Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2022, 7:34
Čas čítania 0:38
Jakub Paulík TASR

Severná Kórea v sobotu odpálila neidentifikovanú strelu

Severná Kórea v sobotu odpálila neidentifikovanú strelu
Zdroj: TASR/AP
NEWS SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

OSN testovanie balistických striel KĽDR zakázala.

Kórejská ľudovodemokratická republika vypálila smerom na východ neidentifikovanú strelu. Južná Kórea uvádza, že v tomto roku ide už o deviaty zbraňový test ich severného suseda.

OSN pritom KĽDR zakázala testovanie balistických striel. Niektoré z nich by mohli niesť aj jadrové hlavice. Analytici predpokladajú, že KĽDR rozbehne testovanie zbraňového arzenálu počas vojny na Ukrajine, keď USA pozorne sleduje predovšetkým ruskú inváziu. Severná Kórea ako jedna z mála krajín za konflikt na Ukrajine obviňuje USA. Vyhlásili, že sú „hlavnou príčinou“ tejto krízy.

Odporúčané
Pokúsili sme sa dostať k hraniciam Severnej Kórey. Cesta viedla cez zabudnutý región na konci sveta Pokúsili sme sa dostať k hraniciam Severnej Kórey. Cesta viedla cez zabudnutý región na konci sveta 10. novembra 2019, 10:16

Agentúra DPA informovala, že sa zbraňový test v KĽDR odohral len niekoľko dní pred prezidentskými voľbami v Južnej Kórei. KĽDR ešte v januári vykonala sedem zbraňových testov a tiež overovala silu svojej údajne najsilnejšej rakety.

V januári sa Severná Kórea vyhrážala, že zruší moratórium na testovanie ďalekonosných a jadrových zbraní. Napriek sankciám investovali do svojich vojenských kapacít, ktoré zdvojnásobili. Odborníci odhadujú, že ďalšie testy by mohli prísť 15. apríla, keď bude KĽDR oslavovať 110. výročie narodenia bývalého vodcu krajiny Kim Ir-sena.

Domov
Zdieľať
Diskusia