Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022, 9:26
Čas čítania 1:46
Martin Adam Pavlík TASR

Filmári na udeľovaní cien Český lev vzdali hold Ukrajine a kritizovali ruských filmárov

Filmári na udeľovaní cien Český lev vzdali hold Ukrajine a kritizovali ruských filmárov
Zdroj: Falcon
KULTÚRA ČESKO ČESKÝ LEV
Uložiť Uložené

Počas ceremoniálu zaznela aj výzva vylúčiť ruských filmárov z českých kín.

V sobotu 5. marca v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina udeľovali filmové ceny Český lev. Na 29. ročníku dominoval film Zátopek, ktorý získal najviac sošiek, napríklad za réžiu, hlavný mužský herecký výkon, strih, masky a filmovú scénu. Celkovo bol úspešný v siedmich z trinástich nominácií.

Na večere, ktorý venovali Ukrajine, zaznela aj výzva vylúčiť ruských filmárov z českých kín. Informoval o tom spravodajský server novinky.cz. Najcennejšiu sošku získal na záver ceremoniálu film Zátopek.

Jeho producentom, Kryštofovi Muchovi a Davidovi Ondříčkovi, ju odovzdával režisér Václav Marhoul. Aj on spomenul statočný boj Ukrajincov proti ruským okupantom, a to v súvislosti s vlastnou snímkou. „Pomaľované vtáča sme točili na Ukrajine. Každé ráno sa prebúdzam a myslím na ľudí zo svojho štábu, že sú niekde na fronte,“ povedal.

Snímka z filmu Pomaľované vtáča.
Snímka z filmu Pomaľované vtáča. Zdroj: Magic Box


Ako prvú v sobotu večer vyhlásili cenu za najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe. Získal ju Oldřich Kaiser za film Muž so zajačími ušami. Po sošku si však osobne neprišiel. Ako prvú si ju teda prevzala herečka Antonie Formanová za výkon vo vedľajšej ženskej úlohe vo filme Okupácia.

Potom už nasledovala spanilá jazda Zátopka. České levy počas večera získalo niekoľko filmárov, ktorí sa podieľali na jeho natáčaní. Za najlepšie kostýmy Leva získala Jana Dopitová a najlepšiu filmovú scénu podľa akademikov robil Jan Vlasák.

Film získal České levy za kameru aj strih alebo za najlepší výkon v hlavnej mužskej úlohe. Podľa očakávania si Leva prevzal Václav Neužil, ktorý stvárnil Zátopka.

Film Zátopek získal najviac Českých levov.
Film Zátopek získal najviac Českých levov. Zdroj: Falcon


V rovnakej ženskej kategórii však pokračovala výnimka sobotného večera, keďže v nej bodovala Pavla Gajdošíková. Sošku získala za herecký výkon vo filme Chyby.

Václavovi Neužilovi za jeho výkon v Zátopkovi poďakoval z pódia David Ondříček, režisér Zátopka. Aj on si z Rudolfína doniesol domov prestížnu sošku. Slávnostným večerom sa opakovane niesli odkazy smerované Ukrajine, ľuďom, ktorí ju bránia proti ruskej agresii.

„Nie je to iba Putin, kto začal vojnu. Veľká časť ruského národa všetko podporuje, alebo mlčí. Vieme, že najhoršie veci na svete sa dejú kvôli ľahostajnosti... Sú medzi nimi bohužiaľ aj umelci, vrátane zástupcov ruskej kinematografie,“ pripomenul hneď na úvod večera ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnisa. Konkrétne menoval Nikitu Michalkova, blízkeho priateľa Vladimira Putina.

Následne požiadal, aby ruských filmárov a ich tvorbu vylúčili z českých kín, z českej kinematografie. Slávnostné odovzdávanie cien vysielala naživo Česká televízia. Moderátor večera, herec a režisér Jiří Havelka v úvode ceremoniálu vyzval publikum na potlesk za Ukrajinu.

Režisér Jiří Havelka.
Režisér Jiří Havelka. Zdroj: TASR/Michal Svítok


„Ukrajina bojuje proti ruskej agresii. Vojaci bojujú aj za nás... Sú to učitelia, lekári aj filmári,“ uviedol s tým, že počas priameho prenosu mohli ľudia prispievať na humanitárnu zbierku v prospech napadnutej krajiny.

Za zbierkou stojí organizácia Člověk v tísni. Vyzbierali zatiaľ 1,16 miliardy českých korún a počas udeľovania Českých levov na konto pribudlo ďalších viac ako 5 miliónov korún.

Domov
Zdieľať
Diskusia