Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2022, 6:40
Čas čítania 27:51
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: USA nepodporujú zabitie Putina a zmenu režimu v Rusku, vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali situáciu na Ukrajine.

• Šéf NATO povedal, že nateraz sa nad Ukrajinou nebude zavádzať bezletová zóna, lebo takéto opatrenie by mohlo viesť k otvorenej vojne v Európe.

• 
Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená. Ruská armáda elektráreň momentálne okupuje.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
rusko
Zdroj: ISW, Refresher

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:53 – Približne tisíc demonštrantov sa v piatok zhromaždilo v srbskom hlavnom meste Belehrad a podporilo inváziu Ruska na Ukrajine. Demonštranti skandovali heslá proti NATO a chválili ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Zhromaždení ľudia skandovali „Srbi, Rusi, naveky bratia“, pričom pochodovali cez centrum Belehradu, svietili cestnými svetlicami a mávali ruskými vlajkami.


„Ukrajinu oslobodzujú od neonacistov. Rusi, naši bratia, oslobodzujú Ukrajinu a dúfajme, že aj svet,“ povedal pre AFP 22-ročný ochrankár Nikola Babič.  

21:37 – Biely dom nepodporuje zmenu režimu v Rusku, vyhlásila v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Spravila tak po tom, ako americký senátor Lindsey Graham v televíznom vysielaní nabádal na to, aby niekto v Rusku zabil ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra Reuters.


„Neobhajujeme zabitie lídra cudzej krajiny alebo zmenu režimu. To nie je politika Spojených štátov,“ vyhlásila Psakiová. (TASR)

21:17 – Minister obrany Jaroslav Naď odkazuje Rusom, že Západ na nich neuvalil sankcie, ale začala sa iba „špeciálna finančná operácia“. Takto chce podľa Naďa svet Rusov zachrániť. Rusko tvrdí, že na Ukrajine nespôsobilo vojnu, ale iba spustilo „špeciálnu vojenskú operáciu“.

  

21:05 – Ukrajinské supermarkety Silpo, Novus a Varus prestali predávať Coca-Colu, pretože spoločnosť zatiaľ neprestala pôsobiť na ruskom trhu.

20:51 – Nórsko poskytne kolektívnu ochranu Ukrajincom, ktorí utekajú pred ruskou inváziou, uviedol to v piatok nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Nórsko tak nasleduje podobné kroky, ku ktorým v tejto súvislosti pristúpila Európska únia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.


Do Nórska doposiaľ dorazilo približne 300 Ukrajincov. Po poskytnutí kolektívnej ochrany nemusí každý z utečencov jednotlivo podávať žiadosť o azyl. Nórsko naposledy takúto ochranu poskytlo v 90. rokoch minulého storočia počas vojny na Balkáne, píše Reuters.

20:41 – V Maďarsku od príchodu prvých utečencov z Ukrajiny hospitalizovali takmer sto z týchto osôb.

V súčasnosti v maďarských nemocniciach poskytujú starostlivosť 14 utečencom vrátane deviatich detí. Informuje o tom spravodajca TASR z údajov rezortu ľudských zdrojov zverejnených v piatok agentúrou MTI.


Väčšina hospitalizovaných absolvovala krátkodobú liečbu. Rezort oznámil, že Maďarsko prijme každého ukrajinského utečenca, zabezpečí týmto osobám ubytovanie a v prípade potreby aj zdravotnú starostlivosť. (TASR)

20:22 – Diplomatický konvoj so slovenským veľvyslancom na Ukrajine Marekom Šafinom a ďalšími zamestnancami slovenskej ambasády v Kyjeve má prísť na Slovensko v piatok večer. TASR to potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.


V konvoji sú podľa MZVEZ okrem zamestnancov slovenských občanov aj cudzí štátni príslušníci, novinári z Británie, Nemecka, ale aj občania Ukrajiny, Afganistanu a deti.


Na územie Slovenskej republiky má konvoj vstúpiť večer cez diaľničný hraničný priechod Rajka – Čunovo. Čakať ich tam má minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. (TASR)

20:00 – Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že hovoril so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom o záujme Bieloruska získať prístup k Baltskému moru. TASR správu prevzala od televízie CNN.


„Dnes som hovoril s bieloruským prezidentom o tejto veci. Naši bieloruskí priatelia majú záujem o to, byť prítomní v Baltskom mori, majú záujem o vybudovanie vlastného prístavného zariadenia. Viete, že aj toto podporujem,“ uviedol Putin počas ceremónie odhalenia nového ruského trajektu.

Putin sa na ceremónii nezúčastnil osobne, jeho slová boli prenášané prostredníctvom televízneho prenosu.

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

19:45 – Niekoľko tisíc ľudí na Námestí SNP v centre Bratislavy žiadalo mier na Ukrajine. Jej občanom na podujatí zároveň vyjadrili podporu.


Rečníci na zhromaždení odsúdili ruskú agresiu. Pred demonštrantmi vystúpil aj premiér Eduard Heger. Vyzdvihol odvahu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.


Zhromaždenia na podporu Ukrajiny sa uskutočnili vo viacerých európskych metropolách vrátane Bratislavy. Cez telemost sa s demonštrantmi spojil Zelenskyj. Vo svojom prejave vyzval námestia na minútu ticha za padlých brániacich Ukrajinu. (TASR)

19:37 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval európske krajiny, aby nezostávali ticho a aby vyšli do ulíc na podporu Ukrajiny v jej boji proti ruskej invázii.


„Vyjdite do ulíc, podporujte naše úsilie a podporujte náš boj,“ povedal Zelenskyj vo videoprejave, ktorý v piatok večer sprostredkovali viaceré európske médiá i sociálne siete.
Zelenskyj uviedol, že „ak nevydrží Ukrajina, nevydrží celá Európa, ak padneme my, vy padnete tiež“.

„Prosím, nezostávajte potichu, nezatvárajte oči, poďte a podporujte Ukrajinu, ako len môžete,“ povedal. „Ak vyhráme, a som si istý, že vyhráme, bude to víťazstvo pre celý demokratický svet, bude to víťazstvo našej slobody, bude to víťazstvo svetla nad temnotou, slobody nad otroctvom,“ dodal ukrajinský prezident.

19:32 – Ruský cenzorský úrad Roskomnadzor zablokoval sociálnu sieť Facebook.

