Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. marca 2022, 11:21
Čas čítania 4:20
Tímea Krauszová

Ukrajinská jadrová elektráreň pre Slovensko nepredstavuje hrozbu, vraví slovenský jadrový fyzik. Reaktory poškodené nie sú

Ukrajinská jadrová elektráreň pre Slovensko nepredstavuje hrozbu, vraví slovenský jadrový fyzik. Reaktory poškodené nie sú
Zdroj: Energoatom.com
TECH JADROVÉ ZBRANE A VOJENSKÁ SILA RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Radiácia v ovzduší nad Európou sa nezmenila a záporožská elektráreň nemá poškodené zásadné zariadenie. Všetko je plne funkčné.

V Záporožskej jadrovej elektrárni pri ukrajinskom meste Enerhodar vypukol v piatok skoro ráno požiar po tom, čo ju ostreľovala ruská armáda. Hasičom sa ho podarilo uhasiť krátko pred pol siedmou a ruská armáda zastavila ostreľovanie.

Granáty dopadali priamo na elektráreň a horel jeden zo šiestich blokov zariadenia. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí by prípadná nehoda spôsobila obrovské škody. „Ak nastane výbuch, bude 10-krát väčší než Černobyľ!“ napísal na Twitteri minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Bezpečnosť elektrárne je však nateraz zaistená, elektráreň „drží“, a hoci je pod kontrolou ruskej armády, personál jej chod naďalej zabezpečuje.

Elektráreň je od Košíc vzdialená necelých tisíc kilometrov. „Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium,“ povedal krátko po útoku Oleksandr Staruch, šéf vojenskej správy regiónu Záporožie.

Hrozí niečo Slovensku?

Slovensko ohrozené nie je, vraví fyzik Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied. „Zatiaľ podľa stanoviska Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA), ktorá bola informovaná ukrajinským jadrovým regulátorom, paľba nezasiahla žiadne dôležité zariadenia elektrárne a nedošlo k zraneniu alebo zabitiu personálu,“ povedal pre Refresher. Podľa IAEA nie sú poškodené ani reaktory a nezaznamenali zvýšenú radiáciu.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Venhart zdôrazňuje, že jadrová bezpečnosť neráta len s jedným či dvomi, ale s niekoľkými plánmi na udržanie bezpečnosti a aktuálna situácia pre nás nepredstavuje riziko. „Slovenská republika má výborných expertov na jadrovú bezpečnosť. Počúvajme odborníkov, nemáme dôvod na obavy,“ povedal nám. Úrovne radiácie sa monitorujú kontinuálne, v prípade potreby sa vie k práci úradu jadrového dozoru pridať aj SAV, dodal. 

Podľa správy z ukrajinskej elektrárne, ktorú zverejnila šéfka českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová, je prvý blok v odstávke. Boli na ňom poškodené pomocné budovy reaktorového priestoru, ale to nemá na bezpečnosť bloku vplyv. Všetky systémy a komponenty, ktoré sú pre bezpečnosť dôležité, sú funkčné, hlásia z Ukrajiny.

Bloky 2 a 3 sú odpojené od siete a prebieha ochladzovanie jadrových zariadení, blok 4 je v prevádzke so zníženým výkonom 690 MW (zhruba 60 % celkovej kapacity) a bloky 5 a 6 operujú podľa šéfa IAEA na nízkom výkone; pred útokom boli aktívne ako rezervné. Operačný personál pracuje v súlade s technologickými postupmi na zaistenie bezpečnej prevádzky.

Český úrad zároveň informuje o aktuálnej radiačnej situácii – dávky nad územím Česka sa nezmenili ani včera (3. marca) a ostávajú v norme. „Na základe údajov z európskej databázy EURDEP môžeme potvrdiť, že aj na ďalších miestach Európy vrátane Ukrajiny je radiačná situácia obvyklá,“ doplnil ŠÚJB.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Putin chce zopakovať Černobyľ a pácha jadrový terorizmus. „Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ uviedol vo videu.

Napriek jeho tvrdým slovám však podľa aktuálnych informácií nejde o haváriu podobnú černobyľskej.

Černobyľ má ruská armáda pod kontrolou už niekoľko dní. Situácia v meste Enerhodar je momentálne pokojná a obyvatelia už mohli aj vyjsť zo svojich úkrytov. Útok na elektráreň však spôsobil, že v meste momentálne nekúria.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Rafael Mariano Grossi, riaditeľ IAEA, na piatkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že všetky bezpečnostné systémy všetkých šiestich reaktorov sú nepoškodené a žiaden rádioaktívny materiál nebol uvoľnený. „Monitorovacie systémy na meranie radiácie sú plne funkčné. Operátor nám povedal, že situácia je naďalej napätá vzhľadom na okolnosti.“ IAEA je naďalej v kontakte s ukrajinským prevádzkovateľom a tamojším úradom pre jadrovú energetiku.

