Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2022, 14:58
Čas čítania 0:52
Adam Novosad

Prezidentka Čaputová: Putin je pripravený použiť vojenskú silu, Rusko nemôže rozhodovať o osude Slovenska

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Zuzana Čaputová komentovala napätú situáciu na hraniciach Ukrajiny a Ruska.

Prezidentka Zuzana Čaputová na tlačovej konferencii odmietla, aby si veľmoci opäť delili Európu na svoje sféry vplyvu. Vo svojom prejave objasnila, aké požiadavky predložila Západu ruská vláda.

„Jej požiadavky idú za rámec Ukrajiny. Povedzme si otvorene, znamenalo by to, že záväzok Aliancie prísť Slovensku na pomoc by zostal len na papieri,“ skonštatovala v reakcii na ruské ultimátum.

Na mieste je podľa Čaputovej ostražitosť, ale keby Slovensko ruské požiadavky prijalo, išlo by samo proti sebe. „Rusko má svoje legitímne obavy a práva. Medzi ruskými požiadavkami sú aj také, ktoré si zaslúžia vypočutie: napríklad návrh na zákaz niektorých zbraňových systémov v Európe,“ skonštatovala prezidentka.

rusko
Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová

Čaputová povedala, že s Ruskom má zmysel viesť dialóg, ale Rusko nemôže rozhodovať o osude Slovenska. „Prezident Putin je pripravený použiť silu, aby si vynútil časť požiadaviek. Napätá situácia nevyžaduje silné slová, ale rozumné kroky a silné hodnotové postoje,“ uviedla prezidentka.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Podľa Čaputovej by Slovensko malo Ukrajine pomôcť, s čímkoľvek bude potrebovať, a preveriť krízový manažment na Slovensku. „Konflikt nechceme, ale nesmieme privrieť oči, keď sa objaví v našom susedstve,“ povedala. Spomenula aj hrozbu utečeneckej krízy, ktorá by mohla vypuknúť.

Na záver skonštatovala, že treba rozlišovať medzi faktmi a propagandou. Z jej slov vyplýva, že Slovensko by malo byť otvorené prijatiu pomoci od NATO, ktoré ponúka vyslanie vojenských síl na východné krídlo Aliancie, a teda aj na územie Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia