Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2022, 10:59
Čas čítania 0:39
Jakub Paulík

Rusko presunulo na Ukrajinu už približne 75 % vojsk, ktoré boli pripravené na inváziu

Rusko presunulo na Ukrajinu už približne 75 % vojsk, ktoré boli pripravené na inváziu
Zdroj: Maxar
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Hlavné mesto Kyjev naďalej odoláva útokom.

Vojenský akademik Jack Watling spoločne s vysokým predstaviteľom rezortu americkej obrany tvrdí, že na územie Ukrajiny sa presunulo už 75 % ruských vojsk. Pôvodne sa do invázie zapojilo 40 % vojsk, informuje BBC. Americké ministerstvo obrany spresnilo, že ide o 75 % z jednotiek vyčlenených na inváziu.

Watling ďalej tvrdí, že veľké množstvo ruských vojakov sa presúva na Ukrajinu z juhu Bieloruska. Vraj sa pripravujú zaútočiť na hlavné mesto Ukrajiny Kyjev, ktoré útokom ruských vojakov zatiaľ odoláva.

Odporúčané
Obranný systém Patriot príde čoskoro na Slovensko. Fungoval by aj proti ruským raketám Iskander? Obranný systém Patriot príde čoskoro na Slovensko. Fungoval by aj proti ruským raketám Iskander? 28. februára 2022, 18:30

Vojenský akademik uviedol, že ukrajinskí vojaci v Kyjeve už nie sú zoradení vo vojenských formáciách, ale prešli do obranných pozícií. Stávajú sa tak čoraz viac súčasťou teritoriálnej mestskej obrany a spolupracujú s dobrovoľníkmi.

Boje medzičasom prebiehajú aj o druhé najväčšie mesto Ukrajiny Charkov, kde dnes ráno bombový útok takmer zasiahol vládnu budovu a spôsobil množstvo škôd. Ukrajinskí predstavitelia podľa The Guardian považujú útok za pokus o zabitie gubernátora Charkova a členov jeho obranného tímu. Mesto pritom rakety zasiahli ešte v pondelok. Útok si vtedy vyžiadal prinajmenšom 11 obetí a tiež množstvo zranených.

Domov
Zdieľať
Diskusia