pre RFE/RL miestny obyvateľ. (tasr)

16:39 –Ruský minister financií tvrdí, že sankcie zmrazili približne 300 miliárd dolárov z ruských rezerv vo výške 640 miliárd dolárov. Rusko bude „nepriateľským krajinám“ splácať dlhy v rubľoch, informovala Meduza.

15:45 – V juhoukrajinskom prístavnom meste Cherson vyšli v nedeľu do ulíc davy ľudí na protest proti okupácii ruskými silami. Informovala o tom stanica BBC.


Na záberoch, ktoré BBC zverejnila, vidieť, ako ľudia zhromaždení na Námestí slobody v centre Chersonu mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty s nápismi Cherson je Ukrajina.


Protest sa koná uprostred správ, že Rusko plánuje v meste usporiadať falošné referendum, aby vytvorilo ďalší separatistický región a nastolilo bábkovú administratívu.

15:05 – Takmer 125 000 ľudí evakuovali na Ukrajine cez humanitárne koridory z miest, v ktorých prebiehajú boje. Oznámil to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

14:37 – Neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev zahynul reportér, ktorý v minulosti pracoval aj pre denník The New York Times. Jeho úmrtie v nedeľu potvrdil vedúci predstaviteľ miestnej polície. 

Brent Renaud na Ukrajine nebol ako vojnový reportér NYT a nemal na starosti ani pokrývanie udalostí pre tento denník. 

14:11 – Štvrté kolo rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou by sa malo konať počas pondelka a utorka. 

13:49 – Rusko nedeľňajším raketovým útokom na výcvikové stredisko Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti ukázalo USA prostredník, konštatoval Daniel Szeligowski, vedúci programu pre východnú Európu a vedúci výskumný pracovník pre Ukrajinu z Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. (tasr)

13:11 – V Moskve sa dnes konala malá demonštrácia proti vojne na Ukrajine, ktorú rozohnala ruská polícia. 

12:34Plánované nové západné sankcie proti Moskve budú mať ďalší negatívny vplyv na ruské hospodárstvo, tvrdia experti vplyvného nemeckého ekonomického inštitútu Ifo.


Európska únia, Spojené štáty a ďalší spojenci sa v piatok dohodli na ďalších sankčných opatreniach proti Moskve. Medzi novými opatreniami je zákaz vývozu luxusného tovaru z EÚ do Ruska a zastavenie dovozu ruskej ocele rovnako ako ďalšie obchodné reštrikcie.


Vo vyhlásení krajín skupiny G7 sa hovorí o príprave na odobratie doložky najvyšších výhod pre Rusko v rámci širšej koalície členov Svetovej obchodnej organizácie, čo by sa prakticky rovnalo vylúčeniu z WTO, uviedla šéfka Ifa pre zahraničnú ekonomiku Lisandra Flachová. Dovozné clá na tovar z Ruska síce automaticky nestúpnu, ale ostatné krajiny budú mať priestor pre zvyšovanie ciel a ďalších obchodných bariér. (tasr)

12:20 Počet obetí ruského raketového útoku na vojenskú základňu pri meste Javoriv neďaleko Ľvova stúpol na 35 a počet ranených na 134. Oznámil to v nedeľu gubernátor Ľvovskej oblasti Maksym Kozytskyj. 


K raketovému útoku na vojenskú základňu pri Javorive, kde sa nachádza aj Medzinárodné centrum pre udržanie mieru a bezpečnosti, prišlo v nedeľu ráno okolo 5.45 h miestneho času.


Podľa Kozytského vypálili ruské jednotky na základňu až 30 rakiet. V tomto vojenskom objekte sa pritom v minulosti konali vojenské cvičenia, na ktorých sa zúčastňovali aj americkí, či britskí vojaci. Posledné veľké vojenské cvičenie s účasťou vojakov z NATO sa na tejto základni konalo v septembri. (tasr, guardian)

12:09 – Použitie chemických zbraní Ruskom na Ukrajine by mohlo NATO primäť, aby prehodnotilo svoje rozhodnutie nezasahovať vojensky do konfliktu. V rozhovore pre stanicu BBC to v nedeľu uviedol poľský prezident Andrzej Duda. Odpovedal na otázku, či si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin sa môže pripravovať na použitie chemických zbraní.

