Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2022, 9:30
Čas čítania 8:05
Martin Adam Pavlík

John Lennon, Bob Marley, The Doors, U2 či Pink Floyd. Kto naspieval tie najlepšie protivojnové piesne?

John Lennon, Bob Marley, The Doors, U2 či Pink Floyd. Kto naspieval tie najlepšie protivojnové piesne?
Zdroj: TASR/AP/Felipe Dana
HUDBA HUDBA PROTIVOJNOVÉ PIESNE
Uložiť Uložené

Pop, rock, folk, reggae či metal. Keď sa spieva o dôležitých témach, na žánroch nezáleží. Tieto piesne kriticky nahliadajú na vojnové konflikty vo svete. Vypočuj si ich.

Hudobníci vždy vedeli trefne reagovať na zverstvá, ktoré sa vo svete diali. Sú piesne, ktoré rezonujú dodnes najmä vďaka silným či nadčasovým textom. Poďme si spoločne pripomenúť tie, ktoré rafinovane, symbolicky alebo aj priamočiaro kritizujú vojny či ozbrojené konflikty, alebo tých, ktorí ich neustále vytvárajú a poukazujú na hrôzy s nimi späté.

Je žalostné, že viacero z nich je stále aktuálnych. Dávajú nám však aspoň energiu, silu a nádej ľahšie prežiť náročné časy, ktoré, dúfajme, čoskoro pominú a nahradia ich opäť trocha „slnečnejšie dni“. Niektoré z piesní určite poznáš, iné možno budeš počuť po prvýkrát. Všetky však rezonujú a majú jasný protivojnový odkaz. Poď sa pozrieť, ktoré sme vybrali. Na konci článku nájdeš aj Spotify playlist.

Refresher ti pravidelne prináša rôzne hudobné tipy, recenzie albumov, novinky, rebríčky či profily hudobníkov a kapiel. Ak ťa zaujímajú články venované hudbe, neváhaj nás podporiť a staň sa členom klubu Refresher+, aby sme ti mohli priniesť ešte viac kvalitného obsahu.


Bob Dylan – Masters of War (1963)

„Hráte sa s mojím svetom, ako keby to bola vaša malá hračka... Keď sa počet úmrtí zvýši, skryjete sa vo svojom sídle, zatiaľ čo krv mladých ľudí vyteká z ich tiel, ktoré sú pochované v bahne.“

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Ide o text, z ktorého cítiť obrovskú frustráciu a hnev. Dylan skladbu adresoval politickým lídrom s až desivou mocou, ktorí rozhodujú o tisícoch či miliónoch životov, pričom často nehľadia na dôsledky, ale len na vlastné záujmy. 


The Doors – The Unknown Soldier (1968)


Spevák Jim Morrison bol jedným z najväčších kritikov vojny vo Vietname a práve táto pieseň na ňu odkazuje. „Guľka zasiahne prilbu a je po všetkom. Pre neznámeho vojaka je po všetkom,“ spieva Morrison v skladbe, ktorá sa objavila na albume s veľavravným názvom Waiting for the Sun.


Creedence Clearwater Revival – Fortunate Son (1969)

Pieseň, ktorú nepochybne poznáš aj z viacerých filmov ako Apocalypse Now, Forrest Gump či Born on the Fourth of July, odráža frustráciu z toho, že mladí ľudia, ktorí s vojnou nechceli mať nič spoločné, boli povolaní do služby, pričom synovia politikov či iných vplyvných ľudí sa tejto službe vyhli. Aj spevák kapely John Fogerty podľa Fort Knox News slúžil v armáde v rokoch 1966 až 1968.


Karel Kryl – Bratříčku, zavírej vrátka (1969)


„Bratříčku, nevzlykej, to nejsou bubáci, vždyť už jsi velikej, to jsou jen vojáci, přijeli v hranatých železných maringotkách. Se slzou na víčku hledíme na sebe, buď se mnou, bratříčku, bojím se o tebe na cestách klikatých, bratříčku, v polobotkách.“

Odporúčané
Spoločnosť Coca-Cola predstavila novinku. Prvá limitka inšpirovaná známym hudobným štýlom je dostupná už aj na Slovensku Spoločnosť Coca-Cola predstavila novinku. Prvá limitka inšpirovaná známym hudobným štýlom je dostupná už aj na Slovensku 11. marca 2024, 10:30

Nádherný text českého pesničkára, ktorý vedel, ako sa dostať poslucháčovi pod kožu. Tento kultový protestsong odkazuje na vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 a bohužiaľ v dnešných dňoch dostáva nový rozmer.

Black Sabbath – War Pigs (1970)


Odpor k vojne pretavili do tejto skladby heavymetalové legendy z Birminghamu. „Politici sa skrývajú, oni len začali vojnu, veď prečo by mali ísť bojovať? Nechávajú túto úlohu na chudobných... Robiť vojnu len pre zábavu, zaobchádzať s ľuďmi ako s pešiakmi v šachu, počkaj, kým príde ich súdny deň,“ spieva za celú generáciu nahnevaný Ozzy Osbourne, pričom jeho nezameniteľný hlas dopĺňa kvíliaca gitara Tonyho Iommiho.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111161 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá slovenská kapela vo svojom protivojnovom texte nepriamo spomína aj slovenských brancov.
  • Ktorá speváčka napísala pieseň o bombových útokoch Írskej republikánskej armády.
  • Ktorý folkový spevák napísal pieseň o tom, ako jeho otec bojoval počas druhej svetovej vojny.
  • Ktorá metalová kapela napísala pieseň o vojakovi, ktorý počas prvej svetovej vojny prišiel o ruky, nohy, je slepý a nemôže hovoriť ani sa hýbať. 
  • Ktorá slovenská pieseň je o strate syna vo vojne.
Domov
Zdieľať
Diskusia