Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2022, 17:35
Čas čítania 1:12
Eduard Starkbauer

Vladimír Krčméry: Po pokojnejšom lete nás na jeseň asi čakajú ďalšie dve vlny, omikronom sa pandémia neskončí

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Prvý zaočkovaný obyvateľ Slovenska a odborník na tropické choroby predpokladá, že omikronom sa pandémia covidu ešte neskončí.

Člen ústredného krízového štábu profesor Vladimír Krčméry poskytol v súvislosti s nadchádzajúcim uvoľňovaním opatrení rozhovor portálu TV Noviny. Z pandemického hľadiska očakáva pokojné letné obdobie.

Varuje však pred jesenným vývojom situácie a predpokladá, že v dôsledku globalizácie, cestovania a nízkej zaočkovanosti sa môžu objaviť až dva nové varianty.

K zvýšeniu zaočkovanosti má podľa neho dopomôcť aj nová proteínová vakcína Novavax, na ktorú sa ľudia na Slovensku budú môcť začať registrovať už odzajtra.

Odporúčané
Vakcína Novavax: Štát spúšťa registráciu v utorok 15. 2. Vakcína Novavax: Štát spúšťa registráciu v utorok 15. 2. 14. februára 2022, 14:59

Odborník na tropickú medicínu a infektológiu si myslí, že ďalšie varianty vzniknú v husto obývaných či nízko zaočkovaných oblastiach subtropického pásma. „Takto sa rozšíril pôvodný wuchanský variant z Číny, delta z Indie cez Veľkú Britániu až sem. Omikron zasa prišiel z Južnej Afriky, teda oblasti, kde je najvyššia HIV pozitivita a populácii chýba imunita.

Vladimír Krčméry si myslí, že z hľadiska zamedzenia vzniku nových variantov je nutné celosvetovo dosiahnuť až 80 % zaočkovanosť populácie. Podľa Krčméryho navyše nemôžeme odpísať ani vysokú pravdepodobnosť výskytu nových typov chrípok získaných od zvierat, ako v prípade vtáčej či prasacej. „Svoju rolu hrá aj fakt, že ľudia začali do svojho potravinového reťazca zaraďovať také potraviny, ktoré predtým nezaraďovali. Či už z extravagancie, alebo z veľkej biedy a chudoby. Všetky tieto zvieratá sú zdrojom prenosu vírusu na ľudí.

Súčasnú vlnu uvoľňovania opatrení považuje Krčméry za riskantnú, no pochopiteľnú, keďže jej cieľom je zmierniť ťažké ujmy na duševnom zdraví i hospodárske škody, ktoré začínajú prevyšovať riziko z infekcie variantou omikron.

Vladimír Krčméry.
Vladimír Krčméry. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Pred šírením nových nebezpečných variantov či vírusov nás má v budúcnosti podľa Krčméryho ochrániť tvrdšia a účinnejšia stratégia karantén a cestovných obmedzení. „Budeme si musieť pokojne a bez emócií naplánovať a premyslieť, ako zabrániť zaneseným variantom. Po dvoch rokoch vidíme, že letiská sú naozaj veľmi problematické. Hovorili sme to už začiatkom pandémie a vyzeralo to, že niečo predpovedáme. Ale keď sledujete epidémie dlho, nie je to predpovedanie, už vidíte, ako fungujú.“

Domov
Zdieľať
Diskusia