Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2022, 15:44
Čas čítania 0:39
Adam Novosad TASR

V centre Bratislavy vznikne nový pamätník pre zavraždeného Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Symbolom bude trhlina

NEWS VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Pamätník vyrastie na spomienkovom mieste, ktoré spontánne vzniklo na Námestí SNP v Bratislave.

Na bratislavskom Námestí SNP vyrastie v najbližších týždňoch pomník zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej. Spontánne vytvorené spomienkové miesto na námestí nahradí pamätník, pričom jeho hlavným motívom bude trhlina, ktorú vražda zanechala v slovenskej spoločnosti.

Pamätník vzniká v spolupráci s rodičmi Jána a Martiny – so Zlaticou Kušnírovou, s Janou Kuciakovou a Jozefom Kuciakom –, ale aj vlastníkom budovy, ktorým je rehoľa milosrdní bratia.

ján kuciak
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

O umelecké stvárnenie sa postarala Fakulta architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Návrhy, ktoré prostredníctvom študentskej iniciatívy vznikli, pripomienkovali odborníci a pamiatkari. „Od začiatku sme pracovali s motívom trhliny či jazvy, ktorá v spoločnosti po vražde ostala,“ priblížil odborný garant projektu Marián Králik.

Pamätník vzniká bez akejkoľvek štátnej podpory, pôvodný plán rátal s financovaním prostredníctvom peňažných darcovských príspevkov, projekt sa napokon rozhodol podporiť mediálny dom Ringier.

Odporúčané
Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty 25. februára 2023, 16:30

„Pamiatka Jána a Martiny a hodnôt, ktoré zosobňujú, je mimoriadne dôležitá. Ak sa nič nepredvídané nestane, pamätník odhalíme na štvrté výročie vraždy 21. februára tohto roka,“ uviedol v tejto súvislosti zástupca spoločnosti Michal Maruška.

Domov
Zdieľať
Diskusia