19:27 – Slovensku nehrozí bezprostredné riziko vojenského konfliktu, ubezpečuje prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore občanom k situácii na Ukrajine. Ľudí vyzýva, aby zostali pokojní. Pripomína, že suverenitu Slovenska chráni Severoatlantická aliancia.


„Nie je dôvod na paniku. Ostaňme pokojní a rozvážni. Našou odpoveďou na súčasnosť je, že dokážeme ďalej viesť normálne životy a tak ako doteraz prejavovať solidaritu a poskytovať pomoc trpiacim Ukrajincom,“ uviedla prezidentka.

namestie snp
Zdroj: Refresher

19:25 – Severoatlantická aliancia je v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu jednotnejšia ako kedykoľvek predtým. Vo svetle aktuálnych krokov Moskvy sa dá očakávať, že prítomnosť jednotiek vo východnom krídle NATO vrátane Slovenska bude ešte väčšia, aby boli štáty vojensky ešte silnejšie. Pre TASR to uviedol veľvyslanec SR pri NATO Peter Bátor.


V piatok sa v Bruseli uskutočnilo mimoriadne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov Aliancie. Organizácia Severoatlantickej zmluvy potvrdila, že jej povinnosťou je, aby konflikt na Ukrajine neeskaloval mimo územia krajiny. (TASR)

19:11 – Ruské nezávislé periodikum Novaja Gazeta v piatok oznámilo, že odstráni všetok svoj materiál týkajúci sa vojenskej činnosti Ruska na Ukrajine z dôvodu cenzúry. 


„Vojenská cenzúra v Rusku rýchlo prešla do novej fázy: od hrozieb spojených s blokovaním a so zatvorením médií (čo už bolo takmer úplne realizované) prešla k hrozbám spojeným s trestným stíhaním novinárov, ako aj občanov, ktorí šíria informácie o bojovej činnosti odlišujúce sa od oficiálnych vyhlásení ministerstva obrany (Ruska – pozn. TASR),“ uvádza sa vo vyjadrení, ktoré Novaja Gazeta zverejnila na sociálnej sieti Telegram. (TASR)

19:00 – Prezident Zelenskyj prehovoril aj k Slovákom: Nebuďte ticho. Ak padne Ukrajina, padne aj Európa. 

Prezident venoval prvú minútu ticha všetkým ukrajinským vojakom a ľuďom, ktorí konajú „hrdinské činy“ pri obrane krajiny. Druhú minútu ticha venoval tisíckam občanov Ukrajiny, ktorí obetovali životy za nezávislosť svojej krajiny.

Ľudí v uliciach vyzval: „Nebuďte ticho, choďte do ulíc, podporte Ukrajinu, naše úsilie, náš boj. Keď Ukrajina padne, padne aj Európa.“

zelen
Zdroj: Facebook/Denník N

18:51 – Ruský prezident Vladimir Putin povedal v piatok v telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, že Rusko je pripravené na dialóg o Ukrajine, ak budú splnené všetky ruské požiadavky. Informoval o tom Kremeľ, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Putin potvrdil, že Rusko je otvorené dialógu s ukrajinskou stranou, ako aj s každým, kto chce mier na Ukrajine, ale pod podmienkou, že budú splnené všetky ruské požiadavky, uviedol Kremeľ v oznámení.

Ruský prezident v telefonáte poprel, že ruskí vojaci bombardujú ukrajinské mestá, a odmietol túto informáciu ako nepravdivú, napísal Kremeľ. Putin Scholzovi povedal, že správy o údajných prebiehajúcich leteckých útokoch na Kyjev a ďalšie veľké mestá sú hrubými propagandistickými klamstvami, doplnil Kremeľ.

18:39 – Reportér Ilja Ponomarenko dnes dokumentoval situáciu v meste Irpiň pri Kyjeve, ktoré v posledných dňoch zažilo ruské bombardovanie.

 

18:26 – Prezident Zelenskyj sa práve prihovára ľuďom v mestách po celej Európe. Tisíce ľudí sledujú prejav ukrajinského prezidenta aj v Bratislave.

namestie snp
Zdroj: Refresher

18:23 – Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice BBC Tim Davie v piatok oznámil, že mediálna spoločnosť zastavuje svoje pokrývanie diania v Rusku. Schválená nová ruská legislatíva totiž „kriminalizuje nezávislú žurnalistiku“. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. (TASR)

18:16 – Volodymyr Zelenskyj telefonoval s tureckým prezidentom Erdoganom. Informoval ho o ruskom útoku na jadrovú elektráreň aj o prebiehajúcich bojoch na Ukrajine.

18:13 – V Bratislave od 17.00 h prebieha zhromaždenie na podporu Ukrajiny. Zhromaždenia sa konajú po celej Európe a virtuálne by mal ľudí pozdraviť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

18:07 – Humanitárny núdzový stav spôsobený rusko-ukrajinskou vojnou bol v piatok hlavnou témou budapeštianskej schôdzky maďarského premiéra Viktora Orbána s podpredsedom Európskej komisie Margaritisom Schinasom, cituje spravodajca TASR zo správy agentúry MTI. (TASR)

17:49 – Bývalý rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel odstupuje z predstavenstva ruského energetického gigantu Lukoil. TASR tieto informácie získala v piatok z agentúry Reuters. Schüssel je teda najnovším západným politikom, ktorý sa dištancuje od ruského štátu po tom, čo Moskva napadla Ukrajinu, píše Reuters.

17:37 – Rusko používa na Ukrajine zbrane, ktorých použitie je v rozpore s medzinárodným právom. Vyhlásil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého Aliancia zaznamenala, že Rusko použilo kazetové bomby – široko zakázanú delostreleckú muníciu. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN a agentúry Reuters. (TASR)

17:29 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj diskutoval s vedením Medzinárodného menového fondu. Organizácii poďakoval za podporu a vyhlásil, že MMF musí byť lídrom financovania opätovného vybudovania Ukrajiny po skončení ruskej invázie.

