Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022 o 20:00
Čas čítania 1:37
Viktor Kniš

TOP 3 v pondelok: Maturity budú, Rusko označilo Slovensko za nepriateľa, Kotleba si zatiaľ rozsudok nevypočuje

NEWS TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Pripravili sme prehľad najdôležitejších informácií dnešného dňa.

Maturity sa aj napriek protestom študentov uskutočnia, odkazuje Gröhling

Maturity 2022 sa uskutočnia, otázky na ústnu maturitu upravujú školy s ohľadom na dištančnú výučbu. S ich prípravou pomôže študentom Manuál spokojného maturanta, ktorý pripravila Aliancia stredoškolákov. V pondelok to počas tlačovej konferencie uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Jednou zo zmien je, že časová dotácia na externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky sa predlžuje oproti minulým rokom o 15 minút na každý predmet. Maturitná skúška pozostáva z písomného testu z vyučovacieho jazyka, cudzieho jazyka a matematiky, zo slohu a z ústnej alebo praktickej časti. Štandardizovaný test a sloh budú maturanti písať od 15. do 18. marca.

Maturita v Bratislave 2020.
Maturita v Bratislave 2020. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Rusko zverejnilo zoznam štátov, ktoré sú voči nemu nepriateľské. Je medzi nimi aj Slovensko

Ruská vláda zverejnila zoznam cudzích štátov, o ktorých sa domnieva, že sa dopúšťajú nepriateľských činov proti Rusku, ruským spoločnostiam a občanom. Sú medzi nimi aj všetky štáty Európskej únie a mnoho ďalších krajín.

Odporúčané
Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov 8. novembra 2022 o 20:00

Doplnková legislatíva z nedele stanovuje, že ruskí občania a firmy musia požiadať o špeciálne povolenie na styk s nepriateľskými zahraničnými subjektmi.


Zoznam bol vytvorený ako súčasť série zákonov v nadväznosti na sobotňajší dekrét ruského prezidenta Vladimira Putina o dočasných ekonomických opatreniach na zabezpečenie finančnej stability Ruskej federácie.

Putin
Zdroj: TASR/AP

Kotleba si zatiaľ nevypočuje rozsudok

Verejné zasadnutie s Marianom Kotlebom zrušili. Naplánované bolo na utorok 8. marca o 10.00 h, keď sa šéf extrémistickej ĽSNS mal dozvedieť, či bude musieť nastúpiť do výkonu trestu. 

Hovorkyňa Najvyššieho súdu SR informovala, že predseda opozičnej strany potrebuje viac času na oboznámenie sa s novými dôkazmi. Kotlebu už Špecializovaný trestný súd odsúdil na 4 roky a 4 mesiace vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Keďže sa odvolal, rozhodnúť musí Najvyšší súd. Ak by sa senát NS stotožnil s rozsudkom nižšieho stupňa, Marian Kotleba by musel ísť do väzenia, prišiel by o poslanecký mandát a nemohol by z väzenia riadiť stranu ĽSNS, ktorej by zároveň hrozil rozpad. 

Marián Kotleba
Zdroj: TASR

Instagramový post dňa: Strana Republika nevie, ktorý slovenský štít je najvyšší

Mimoparlamentná strana Republika zverejnila na Facebooku príspevok s opisom: „Výstup na najvyšší štít Slovenska. Republika je na samom vrchole.“ Problémom však je, že jeden z členov strany sa vyfotil na Lomnickom štíte, ktorý nie je najvyšší v našej krajine. Je ním Gerlachovský štít. Na chybu upozornilo občianske združenie Mladí proti fašizmu.

Republika medzičasom príspevok z Facebooku úplne vymazala, za chybu sa ani neospravedlnila.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mladí proti fašizmu (@mladiprotifasizmu)

Domov
Zdieľať
Diskusia