Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2022, 11:11
Čas čítania 1:51
Tímea Krauszová TASR

Boris Johnson: Rusko plánuje najväčšiu vojnu v Európe od roku 1945. Britský premiér hovorí o možnej invázii do Kyjeva

Boris Johnson: Rusko plánuje najväčšiu vojnu v Európe od roku 1945. Britský premiér hovorí o možnej invázii do Kyjeva
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Podľa Johnsona chce Rusko spustiť inváziu do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, cieľom je mesto obkľúčiť.

Britský premiér Boris Johnson tvrdí, že podľa dôkazov, ktoré získala britská tajná služba, Rusko plánuje najväčší vojnový konflikt v Európe od roku 1945. Povedal to v rozhovore pre BBC. „Všetko naznačuje tomu, že plán už v istom význame spustili.“

Podľa Johnsona chce Rusko spustiť inváziu do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, cieľom je mesto obkľúčiť. Dôvodom, prečo o týchto tajných plánoch hovorí, je jeho snaha vysvetliť ľuďom, akú cenu, čo sa týka ľudských životov, by takáto operácia mala. S médiami sa spojil z Mníchova, kde sa momentálne koná bezpečnostná konferencia svetových lídrov.

USA a Británia hrozia sankciami

Podľa Johnsona je ruský plán už v pohybe, pričom napätie v regióne Donbas označil za „predohru väčšej akcie“. Z hľadiska rozsahu útoku by šlo o rozpútanie najväčšej vojny od čias druhej svetovej vojny v Európe, vraví britský premiér. „Nepozeráme sa len na inváziu cez východ a cez Donbas. Podľa správ tajných služieb ju vidíme, prichádzajúc dole zo severu, z Bieloruska a obkolesuje samotný Kyjev, ako to vysvetlil aj Joe Biden.“ 

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Johnson zdôraznil, že ľudia musia pochopiť, akú strašnú cenu, čo sa týka ľudských životov, by si takýto konflikt vyžiadal, a to nielen na ukrajinskej, ale aj na ruskej strane. To, že útok zo strany Ruska očakáva aj americký prezident Joe Biden, potvrdil včera. O svojom presvedčení informoval médiá v sobotu na tlačovej konferencii po telefonáte s viacerými lídrami európskych krajín. Za jeden z možných cieľov takisto označil Kyjev.

Spojené štáty aj Veľká Británia svorne hrozia Rusku vysokými sankciami v prípade, že ku konfliktu dôjde, píše BBC. Boris Johnson vraví, že by zakázali ruským firmám obchodovať v librách a dolároch, čo by ich podľa jeho slov „tvrdo zasiahlo“.

O Ukrajine sa šíria zmanipulované informácie

Európska únia vyjadrila v sobotu znepokojenie nad zintenzívnením úsilia o manipuláciu s informáciami, ktoré by mohli poslúžiť ako zámienky na ospravedlnenie vojenskej eskalácie na Ukrajine. 

Toto varovanie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella prišlo v čase, keď ruské štátne médiá zverejnili neoveriteľné správy o ostreľovaní a ďalších incidentoch na východe Ukrajiny – v regióne Donbas, ktorý ovládajú proruské sily.

Ruské médiá v týchto správach navyše obviňujú Kyjev, že plánuje útok na povstaleckú enklávu vytvorenú na území Doneckej a Luhanskej oblasti. Agentúra AFP pripomenula, že členské štáty EÚ a Spojené štáty sú presvedčené, že Moskva hľadá zámienku na útok na Ukrajinu využívaním násilných incidentov na mieste a šírením nepravdivých informácií prostredníctvom spriaznených agentúr a médií.

Americký prezident potvrdil, že Moskva vedie v rámci konfliktu dezinformačnú kampaň, ktorej cieľom je obviniť z prípadnej eskalácie ukrajinskú stranu. „Tvrdenia sa jednoducho nedajú podložiť žiadnymi dôkazmi a je v rozpore s logikou veriť tomu, že Ukrajinci by si vybrali práve tento čas, keď je na ich hraniciach rozmiestnených viac ako 150 000 ruských vojakov, na eskaláciu roky trvajúceho konfliktu,“ povedal na margo týchto pokusov Biden.

Odporúčané
Rusko zaútočí chemickou látkou, ktorá „znehybní ľudí“, a z útoku obviní Ukrajinu, aby začalo vojnu, tvrdí Washington Post Rusko zaútočí chemickou látkou, ktorá „znehybní ľudí“, a z útoku obviní Ukrajinu, aby začalo vojnu, tvrdí Washington Post 18. februára 2022, 13:02

Ak chceš najčerstvejšie správy, sleduj rusko-ukrajinský konflikt priamo na Refresheri.

Späť
Zdieľať
Diskusia