Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2022, 14:30
Čas čítania 5:14
Veronika Szűcs Rajničová

10 faktov o Volodymyrovi Zelenskom: vyhral cez sociálne siete, chcel ho využiť Trump a zozačiatku sa z neho Moskva tešila

10 faktov o Volodymyrovi Zelenskom: vyhral cez sociálne siete, chcel ho využiť Trump a zozačiatku sa z neho Moskva tešila
Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky
OSOBNOSTI RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Zelenského prezidentská kampaň bola netradičná. Neorganizoval žiadne väčšie mítingy ani nerozdával letáky. Jeho hlavnou doménou bol internet a sociálne siete. Jeho heslo bolo „prezident je sluha národa“.

Ukrajinským prezidentom sa stal komik, ktorý hral v seriáli rolu fiktívneho prezidenta, rozhodujúcu politickú debatu viedol na futbalovom štadióne a do kancelárie si prizval aj kolegov zabávačov. Možno ťa prekvapí, že jeho materinským jazykom je ruština. V pozícii prezidenta však berie súčasnú situáciu s plnou vážnosťou. Čo vieme o Volodymyrovi Zelenskom? 


Refresher sa pozrel na to, ako sa herec dostal do prezidentského úradu, aké boli jeho predvolebné sľuby a aký má vzťah k východu Ukrajiny. Ak chceš podporiť tvorbu kvalitnej žurnalistiky a dostať prístup k všetkým článkom na našom portáli, pridaj sa do klubu Refresher+

1. Pochádza zo židovskej rodiny

Volodymyr Zelenskyj sa narodil v januári 1978 v banskom meste v Dnepropetrovskej oblasti v meste Kryvyj Rih do židovskej rodiny. Jeho otec pracoval ako profesor matematiky a inžinier, čo Zelenskému v mladosti prinieslo aj štvorročný pobyt v Mongolsku. Matka je takisto inžinierka. Ide o prvého prezidenta židovského pôvodu v krajine, kde sa ešte pred sto rokmi diali pogromy proti Židom. 


Aj keď sa Zelenského rival v prezidentských voľbách Petro Porošenko snažil zneužiť jeho pôvod a jeho poradca na sociálnych sieťach písal, že líder Ukrajiny by mal byť kresťan, Zelenskyj v kampani nijako nevyzdvihoval, že je Žid. Práve naopak, podľa denníka New York Times sa vyjadril, že fakt, že je Žid, „patrí k jeho dvadsiatim pochybným vlastnostiam“. Americký denník zároveň podotkol, že nie všetci ukrajinskí Židia boli nadšení z jeho kandidatúry. 


2. Prezidentom ešte predtým, ako kandidoval 

Súčasný ukrajinský prezident vyštudoval právo na Kyjevskej národnej ekonomickej univerzite, no svoje vzdelanie v praxi veľmi neuplatnil. Namiesto tabuliek v Exceli sa zameral na pódium a rozvíjal svoju kariéru herca a komika. Hral vo viacerých úspešných filmoch, no najväčší úspech mu priniesol komediálny seriál Sluha národa. 


Paradoxne v ňom hral fiktívneho ukrajinského prezidenta Vasilija Holoborodka. Príbeh ukazuje úspech mladého stredoškolského učiteľa dejepisu, ktorý vyhrá voľby po tom, ako sa rozšíri virálne video, v ktorom kritizuje skorumpovanú ukrajinskú vládu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111065 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S ktorým ukrajinským oligarchom ho spájajú.
  • Čo sľuboval v predvolebnej kampani.
  • Aký má vzťah k Donbasu.
  • Ako pomohol k Trumpovmu impeachmentu.
Domov
Zdieľať
Diskusia