Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2022, 9:30
Čas čítania 6:37
Ivan Koribanič

PROFIL: Klub Chelsea sa pre svojho ruského majiteľa Romana Abramoviča stal po vypuknutí vojny na Ukrajine terčom britských sankcií

PROFIL: Klub Chelsea sa pre svojho ruského majiteľa Romana Abramoviča stal po vypuknutí vojny na Ukrajine terčom britských sankcií
Zdroj: Getty Images/Francois Nel-Staff
ŠPORT FUTBAL RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V roku 2003 sa klubu ako nový majiteľ ujal ruský oligarcha Roman Abramovič. Chelsea vďaka nemu zabudla na slovo „priemer“ a rýchlo sa stala svetovou špičkou. Po uvalení sankcií na Abramoviča však môže byť všetko inak.

„Modrá, to je farba, futbal, to je hra. Sme všetci spolu a výhra je náš cieľ. Tak nás povzbudzuj na slnku aj v daždi. Pretože Chelsea, Chelsea, to je naše meno.“ Takto sa začína v preklade hymna jedného z najznámejších klubov v Anglicku – Chelsea Londýn.

Hoci sa meno klubu len prednedávnom spájalo s víťazstvom v Lige majstrov, dnes je už všetko inak. Chelsea je hlavne klubom ruského oligarchu Romana Abramoviča a ten dnes čelí sankciám za blízky vzťah s Vladimirom Putinom. 

Roman Abramovič (vľavo) a Vladimir Putin (vpravo).
Roman Abramovič (vľavo) a Vladimir Putin (vpravo). Zdroj: Getty Images/Mikhail Svetlov-Contributor


Ruský miliardár zrejme úmysel britskej vlády zmraziť mu majetok vycítil skôr, preto chcel Chelsea predať a peniaze venovať Ukrajine, čo sa mu napokon nepodarilo, informovala stanica Sky News.

Chelsea má teraz špeciálnu výnimku a v sezóne môže pokračovať, nesmie však predávať lístky na zápasy. Tie tak môžu navštíviť iba permanentkári. Ďalšie obmedzenia sa týkajú predaja reklamných predmetov a zákazu transferu hráčov.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Existenčný problém pre klub predstavujú najmä obmedzenia pri cestovaní na zápasy. Klubový limit bol stanovený na 20-tisíc libier na zápas. To môže predstavovať problémy najmä v Lige majstrov, kde kluby lietajú neraz aj naprieč celou Európou.

Chod klubu je v súčasnosti v núdzovom režime a jeho budúcnosť tak visí vo vzduchu. Jedno je však isté. „Klub tu bol predo mnou a bude tu aj po mne,“ povedal Roman Abramovič v marci 2021.

„Žiaľ, politika je nad športom. Mne je Chelsea ľúto. Ten klub na Abramovičovi vyrástol. Pred ním to bol iba obyčajný priemerný londýnsky klub. Ja si myslím, že sa nájde nový investor a Chelsea bude žiť a napredovať aj naďalej. Ale už pod niekým iným. Ja som sa s Abramovičom stretol už viackrát aj osobne, či už keď som pískal Chelsea zápas, alebo na sústredení v Izraeli, kam som šiel so Šachtarom Doneck,“ povedal pre Refresher bývalý špičkový rozhodca a riaditeľ medzinárodného oddelenia v ukrajinskom klube FC Šachtar Doneck Ľuboš Micheľ.

Ďalej dodáva, že je z Abramoviča prekvapený. „On bol vlastne jeden z prvých ruských oligarchov, ktorý sa nebál povedať, že svoje peniaze, respektíve peniaze z predaja klubu, chce dať na pomoc Ukrajine. Je to odvážne a smelé rozhodnutie, takže v tomto klobúk dolu. Bohužiaľ, Abramovič sa stal obeťou vyšších rozhodnutí, aj keď on ako človek si to určite nezaslúžil,“ uzatvára Micheľ.

Roman Abramovič.
Roman Abramovič. Zdroj: Getty Images/Ian Walton-Staff


Refresher ti pravidelne prináša aj exkluzívny obsah zameraný na športové dianie. Ak chceš podporiť takúto tvorbu, neváhaj a pridaj sa do klubu Refresher+. Okrem neobmedzeného prístupu k prémiovým článkom získaš aj množstvo ďalších benefitov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111697 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké nešťastia sprevádzali Chelsea naprieč modernou históriou.
  • Prečo sa Chelsea nedostala do finále Ligy majstrov.
  • Aký dosah môže mať zmena majiteľa na klub.
Domov
Zdieľať
Diskusia