17:21 – Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v piatok hodinu telefonicky rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyzval Moskvu, aby okamžite zastavila všetky vojenské akcie na Ukrajine. Putin Scholzovi povedal, že cez víkend sa bude konať tretie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov. Informácie poskytol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters. (TASR)

17:07 – Úrady v Moskve zamietli žiadosti odporcov, ale aj stúpencov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorí chceli v hlavnom meste zorganizovať pochody a vyjadriť tak svoj názor na aktuálne dianie. Mesto sa odvolalo na stále aktuálnu pandémiu koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. (TASR)

16:56 – Bieloruská armáda sa podľa zdrojov z americkej administratívy nechystá vstúpiť na územie Ukrajiny a bojovať po boku Ruskej federácie. Alexandr Lukašenko dnes oznámil, že Bielorusko sa na vojne nezúčastní, lebo by to podľa neho bol „dar pre Západ“.

16:45 – Spravodajské informácie z americkej administratívy hovoria o tom, že Ukrajina má aj 9 dní po začiatku vojny k dispozícii „výraznú väčšinu“ svojich vzdušných síl. Informoval o tom reportér Foreign Policy Jack Detsch.

 

16:36 – Počas invázie Ruska na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 331 civilistov, oznámil v piatok Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. Citoval ho spravodajský portál britskej stanice Sky News. (TASR)

16:28 – Tretie kolo mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom by sa mohlo uskutočniť tento víkend. Víkendové rokovania padli ako alternatíva v rozhovore Vladimira Putina s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, teraz termín potvrdil poradca ukrajinského prezidenta.

16:19 – Minister zahraničných vecí Ivan Korčok povedal, že Česká republika, Holandsko, Slovinsko a USA sa budú podieľať na vytvorení vojenskej jednotky na území Slovenska.

„Všetci potvrdili, že idú do toho. Cítia, že nám chcú pomôcť. Ale pomáhajú aj sami sebe tak, ako sme my išli do Pobaltia,“ vysvetlil. Doplnil, že NATO nie je vo vojne s Ruskom a podpora pre Ukrajinu je organizovaná na úrovni spojencov a nie organizácie ako takej. (TASR)

16:11 – Šéf NATO Jens Stoltenberg očakáva, že najbližšie dni budú horšie ako tie doteraz. NATO však aj tak vylúčilo zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

15:53 – Bezpečnostná rada OSN v piatok absolvuje mimoriadne zasadnutie v reakcii na ruský útok na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine. O zasadnutie požiadalo Spojené kráľovstvo. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje.  

15:37 – Slovensko je ako súčasť Severoatlantickej aliancie dobre chránené a plnohodnotne sa v týchto dňoch podieľa na všetkých rozhodnutiach, ktoré NATO prijíma v súvislosti s krízou vyvolanou ruskou inváziou na Ukrajine.


Podľa spravodajcu TASR to uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po skončení mimoriadneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v bruselskom sídle tejto organizácie.


Korčok spresnil, že ministri zhodnotili všetko, čo Aliancia robí v prvom rade na svoju obranu, pretože je to obranné zoskupenie. Dodal, že dobrou správou pre Slovensko je, že Slováci sú súčasťou každého jedného kroku, ktorý Aliancia robí pre seba ako pre celok a tým chráni aj všetkých svojich členov. (TASR)

15:22 – Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyzval Rusov, aby sa zjednotili okolo osoby prezidenta Vladimira Putina.


„Teraz nie je čas na rozdelenie,“ povedal novinárom Peskov v reakcii na výzvy viacerých ruských osobností, ktoré volajú po ukončení vojny.


„Teraz je čas zjednotiť sa, zjednotiť sa okolo nášho prezidenta,“ dodal hovorca Kremľa.

15:20 – Ukrajina za týždeň vyzbierala v kryptomenách viac ako 50 miliónov dolárov. (Ukrinform)

Bitcoin.
Bitcoin. Zdroj: TASR/AP/Rick Bowmer

15:14 – Šéf NATO Jens Stoltenberg v Bruseli povedal reportérom, že Rusko už na Ukrajine použilo kazetovú muníciu. Označil to za „neľudskú brutalitu a porušenie medzinárodného práva“. 

15:12 – Do Nigérie sa v piatok vrátila prvá skupina občanov, ktorí utiekli z Ukrajiny pred ruskou vojenskou inváziou. Do krajiny sa vrátilo 415 občanov, z ktorých väčšinu tvorili študenti. 


Nigérijský minister zahraničných vecí Geoffrey Onyeama informoval, že pred vypuknutím konfliktu sa na Ukrajine nachádzalo asi 8 000 občanov Nigérie, z toho zhruba 5 600 študentov. (TASR)

nigéria, rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

15:02 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v piatok ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Kuleba tieto tvrdenia ničím nepodložil a nebolo ich možné nezávisle overiť.


„Keď padajú bomby na vaše mestá, keď vojaci znásilňujú ženy v okupovaných mestách – a, bohužiaľ, máme množstvo prípadov, keď ruskí vojaci znásilňujú ženy v ukrajinských mestách –, je, samozrejme, ťažké hovoriť o účinnosti medzinárodného práva,“ povedal Kuleba po anglicky počas prejavu v londýnskom think-tanku Chatham House.

14:54 – Šírite klamstvá o tom, že Ukrajina chce opäť vybudovať svoj nukleárny arzenál zbraní, vyhlásil ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na margo vyjadrení svojho ruského náprotivku Sergeja Lavrova.  

Kuleba varoval, že práve Rusko teraz na Ukrajine útočí na jadrové elektrárne, okolo ktorých by mali vzniknúť bezpečné zóny.

14:44 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odkázal NATO, aby konalo skôr, než bude neskoro. „Nedovoľte Putinovi premeniť Ukrajinu na Sýriu. Sme pripravení bojovať. Budeme pokračovať v boji, ale potrebujeme partnerov, ktorí nám pomôžu s konkrétnymi, ráznymi a rýchlymi krokmi. Teraz,“ napísal na Twitteri.

14:23 – Utečenci z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom, sa v slovenských prihraničných obciach zväčša nezdržiavajú. Samosprávy sa im snažia pomôcť po prekročení hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom a následne i v obci.


„Odkedy sa začala táto situácia, som vo Vyšnom Nemeckom, kde pomáham starostovi so zabezpečovaním pomoci. Neskôr sa začali pridružovať i starostovia ďalších obcí. Vytvorili sme transparentný účet, na ktorý môžu ľudia poukazovať finančnú pomoc,“ povedal starosta obce Záhor v okrese Sobrance Marián Hric.

