Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. februára 2022, 14:28
Čas čítania 0:50
Eduard Starkbauer TASR

Ulica pred ruskou ambasádou v Bratislave by sa čoskoro mohla volať ulica Borisa Nemcova. Starostka ju chce premenovať

NEWS BRATISLAVA ZAHRANIČNÁ POLITIKA SR
Uložiť Uložené

Zástupcovia mestskej časti dnes predstavili rušenie parkovacích miesta a premenovanie ulice pred ruskou ambasádou.

Bratislavské Staré Mesto sa rozhodlo symbolicky zareagovať na ruskú agresiu.

Jeho starostka Zuzana Aufrichtová na dnešnom brífingu predstavila tri konkrétne kroky.

Samospráva s okamžitou platnosťou ukončuje prax informovania ruskej ambasády o verejných zhromaždeniach ohlásených v jej okolí. Túto výhodu mala ambasáda ako jediná a v hlavnom meste ju získala v roku 2018.

Staré Mesto rovnako pristúpilo k zrušeniu piatich parkovacích miest vyhradených veľvyslanectvu Ruskej federácie, pričom priestor sa má podľa starostky stať opäť verejným. V rámci tretieho opatrenia spustilo Staré Mesto proces premenovania tohto verejného priestranstva. Do úvahy prichádza napríklad pomenovanie na ulicu Borisa Nemcova, v minulosti zavraždeného kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Zuzana Aufrichtová nevylúčila ani pomenovanie niektorého z ďalších priestranstiev v okolí.

Podľa staromestského poslanca Ondreja Dostála sa o premenovaní ulice hovorilo už dlhšie. „Je najvyšší čas urobiť to vzhľadom na to, čo sa práve v týchto chvíľach deje na Ukrajine." V hre je podľa neho aj meno zavraždenej Putinovej kritičky, Anny Politkovskej. Poslanec miestneho zastupiteľstva Peter Osuský pri tejto príležitosti zdôraznil: „Myslím si, že boli prekročené všetky hranice a nepriateľ vystúpil v tej najhoršej podobe, aká existuje.“

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Poslanec Ondrej Dostál pri dnešnom vystúpení vyjadril presvedčenie, že nastal „čas urobiť poriadok s ruskou ambasádou". Konkrétne dôslednejšie kroky nechcel komentovať a spomenul, že ich podoba patrí rezortu diplomacie, vedeného Ivanom Korčokom (SaS).

Domov
Zdieľať
Diskusia