Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022, 13:32
Čas čítania 0:50
Daniel Mikolášik

Disney cenzuruje náklonnosť homosexuálov v animákoch od Pixaru, sťažujú sa zamestnanci. Môže za to kontroverzný zákon

FILMY A SERIÁLY WALT DISNEY
Uložiť Uložené

Vedenie štúdia Disney požadovalo škrty z mnohých pasáží filmov, v ktorých dochádzalo k zjavnej náklonnosti homosexuálov.

Zamestnanci animačného štúdia Pixar tvrdia, že ich materská spoločnosť Disney cenzuruje snahy o produkciu filmov obsahujúcich náklonnosť k LGBTQ+ komunite. Bob Chapek, generálny riaditeľ hollywoodskeho štúdia Walt Disney, zaslal všetkým zamestnancom list v reakcii na nedávno schválenú legislatívu na Floride známu ako zákon „Don’t Say Gay“, informuje Variety.

Floridský výbor pre vzdelávanie a zamestnanosť prišiel so zákonom o rodičovských právach, ktorého cieľom je zamedziť diskusiu o sexuálnej orientácii a rodovej identite v školách.

Takzvaný „Don't Say Gay“ (Nehovor gay) zákon vyvolal vlnu kontroverzie a nespokojnosti predovšetkým medzi zástancami LGBTQ+ komunity, podľa ktorých sa tamojší zákonodarcovia snažia o „vymazanie histórie, kultúry a zástupcov komunity v študentských radoch“.

Po tom, čo bol zákon schválený aj v Senáte, vedenie Disney požadovalo škrty z mnohých pasáží filmov, v ktorých dochádzalo k zjavnej náklonnosti homosexuálov. Chapek v oficiálnom vyhlásení argumentuje tým, že spoločnosť sa snaží vytvárať inkluzívnejšie prostredie najmä prostredníctvom ich „inšpiratívneho obsahu, ktorý produkujú“.

Odporúčané
Popoluška vraj bola kurtizána, Snehulienka zas nemecká grófka. Toto sú skutoční ľudia, ktorí inšpirovali známe Disneyho postavy Popoluška vraj bola kurtizána, Snehulienka zas nemecká grófka. Toto sú skutoční ľudia, ktorí inšpirovali známe Disneyho postavy 30. decembra 2023, 9:30

Zamestnanci Pixaru sa v otvorenom liste sťažujú, že boli svedkami toho, keď vytvorili „krásne príbehy plné rôznorodých postáv“, no tie sa k nim spätne po škrtoch od štúdia Disney vrátili len ako „omrvinky toho, čím kedysi boli“.

„Aj keby vytváranie obsahu s LGBTQ+ bolo odpoveďou na nápravu diskriminačnej legislatívy vo svete, je nám zakázané ho vytvárať,“ dodávajú zamestnanci animačného štúdia v liste.

Animovaný film Luca z roku 2021, produkovaný spoločnosťou Pixar Animation Studios a distribuovaný štúdiom Walt Disney Studios Motion Pictures.
Animovaný film Luca z roku 2021, produkovaný spoločnosťou Pixar Animation Studios a distribuovaný štúdiom Walt Disney Studios Motion Pictures. Zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures
Domov
Zdieľať
Diskusia