 

„Takisto bola v obci vyhlásená zbierka pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Pomáhame, ako sa dá, v rámci svojich možností a schopností," uviedol starosta. (TASR)

14:20 – Šéf NATO Jens Stoltenberg novinárom povedal, že NATO je zodpovedné za to, aby sa konflikt nerozvinul ďalej ako na Ukrajinu. „NATO sa nesnaží vyvolať vojnu s Ruskom,“ skonštatoval.

Možnosť zaviesť nad Ukrajinou bezletovú zónu podľa neho bola prediskutovaná. Všetci z prítomných zástupcov členských krajín súhlasili s tým, že lietadlá NATO by nemali operovať vo vzdušnom priestore Ukrajiny, rovnako ako by na ukrajinskom území nemali byť prítomní vojaci NATO. Ak by tak NATO urobilo, podľa Stoltenberga by to zrejme viedlo k celoeurópskej vojne.

14:10 – Rada OSN pre ľudské práva v piatok drvivou väčšinou zahlasovala za zriadenie nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie, ktorá prešetrí obvinenia z porušovania ľudských práv počas ruskej invázie na Ukrajine.


Za zriadenie zmienenej komisie hlasovalo 32 z 47 členov rady, pričom proti boli iba Rusko a Eritrea. Zvyšných 13 členov sa hlasovania zdržalo, medzi nimi aj Čína, India, Venezuela či Kuba. Spomínaná vyšetrovacia komisia bude mať troch členov, ktorých cieľom bude zabezpečiť, aby boli voči zodpovedným vyvodené dôsledky. (TASR)

13:51 – Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že ozbrojené sily jeho krajiny sa na ruskej vojenskej operácii na Ukrajine aktuálne nepodieľajú a ani nemajú v úmysle sa do nej zapojiť. 


„Bieloruská armáda sa na špeciálnej operácii (Ruska) nepodieľala a ani to nemá v pláne,“ uviedol Lukašenko s tým, že to nie je nevyhnutné. Dodal, že Minsk nedostal nijakú žiadosť o zapojenie sa do tohto ozbrojeného konfliktu. „Nemáte dôvod na obavy,“ povedal v prejave k obyvateľom Bieloruska.

13:47 – Oleksandra žije v Charkove, kde ruská armáda bombarduje centrum mesta aj rezidenčné štvrte, ale jej matka žijúca v Moskve tomu nechce veriť. Nepresvedčili ju ani videá zbombardovaných ulíc.

BBC zverejnilo príbehy Ukrajincov, ktorým neveria vlastní príbuzní žijúci v Rusku. Ruská armáda by podľa nich na civilistov nikdy neútočila. Oleksandrina matka jej dokonca povedala, že civilistov podľa nej pravdepodobne zabíjajú sami Ukrajinci. Dcéra sa o svoju matku bojí, pretože podľa jej slov sa riadi výlučne tým, čo vysiela ruská štátna televízia. (BBC)

13:42 – Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko nemá „žiadne zlé úmysly voči svojim susedom“. Vo svojom dnešnom prejave vyzval, aby sa vzťahy medzi Ruskom a Západom znormalizovali.

13:38 – Kyjev tvrdí, že ukrajinské vojenské zložky odrazili ruský útok na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 


Arestovyč dodal, že situácia v meste Mariupol, ktoré podľa miestnych úradov obliehajú ruské sily, je pod kontrolou.


Starosta Mykolajiva, ležiaceho neďaleko mesta Cherson, predtým informoval, že doň vstúpili ruskí vojaci. Mykolajiv je strategicky významné čiernomorské prístavné mesto, pripomína stanica BBC. (TASR)

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

13:36 – Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak uviedol, že nemecký kancelár Olaf Scholz práve hovorí s Vladimirom Putinom o vytvorení humanitárnych koridorov z ostreľovaných miest na Ukrajine.

13:33 – V druhej polovici štvrtka dosiahla ukrajinská armáda významné taktické víťazstvo a po zničení kolóny ruských vzdušnovýsadkových vojsk v meste Irpiň v tesnej blízkosti Kyjeva oslobodila mesto Buča na západných prístupoch k hlavnému mestu, uviedli slovenské ozbrojené sily vo svojom dennom vyjadrení k situácii na Ukrajine.

Tým sa podarilo odvrátiť obkľúčenie Kyjeva zo západu a vytvoriť predpoklady na udržanie trasy E40 Kyjev – Žytomyr.

Uvedené mestečko bolo udržané aj celý zvyšok dňa napriek silným protiútokom elitných častí ruského operačného zoskupenia na tomto smere a neustálemu ťažkému delostreleckému ostreľovaniu.

V iných smeroch sa podarilo zadržiavať ruské jednotky smerujúce z východu a zo severovýchodu na Kyjev. Obkľúčené mesto Černihiv a prístav Mariupol boli neustále ostreľované ruským a separatistickým delostrelectvom, čo spolu s prerušením dodávok elektrickej energie a nemožnosti mestá opustiť civilným obyvateľstvom vytváralo lokálnu humanitárnu katastrofu a zvyšovalo obete civilného obyvateľstva. (TASR)

13:30 – Bezprostredné ohrozenie po prevzatí kontroly nad Záporožskou jadrovou elektrárňou Slovensku nehrozí, uviedla predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková.

„Systém varovania máme vybudovaný. Ak dochádza k radiačnej udalosti, zaznie siréna, ktorá trvá dve minúty stálym tónom. V tom prípade treba začať konať, čiže je potrebné sa ukryť, najlepšie v kryte,“ uviedla. Ak nie je k dispozícii kryt, tak sa človek môže skryť aj do pivnice či nadzemných priestorov, ak všetko dôkladne utesní. (TA3, TASR)

Odporúčané
Ukrajinská jadrová elektráreň pre Slovensko nepredstavuje hrozbu, vraví slovenský jadrový fyzik. Reaktory poškodené nie sú Ukrajinská jadrová elektráreň pre Slovensko nepredstavuje hrozbu, vraví slovenský jadrový fyzik. Reaktory poškodené nie sú 4. marca 2022, 11:21

13:26 – Ruská armáda sa nachádza aj vnútri mesta Enerhodar, pri ktorom sídli Záporožská jadrová elektráreň, ukazujú zábery z budovy pri administratívnom sídle mestskej rady.