„Je čas na činy. Ukrajina nám poslala žiadosť o okamžitú podporu. Mysliac na to, čo sa práve deje, a na riziká, ktoré nám všetkým hrozia, ak sa nanovo nezaviažeme dodržiavať princípy jadrovej bezpečnosti, som ponúkol svoju spoluprácu,“ vyhlásil Grossi. Je ochotný pricestovať na Ukrajinu a spolupracovať priamo na mieste, aby pomohol zabezpečiť jadrovú bezpečnosť v krajine.

Túto možnosť ponúkol aj Ruskej federácii. Grossi vraví, že šéf IAIE by mal byť prvý, kto ponúkne svoju pomoc a expertízu. Zdôraznil však, že tam nejde ako politický reprezentant, ale v snahe pomôcť dosiahnuť dohodu medzi oboma stranami konfliktu s cieľom zabezpečiť integritu bezpečnostných protokolov a dodržanie princípov, ktoré sú najdôležitejšie pre bezpečnosť jadrovej elektrárne.

Grossi je v kontakte s ruskou diplomaciou, neprezradil konkrétne s kým. Kontrolnú miestnosť jadrovej elektrárne majú naďalej pod kontrolou ukrajinskí zamestnanci elektrárne. Praktickú kontrolu nad elektrárňou, rovnako ako v Černobyli, však má ruská armáda.

Na snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne v Enerhodare na Ukrajine v piatok 4. marca 2022.
Na snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne v Enerhodare na Ukrajine v piatok 4. marca 2022. Zdroj: TASR/AP

Čo vieme o elektrárni

Ide o najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe a jednu zo štyroch elektrární, ktoré sú momentálne na Ukrajine v prevádzke. Spadá pod národnú energetickú spoločnosť NNEGC Energoatom a produkuje až 40 % celkovej atómovej energie v krajine a 20 % celkovej elektrickej energie všeobecne (vrátane ostatných zdrojov). Elektráreň sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Funguje od roku 1984, uvádza portál Power Technology, a má šesť tlakových vodných reaktorov s elektrickou kapacitou 1 000 MW na jeden blok. Podľa čistého elektrického výkonu (6-krát 950 MW) je piatou najväčšou na svete.

Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží.
Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží. Zdroj: Energoatom.com

Rozsiahle výpadky elektriny môžu byť pre ukrajinskú obranu potenciálne smrteľné, uvádza Euractiv. Už teraz vyrábajú menej elektriny ako v mierovom stave, 6 z 15 reaktorov v krajine bolo zo siete odpojených, aj preto EÚ vo veľkom vedie diskusie o urýchlenom pripojení na európsku sieť.

„Ukrajinský prevádzkovateľ prenosovej siete Ukrenergo a ostatní aktéri sa na pripojenie k európskej sieti pripravujú už od roku 2017. Pripojenie malo byť dokončené v roku 2023,“ informuje Euractiv. „Posledný test prebehol 23. februára, keď sa ukrajinská sieť úplne odpojila od bieloruskej, ruskej aj európskej siete. K prvým dvom sa už pravdepodobne nepripojí.“

ukrajinská jadrová elektráreň v záporoží
Zdroj: Energoatom.com

Už krátko po tom, čo v médiách zaznela správa o možnej kontaminácii vzduchu rádioaktívnym prachom, začali ľudia vo veľkom vykupovať jódové tablety. Tie sú určené na jódovú profylaxiu (nasýtenie štítnej žľazy neaktívnym jódom) v prípade významne zvýšenej koncentrácie rádioaktívneho jódu v ovzduší.

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) 13. júna 2023, 11:20

Koncom februára však zvýšenú mieru radiácie spôsobili presuny ťažkej vojenskej techniky, čím sa do ovzdušia dostal rádioaktívny prach, nešlo však o nebezpečné čísla. Napriek tomu na Slovensku ľudia vykupovali jódové tabletky, ktoré však experti neodporúčajú brať preventívne, pretože môžu spôsobiť zdravotné problémy. „Tieto tablety sa nesmú užívať preventívne, ale len po jednoznačnej výzve štátu po úniku plynného rádioaktívneho jódu do ovzdušia,“ povedala nám hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Prečítaj si viac o tom, ako jódové tabletky fungujú. Prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajine sleduje Refresher každý deň naživo a prehľadné správy nájdeš v sekcii vojna na Ukrajine. Ak si zapneš notifikácie, tak ti najdôležitejšie správy neujdú.

Domov
Zdieľať
Diskusia