„Ak sa ma pýtate, či Putin môže použiť chemické zbrane, myslím si, že Putin môže teraz použiť čokoľvek, najmä keď je v takej ťažkej situácii,“ uviedol Duda. „Politicky už vojnu prehral a nevyhráva ju ani vojensky,“ dodal. (tasr)

11:36 – Minister práce Milan Krajniak tvrdí, že Ukrajinci Slovákom nebudú kradnúť prácu, práve naopak, na pracovnom trhu budú môcť obsadiť dlhodobo odmietané pracovné miesta. Ide napríklad o upratovacie práce, alebo miesta v cestovnom ruchu a gastropriemysle, ktoré Slováci nechcú, lebo sa počas pandémie ukázali ako vysoko rizikové. Takýchto miest je podľa Krajniaka na Slovensku až 58-tisíc.

Ukrajinci podľa neho chcú pracovať a veľmi často im je jedno, o aký druh práce ide. „Zamestnávatelia sa ohlasujú na úrady práce a sú ochotní zamestnať Ukrajinky, aby im pomohli,“ povedal minister práce. 

„Na matkách-Ukrajinkách je vidieť, že si to vážia,“ dodal Krajniak. 

11:25 – Ukrajinské úrady zverejnili aktuálne počty zničenej ruskej techniky a zabitých vojakov. Tieto dáta nie je možné nezávisle overiť. 

11:23 – Podľa ministra Krajniaka môže Slovensko požiadať o dočasné útočisko až 100-tisíc Ukrajincov. 

11:20 – Pellegrini tvrdí, že na hranici nebol, lebo „sa tam chodili všetci fotiť a dávať veľké vyhlásenia“, povedal s tým, že tam boli aj jeho kolegovia. „Už sa z toho ľudia smiali,“ dodal. Povedal, že keby bol premiérom, zorganizoval by v okresoch na hranici výjazdové rokovanie vlády, aby sa všetci ministri stretli so starostami. 

11:11 – Peter Pellegrini tvrdí, že keď Slováci nezvládajú situáciu na hraniciach, existuje agentúra Frontex, ktorú môžu požiadať o personálnu pomoc. Šéf strany Hlas-SD kritizuje spôsob, akým premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec komunikujú počas aktuálnej situácie. Myslí si, že by mali postupovať komplexne a jasne popísať, akým spôsobom bude postupovať pri utečeneckej kríze. Myslí si, že čoskoro môže ochota dobrovoľníkov opadnúť. 

11:08 – „Nebol som sa pozrieť na hranici, nebudem vytĺkať politický kapitál,“ odpovedal Peter Pellegrini na otázku Milana Krajniaka, či videl situáciu na vlastné oči. 

11:04 – Peter Pellegrini tvrdí, že vláda podcenila situáciu na hraniciach a už dva a pol týždňa sa spolieha na dobrovoľníkov. Tvrdí, že mali spraviť na hranici koridory, ktoré by ľudí rozdelili na tri skupiny. Ľudi by delil na tých, ktorí na Slovensku zostávajú, tých, ktorí cez Slovensko tranzitujú a tretia skupina by bola pre tých, ktorí nepatria do predchádzajúcich dvoch. „Vláda mohla zareagovať lepšie,“ hovorí Pellegrini s tým, že situáciu momentálne riadia prednostovia okresných úradov s tým, že ide o nominantov strany OĽaNO. 

„Tu je výsledok. Videli ste to už pri pandémii. Podcenili ste to a budeme ešte vážnejšie ohrození ako dnes. Nemôžeme očakávať, že túto krízu zvládneme lepšie,“ dodal. 

Peter Pellegrini tvrdí, že sa na hranici môže stať, že cez hranicu prejdú aj ľudia, o ktorých nič nevieme. 

11:01 – Minister práce Milan Krajniak tvrdí, že Slovensko má ešte tisícky miest pre ukrajinských vojenských utečencov. „Hranica je priebežne priechodná, policajti a hasiči majú pre Ukrajincov pripravené kočíky alebo invalidné vozíky,“ hovorík Krajniak s tým, že vláda je momentálne pripravená odbavovať ľudí bez dlhšieho čakania. 

10:55 –  V nedeľu ráno uniesli starostu mesta Dniprorudne. Zatiaľ nie sú známe podrobnosti, ako ruské jednotky uniesli Jevhena Matviiva. Informáciu potvrdili lokálne úrady, ktoré takýto postup ruskej armády odsúdili. 

„Vojnové zločiny sa stávajú systémovými,“ povedal guvernér Záporožskej oblasti Olexandr Starukh.