13:20 – Európska komisia v piatok oznámila, že naďalej pracuje „na všetkých úrovniach“, aby nasmerovala humanitárnu pomoc na Ukrajinu a do krajín s ňou susediacich. 


Keďže potreby Ukrajiny exponenciálne rastú, ďalšia pomoc bude distribuovaná aj prostredníctvom systému Resceu zo spoločných skladov EÚ v Nemecku, Maďarsku a Holandsku.


Podpora cez systém Resceu zahŕňa dodávky ventilátorov, infúznych púmp, monitorov na kontrolu životných funkcií pacientov, rúšok a plášťov, ultrazvukových prístrojov a koncentrátorov kyslíka. (TASR)

13:13 – Ruskí vojnoví zločinci budú potrestaní, vyhlásil dnes prezident Volodymyr Zelenskyj. Privítal rozhodnutie Rady OSN pre ľudské práva, ktorá oznámila, že vytvorí komisiu na prešetrenie údajných vojnových zločinov Ruska na Ukrajine.

13:09 – Polícia dnes informovala o situácii na hraniciach s Ukrajinou. „Vybavovacie procesy na území Slovenskej republiky prebiehajú priebežne. Cestujúci na motorových vozidlách neuvádzajú čakaciu lehotu,“ skonštatovala s tým, že na ukrajinskej strane vždy čakala iba hŕstka áut aj chodcov.

ukrajina, rusko
Zdroj: PZ SR

13:02 – Mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí sa v piatok dopoludnia začalo v bruselskom sídle NATO. Témou je ruská invázia na Ukrajine.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken konštatoval, že ide o nevyprovokovanú a vopred pripravenú agresiu Ruska voči Ukrajine. Podľa jeho slov sa každý spojenec nejakým spôsobom snaží pomáhať Ukrajine.

„My sme obranná aliancia, nehľadáme konflikty, ale ak konflikt príde k nám, tak sme pripravení a budeme brániť každý meter nášho územia,“ povedal. (TASR)

12:53 – Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že bez ohľadu na to, aké to bude ťažké, jeho krajina bude pokračovať vo svojom rozvoji, a oznámil posilnenie dopravnej a logistickej infraštruktúry.

Zároveň vyzval „susedov Ruska“, aby neeskalovali napätie. Moskva si podľa neho plní všetky záväzky. Informovala o tom agentúra Reuters. (TASR)

Všetci dôležití biznisoví hráči sú prepojení na okruh blízky Vladimirovi Putinovi.
Všetci dôležití biznisoví hráči sú prepojení na okruh blízky Vladimirovi Putinovi. Zdroj: Twitter/President of Russia

12:36 – Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že ruskej armáde dochádzajú jednotky, a tak na Ukrajinu priváža dodatočných vojakov z východného a južného vojenského okruhu, aby sa jej podarilo obkľúčiť Kyjev.

12:32 – Americká ambasáda v Kyjeve upozorňuje, že zaútočiť na jadrovú elektráreň je vojnový zločin. „Putinovo ostreľovanie najväčšej jadrovej elektrárne v Európe posúva jeho hrôzovládu o krok ďalej,“ uvádza veľvyslanectvo v statuse.

12:22 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval v piatok na prijatie ešte tvrdších sankcií voči Rusku. Stalo sa tak po tom, čo ruské sily v noci zo štvrtka na piatok zaútočili na Záporožskú jadrovú elektráreň. 


„Je nevyhnutné okamžité posilnenie sankcií proti jadrovému teroristickému štátu,“ vyhlásil Zelenskyj na margo Ruska. Raketový útok na spomenutú elektráreň mohol mať podľa jeho slov dôsledky až šiestich Černobyľov.

12:15 – Ukrajinské námorníctvo vo štvrtok zámerne potopilo vlajkovú loď svojej Čiernomorskej flotily, aby tak zabránilo tomu, že by sa vojnového plavidla zmocnila ruská armáda. Oznámil to v piatok ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov, napísal denník The New York Times.


„V uplynulých dňoch sme museli urobiť veľa ťažkých rozhodnutí... Veliteľ vlajkovej lode s názvom Hetman Sahajdačnyj vykonal rozkaz potopiť túto loď, aby sa opravovaná fregata nedostala do rúk nepriateľa... Vybudujeme však novú flotilu, ktorá bude moderná a výkonná,“ napísal na sociálnej sieti Reznikov. (TASR)

12:04 – Brat kyjevského starostu Vladimir Kličko navštívil ľudí v kyjevskom metre, kde sa schovávajú pred ruským bombardovaním. Obidvaja bratia Kličkovci krátko po začiatku ruskej invázie oznámili, že sa v prípade potreby pridajú k ukrajinskej armáde a budú brániť Ukrajinu vlastnými rukami.

12:00 – Budova ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú zasiahla strela vypálená ruskou armádou, nie je súčasťou reaktora, povedal v piatok na tlačovej konferencii vo Viedni generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi. 


Šéf MAAE zároveň ponúkol Rusku aj Ukrajine, že pricestuje do Černobyľa na rozhovory o zaistení bezpečnosti ukrajinských jadrových elektrární počas vojny.


Požiar v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorý podľa Kyjeva vypukol v noci na piatok v dôsledku útoku ruskej armády, sa podarilo ráno uhasiť. (TASR)

Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží je najväčšia v Európe.
Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží je najväčšia v Európe. Zdroj: Energoatom.com

11:55 – Na ukrajinskú jadrovú elektráreň podľa ruského ministerstva obrany nezaútočili ruskí vojaci, ale „nacionalistický režim v Kyjeve“, ktorý sa pokúšal o „obludnú provokáciu“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

Požiar, ktorý podľa Kyjeva vypukol v noci na piatok v dôsledku ruského ostreľovania, sa podarilo ráno uhasiť. Ruské jednotky podľa ukrajinskej armády blokovali príchod ukrajinských hasičov, ktorí boli k požiaru v elektrárni privolaní.

Vojenská správa Záporožskej oblasti krátko nato uviedla, že elektráreň ovládli ruské vojenské sily. V zariadení sa podľa ukrajinskej armády naďalej nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na jeho bezpečnú prevádzku. (TASR)

11:53 – Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak kritizuje Rusko na Twitteri. Podoľak je blízkym spolupracovníkom prezidenta Zelenského, ktorý sa už zúčastnil aj na mierových rokovaniach s Ruskou federáciou.

