Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2022, 17:50
Čas čítania 0:36
Ema Stanovská

Holandsko pošle na Slovensko rakety Patriot a 150 vojakov na ich obsluhu. NATO posilňuje východné krídlo

NEWS NATO PATRIOT RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Minister obrany Jaroslav Naď ich príchod potvrdil už 26. februára.

Holandsko pošle na Slovensko na žiadosť NATO rakety Patriot a 150 vojakov na ich obsluhu, oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová.

Na protivzdušnej obrane Slovenska sa Holandsko bude podieľať spolu s Nemeckom v rámci misie NATO, ktoré posilňuje svoje východné krídlo v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Informuje o tom Denník N s odvolaním sa na holandský spravodajský portál De Telegraaf.

Minister obrany Jaroslav Naď príchod nemeckých a holandských vojakov so systémom Patriot potvrdil už 26. februára.

„Zatiaľ nevidíme začiatok konca tejto vojny,“ povedala Ollongrenová. „Ruská armáda nasadzuje veľmi ťažké delostrelectvo. Silný odpor je aj zo strany Ukrajiny. Prijali sme zásadné rozhodnutie, že spolu s Nemcami zaistíme na Slovensku protivzdušnú obranu. Je to naozaj potrebné pre hrozbu, ktorú práve zažívame.“ 

Definitívne rozhodnutie padne na budúci týždeň, na Slovensko by vojaci mohli vyraziť v apríli. V súčasnosti prebiehajú logistické prípravy na rozmiestnenie rakiet protivzdušnej obrany pod nemeckým vedením. 

Situáciu na Ukrajine monitorujeme aj naďalej naživo.

Domov
Zdieľať
Diskusia