10:33 – Hekerská skupina Anonymous sa prihovorila Rusom. Vyzvala ich, aby sa postavili prezidentov Vladimirovi Putinovi a odstavili ho od moci, ak chcú zabrániť kolapsu ekonomiky. Anonymous rozosielali Rusom správy o poče civilných obetí na Ukrajine. 

9:57 – 9 ľudí zomrelo a ďalších 57 bolo zranených po ruských náletoch na oblasť mesta Ľvov, ktoré sa nachádza neďaleko poľských hraníc. Tvrdia to tamojšie úrady, dáta však nie je možné nezávisle overiť. 

9:44 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg očakáva, že boje a humanitárna kríza na Ukrajine sa po viac ako dvoch týždňoch od začiatku ruskej invázie ešte vystupňujú. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA.

„S hrôzou vidíme rastúci počet civilných obetí a nezmyselné ničenie zo strany ruských síl. Obyvatelia Ukrajiny vzdorujú s odvahou a odhodlaním, ale nadchádzajúce dni pravdepodobne prinesú ešte väčšie utrpenie,“ povedal Stoltenberg v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag.


Šéf NATO vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil túto vojnu, stiahol všetky sily a zaviazal sa k diplomacii. (tasr) 

9:02 – Za posledných 24 hodín do nedele do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 10.307 osôb, z toho od sobotného večera do nedeľného rána 3296 osôb.

8:21 – Ruské sily odpálili v nedeľu ráno najmenej osem rakiet na vojenskú výcvikovú základňu pri meste Javoriv, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov západne od Ľvova a okolo 16 kilometrov od hraníc s Poľskom. Smerom od vojenskej základne bolo vidieť stúpať mohutné stĺpy dymu, píše reportér Guardianu Lorenzo Tondo s odvolaním sa na Ľvovskú regionálnu vojenskú správu.


Útok na základňu potvrdil aj starosta Ľvova Andrij Sadovyj. Zatiaľ nie sú známe informácie o škodách alebo obetiach. Sadovyj tiež vyzval ľudí, aby nezverejňovali fotografie a videá z miesta útoku.


Útok na vojenskú základňu blízko hraníc s Poľskom nasleduje po sobotňajšom varovaní námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova, že dodávky zbraní od západných krajín na Ukrajinu môžu byť legitímnym cieľom útoku ruskej armády.

7:55 – Počas prvých 17 dní ruskej invázie na Ukrajine bolo zabitých približne 1300 ukrajinských vojakov. Na sobotňajšej tlačovej konferencii v Kyjeve to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom stanica BBC s tým, že tieto údaje nemôže nezávisle overiť.


Podľa BBC západné zdroje v piatok odhadli, že v tomto období bolo zabitých aj približne 6000 ruských vojakov.


Zelenskyj ďalej uviedol, že ukrajinským silám sa v piatok vzdalo približne 500-600 ruských vojakov.


Podľa agentúry DPA Zelenskyj povedal, že zahynulo aj viac ako 12.000 ruských vojakov.
Ukrajina doteraz nezverejnila informácie o zabitých ukrajinských vojakoch, uvádzala len počet mŕtvych nepriateľov, dodala DPA. (tasr)

7:29 – Ruskí okupanti v nedeľu skoro ráno opäť bombardujú letisko v meste Ivano-Frankovsk, ktoré sa nachádza len približne 200 kilometrov vzdušnou čiarou od slovenských hraníc.

7:00 – Deň po zadržaní starostu juhoukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova ruské okupačné vojská vymenovali v sobotu jeho nástupcu. Stala sa ním Galina Danilčenková, bývalá prorusky orientovaná poslankyňa mestského zastupiteľstva. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN, ktorá sa odvoláva na oznámenie zverejnené na webovej stránke Záporožskej oblasti.


Na videu Danilčenková vyzýva miestne úrady a poslancov, aby sa prispôsobili novej realite, nedestabilizovali situáciu a nezapájali sa do extrémistických aktivít.
 

„Keďže vás zvolili ľudia, je vašou povinnosťou starať sa o ich blaho,“ odkázala Danilčenková.

Ďalej uviedla, že jej hlavnou úlohou je podniknúť všetky potrebné kroky na to, aby sa mesto vrátilo do normálu. Tvrdí, že v Melitopole sú stále ľudia, ktorí sa pokúsia situáciu destabilizovať a vyvolať neprimerané reakcie.


„Žiadam vás, aby ste sa chovali rozumne a nepoddávali sa týmto provokáciám,“ povedala Danilčenková, ktorá tiež navrhla vytvorenie "ľudového výboru" na riešenie problémov v regióne.

Domov
Zdieľať
Diskusia