„Deviaty deň vojny. Veľké mestá obkľúčené. Blokovanie doručenia jedla a liekov. Streľba na civilistov. Bombardovanie obytných štvrtí raketami. Teroristické útoky na jadrové elektrárne. Odmietanie dodržiavania pravidiel boja. Toto je pravda o Ruskej federácii,“ konštatuje.

11:48 – V Kyjeve sa za posledných 8 dní narodilo 390 detí, z toho 199 bolo chlapcov a 191 dievčat. V kyjevskej zoologickej záhrade sa narodil lemur, ktorého nazvali Bayraktar.

Odporúčané
Turecký dron Bayraktar je postrachom a ničivou zbraňou Ukrajiny v boji proti Rusku. Ukrajinci mu už zložili pesničku Turecký dron Bayraktar je postrachom a ničivou zbraňou Ukrajiny v boji proti Rusku. Ukrajinci mu už zložili pesničku 3. marca 2022, 9:30

11:45 – Ukrajinský parlament schválil návrh zákona, na základe ktorého bude môcť štát skonfiškovať majetok ruských firiem a občanov na Ukrajine.

11:37 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v prejave vyzval Rusov, aby vyšli do ulíc a protestovali proti vojne aj proti okupácii Záporožskej jadrovej elektrárne ruskou armádou. 

11:28 – V Poľsku zadržali pre podozrenia z účasti na zahraničných spravodajských aktivitách pre Rusko španielskeho občana ruského pôvodu. V piatok to podľa agentúry Reuters oznámila poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW).


Muž bol identifikovaný ako agent ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU. Zadržali ho v noci z 27. na 28. februára v meste Przemyśl neďaleko poľských hraníc s Ukrajinou, uviedla ABW. Dodala, že tento agent vykonával operácie v prospech Ruska, pričom v utajení cestoval po európskych a iných krajinách, vydávajúc sa za novinára. (TASR)

11:21 – Ruské bojové lietadlo Su-25, ktoré podľa svojich vyjadrení trafila ukrajinská armáda, bolo zostrelené v Doneckej oblasti na východe krajiny. Táto správa sa nedá nezávisle overiť.

11:15 – Na 47 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ruského náletu, ktorý vo štvrtok zasiahol obytnú oblasť v meste Černihiv na severe Ukrajiny. Informoval o tom v piatok denník The Guardian s odvolaním sa na regionálnych predstaviteľov.


Podľa údajov oblastnej samosprávy zahynulo pri ostreľovaní 38 mužov a 9 žien. Agentúra Reuters predtým udávala, že o život prišlo 33 osôb. Bezprostredné záchranné práce museli vo štvrtok pre silné ostreľovanie prerušiť, uviedli miestne pohotovostné služby. (TASR)

11:06 – Druhá najväčšia letecká spoločnosť v Rusku Aviakompanija Sibir (S7 Airlines) oznámila, že od zajtra (5. marca) prerušuje všetky medzinárodné letecké spojenia.

10:59 – Ukrajinská armáda oznámila, že zostrelila ruskú stíhačku Su-25. Tieto správy sa nedajú nezávisle overiť.

ukrajina, rusko
Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

10:48 – Činnosti súvisiace s prílevom ľudí z Ukrajiny bude koordinovať nadrezortná pracovná skupina ústredného krízového štábu.

Jej zriadenie schválili členovia štábu na piatkovom zasadnutí. Všetky rezorty budú mať zástupcov aj v operačnom štábe v Sobranciach, fungovať má nonstop. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec.

10:42 – Niekdajší hlavný inžinier Černobyľskej atómovej elektrárne Nikolaj Steinberg odsúdil „barbarský“ útok ruskej armády na Záporožskú jadrovú elektráreň. Vo svojom vyjadrení vyzval svetových jadrových vedcov, aby útoky rovnako odsúdili a nezostávali ticho.

10:32 – Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v piatok odsúdil bezohľadnosť Ruska v súvislosti s ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a vyzval Moskvu, aby zastavila vojnu proti svojmu susedovi.

„V noci sme boli svedkami správ o (ruskom) útoku na ukrajinskú jadrovú elektráreň. To len dokazuje bezohľadnosť tejto vojny a dôležitosť jej ukončenia. Rusko musí stiahnuť všetky svoje jednotky a zapojiť sa v dobrej viere do diplomatického úsilia,“ povedal Stoltenberg.

10:21 – Zažili sme noc, ktorá mohla zastaviť dejiny Ukrajiny aj Európy, vyhlásil v rannom prejave prezident Volodymyr Zelenskyj.

ukrajina, rusko
Zdroj: Prezidentská kancelária Ukrajiny

10:16 – Ak to bude potrebné, posledný zostávajúci funkčný reaktor v Záporožskej jadrovej elektrárni môže byť odpojený, informuje Ukrinform.

 

10:09 – Kto tvrdí, že NATO ochráni Maďarsko, sa podľa maďarského premiéra Viktora Orbána mýli. Severoatlantická aliancia sa totiž na takýto krok podujme iba v prípade, ak sa aj Maďarsko bude samo brániť, cituje spravodajca TASR z Orbánovho vyjadrenia v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

10:05 – V Záporožskej jadrovej elektrárni je momentálne v prevádzke iba jeden reaktor, ale všetkých šesť reaktorov obsahuje jadrové palivo. Šéf ukrajinského regulátora Energoatom uviedol, že s elektrárňou nemá priame spojenie, a varoval, že okrem jadrového paliva je v každom z reaktorov v elektrárni uložené aj použité jadrové palivo. (Ukrajinská pravda)

9:58 – Väčšina obyvateľov Slovenska má v súvislosti s vojnou na Ukrajine obavy o seba a svojich najbližších. Vyplýva to z online prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.


Na otázku „Máte v súčasnej situácii, v súvislosti s vojnou na Ukrajine obavy o seba a svojich najbližších?“ odpovedalo 40,6 percenta respondentov, že má veľké obavy, 40,2 percenta, že má trochu obavy, a iba 19,2 percenta respondentov uviedlo, že nemá obavy. Obavy pociťujú častejšie ženy. Respondenti, ktorí nesúhlasia s naším členstvom v NATO, odpovedajú častejšie, že obavy nemajú.


Až 77,5 percenta odpovedajúcich pociťuje obavy z ekonomickej krízy, z rozpútania svetovej vojny má obavy 72,6 percenta a z rozšírenia vojnového konfliktu na Ukrajine na Slovensko 68,7 percenta opýtaných. O niečo menšie obavy majú respondenti z príchodu utečencov v dôsledku útoku armády Ruskej federácie na Ukrajine (53,9 %).


Obavy z krízy, z rozšírenia konfliktu či z rozpútania tretej svetovej vojny deklarujú viac ženy. Respondenti, ktorí nesúhlasia s naším členstvom v NATO, odpovedajú častejšie, že obavy nemajú. Títo respondenti však zároveň majú väčšie obavy z príchodu utečencov v dôsledku útoku armády Ruskej federácie na Ukrajine.


Autormi projektu, v rámci ktorého bol prieskum realizovaný, sú Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV), Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, prieskumná agentúra MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame. (TASR)

Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží.
Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží. Zdroj: Energoatom.com

9:56 – Šéf NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že ruské bombardovanie Záporožskej jadrovej elektrárne len poukazuje na nerozvážnosť tejto vojny a dôležitosť toho, aby bola urýchlene ukončená.

9:50 – Námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Dzhaparovová zdieľala fotografiu z mesta Žytomyr pri Kyjeve, kde podľa nej ruská armáda zbombardovala školu.

9:47 – Od spustenia možnosti požiadať o poskytnutie dočasného útočiska využilo tento nástroj na území Slovenska vyše 1 200 ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Po rokovaní ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra SR Roman Mikulec. (TASR)

9:36 – Do Poľska prišlo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu približne 624 500 utečencov. V piatok o tom informovala poľská pohraničná stráž, píše agentúra PAP.


Len počas štvrtka prešlo cez ukrajinsko-poľské hranice 99 200 ľudí a od polnoci do piatkového rána ich následne bolo približne ďalších 25 200. Väčšinu z doterajších utečencov, ktorí sa dostali do Poľska, tvoria podľa údajov tamojšieho rezortu zahraničných vecí ukrajinskí občania.

Okrem nich z Ukrajiny prichádzajú aj občania samotného Poľska a takisto Ruska, Bieloruska, Spojených štátov, Afganistanu, Uzbekistanu, Indie, Nigérie, Alžírska, Maroka a Pakistanu. (TASR)

9:29 – Školy môžu po prijatí detí z Ukrajiny požiadať ministerstvo školstva o dofinancovanie normatívnych finančných príspevkov.


Školy dostali podľa ministerstva školstva v metodickom usmernení informáciu, že ak prijmú deti z Ukrajiny a táto skutočnosť bude predstavovať potrebu na dofinancovanie osobných alebo prevádzkových nákladov, môžu požiadať ministerstvo prostredníctvom svojho zriaďovateľa a regionálneho úradu školskej správy o dofinancovanie normatívnych finančných prostriedkov. (TASR)

9:26 – Edgars Rinkevics, minister zahraničných vecí Lotyšska, uviedol, že NATO by momentálne nemalo vylučovať žiadne prostriedky, ktoré by mohli zastaviť inváziu. Na otázku, či by NATO mohlo vstúpiť do priameho konfliktu s Ruskom, odpovedal, že je potrebné rozmýšľať nad všetkými možnosťami. (The Guardian)

9:23 – Pri meste Enerhodar, kde sídli Záporožská jadrová elektráreň, sa podľa agentúry Ukrinform momentálne nachádza okolo 90 kusov ruskej vojenskej techniky aj čečenské jednotky kadyrovcov. Tieto správy nie je možné nezávisle overiť.

9:18 – Za posledných 24 hodín do piatka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 11 279 osôb, z toho za piatok ráno 4 291 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.


„Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu do 6.00 h dnešného dňa 90 329,“ spresnila Bárdyová.


Najviac osôb za uplynulých 24 hodín vybavili na hraničnom priechode Vyšné Nemecké (7 934). „Z toho počas piatkového rána 3 362 osôb. Na ukrajinskej strane čaká päť osobných vozidiel a desať osôb,“ informovala policajná hovorkyňa.

9:12 – Ruský parlament schválil zákon, podľa ktorého bude trestné verejne kritizovať a poškodzovať dobré meno ruských ozbrojených síl. Za takéto konanie bude hroziť až 15-ročné väzenie.

9:04 – Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval Nemecko, aby počas vojny, ktorú voči Ukrajine vedie Rusko, naďalej odhodlane stálo na strane Ukrajiny. 


„Zostaňte pri nás, pretože bojujeme aj za nemecké hodnoty,“ povedal Kličko v rozhovore pre piatkovú reláciu Morgenmagazin stanice ARD. Apeloval na to, že svet sa musí zomknúť a zastaviť spoluprácu s Ruskom, v opačnom prípade to pre Ukrajinu dopadne veľmi zle. (TASR)

8:59 – V meste Ľvov na západe Ukrajiny dnes opakovane znejú sirény signalizujúce vzdušný útok. Málokto už po zaznení sirén uteká do bunkrov, konštatuje reportér Mark MacKinnon. 

8:49 – Ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Energoatom aktuálne nemá žiadne priame spojenie s vedením Záporožskej jadrovej elektrárne, informuje Ukrinform.

Elektráreň momentálne okupuje ruská armáda, ktorá podľa doterajších informácií umožnila pracovníkom elektrárne pokračovať v bežných úkonoch, a nateraz bola jej bezpečnosť zaistená.

8:42 – Americký senátor Lindsey Graham vyzval Rusov, aby zavraždili Vladimira Putina. „Nenájde sa v Rusku Brutus? Nie je v ruskej armáde úspešnejší dôstojník Stauffenberg? Jediným spôsobom, ako sa toto skončí, je, že toho chlapíka niekto v Rusku zabije,“ napísal na Twitteri.

8:34 – Svoje aktivity v Rusku a Bielorusku zastavila i platforma Airbnb, poskytujúca prenájom ubytovania, oznámil na Twitteri jej generálny riaditeľ Brian Chesky. (TASR)

8:32 – Americký technologický gigant Google prestal v Rusku v reakcii na inváziu Moskvy na Ukrajinu predávať internetovú reklamu.


„Vzhľadom na mimoriadne okolnosti pozastavujeme Google reklamy v Rusku,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení. „Situácia sa rýchlo vyvíja,“ dodal Google s tým, že ak by došlo k nejakým ďalším podstatným zmenám, bude o tom informovať.

8:28 – Brazílsky prezident Jair Bolsonaro a britský premiér Boris Johnson vo štvrtok spoločne vyzvali na vyhlásenie prímeria na Ukrajine, uviedol hovorca britského predsedu vlády po ich stretnutí.


„Lídri sa zhodli na požiadavke, aby bolo okamžite vyhlásené prímerie na Ukrajine, a povedali, že musí zavládnuť mier,“ povedal hovorca Downing Street. (TASR)

8:24 – Ukrajinské ozbrojené sily zverejnili nové odhady strát, ktoré zatiaľ vo vojne na Ukrajine utrpela ruská armáda. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

8:22 – Veľká ruská spoločnosť Yandex, poskytujúca vyhľadávacie, dopravné či navigačné internetové služby, varovala, že jej hrozí bankrot. 

8:08 – Ruská štátna televízia zverejnila zábery z letiska Antonov v meste Hostomeľ neďaleko Kyjeva, kde v posledných dňoch prebiehali tvrdé boje medzi ukrajinskou a ruskou armádou. Najväčšie lietadlo sveta Antonov An-225 je podľa záberov naozaj kompletne zničené.

7:59 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa zdrojov denníka The Times v uplynulom týždni prežil tri pokusy o vraždu. Rusko na Ukrajinu poslalo Vagnerovu skupinu, ale aj kadyrovcov z Čečenska, aby sa prezidenta zbavili, no žiadnej z týchto skupín sa atentát vykonať nepodarilo. (The Times)

7:41 – Ukrajinská záchranná služba oznámila, že jej jednotkám sa požiar v Záporožskej jadrovej elektrárni podarilo uhasiť o 5.20 h nášho času. 

Záchranári už predtým uviedli, že do hasenia požiaru výcvikovej budovy mimo komplexu hlavného reaktora bolo nasadených 40 ľudí a 10 vozidiel. Požiar si nevyžiadal žiadne obete na životoch. Záchranné zložky predtým upozornili, že ruské jednotky im bránia dostať sa k požiaru v elektrárni. (TASR)

7:33 – Ukrajinský minister energetiky požiadal v rozhovore s americkou ministerkou Jennifer Granholmovou, aby NATO v reakcii na útok na Záporožskú jadrovú elektráreň prijalo najtvrdšie opatrenia a začalo skutočnú intervenciu proti Rusku. (CNN)

7:30 – Takto vyzeralo ostreľovanie Záporožskej elektrárne cez bezpečnostnú kameru.

7:23 – Jednotlivé bloky Záporožskej elektrárne zostávajú neporušené, poškodenie hlásia Ukrajinci iba z prvého bloku. Toto poškodenie však podľa ukrajinského jadrového regulátora neovplyvňuje bezpečnosť elektrárne ani samotného bloku.

7:19 – Záporožská jadrová elektráreň je momentálne okupovaná ruskou armádou. Prevádzkový personál elektrárne zabezpečuje jej bezpečný chod napriek prítomnosti ruských vojenských jednotiek. (Unian)

7:06 – Armádne velenie v Záporožskej oblasti, kde sa nachádza napadnutá jadrová elektráreň, informuje, že nameraná miera radiácie sa následkom ostreľovania ruskou armádou nezmenila a zostáva na rovnakej úrovni. Momentálne nehrozí žiadne riziko.

Starosta mesta Enerhodar, kde sa elektráreň nachádza, dnes ráno uviedol, že situácia v meste zostáva pokojná. Po meste sa podľa neho v tejto chvíli nepohybujú žiadne ruské jednotky.

7:04 – Vietor od Záporožskej jadrovej elektrárne fúka smerom na ruské mestá Rosnov a Krasnodar, ako aj na juhovýchodnú Ukrajinu, upozornila ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Energoatom. 

V jadrovej elektrárni v noci vypukol požiar po ostreľovaní ruskou armádou. Oheň sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu a bezpečnosť elektrárne je nateraz zaistená. (Ukrinform)

6:59 – Biely dom potvrdil, že Ukrajine poskytuje spravodajské informácie v reálnom čase. Spojené štáty americké bližšie nešpecifikovali, čo všetko s ukrajinskou vládou a velením zdieľajú.

6:56 – Ruský ropný gigant Lukoil vyzval na zastavenie vojny na Ukrajine.

6:54 – „V dôsledku ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami vypukol požiar,“ uviedol hovorca Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Nateraz je bezpečnosť elektrárne zaistená, prístup k nej získali hasiči a požiar dostali pod kontrolu.


„Požadujeme zastavenie paľby ťažkými zbraňami,“ povedal Tuz, ktorý zároveň varoval, že hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo.


Hovorca podľa AP s odvolaním sa na ukrajinské médiá ďalej uviedol, že granáty dopadali priamo na elektráreň a horí jeden zo šiestich blokov zariadenia. Ten nie je v súčasnosti v prevádzke, ale vnútri je jadrové palivo, povedal.


„Ruská armáda strieľa zo všetkých strán na Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Požiar už vypukol. Ak nastane výbuch, bude 10-krát väčší ako Černobyľ! Rusi musia okamžite zastaviť paľbu, umožniť prístup hasičom, zriadiť bezpečnostnú zónu!“ napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

rusko
Zdroj: Wikimedia Commons/Ralf1969

6:38 – Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená po tom, čo v jednej jej budove v piatok nadránom vypukol požiar v dôsledku útoku ruskej armády. 


„Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium,“ uviedol Oleksandr Staruch, šéf vojenskej správy regiónu Záporožie. 

6:35 – Britský premiér Boris Johnson v piatok obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ohrozenia celej Európy v spojitosti so situáciou v ukrajinskej jadrovej elektrárni, kde po ruskom útoku vypukol požiar. 


„Predseda vlády povedal, že neuvážené činy prezidenta Putina by teraz mohli priamo ohroziť bezpečnosť celej Európy,“ uviedla Downing Street vo vyhlásení. Johnson sa v najbližších hodinách bude snažiť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

6:20 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy zopakovať jadrovú katastrofu v Černobyli. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena.


„Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ uviedol Zelenskyj vo videu.

Domov
Zdieľať
Diskusia