Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2022, 17:30
Čas čítania 2:37
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Archive 81

RECENZIA: Archive 81
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY ARCHIVE 81 NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ako hodnotíme novú hororovú minisériu na Netflixe?

Znepokojivé okultistické rituály, démoni, duchovia, rôzne svety a dimenzie, vražedné sekty, záhadné úmrtia či zmiznutia, kopa tajomstiev a nevysvetliteľných javov, mnoho postáv, veľa napätia a veľa zimomriavok. 

Máš rád detektívky, horory, psychologické drámy alebo inteligentné science-fiction? Nová miniséria na Netflixe s názvom Archive 81 spája všetky tieto žánre dokopy a v celkom pôsobivom šate. Od dokonalosti však má poriadne ďaleko.

Archive 81
Zdroj: Netflix


Osemdielny seriál vytvorila Rebecca Sonnenshinová, ktorá sa podieľala ako scenáristka na pár nezávislých filmoch, no tiež na skvelej akčnej seriálovej jazde The Boys či na trochu jednoduchších Upírskych denníkoch. Archive 81 bol zároveň jej režijným debutom, pomáhala jej však trojica Justin Benson, Aaron Moorhead a Haifaa Al-Mansour.

Veľa otázok, málo odpovedí 

Hlavným hrdinom je archivár Dan Turner (Mamoudou Athie), ktorého osloví záhadný muž Virgil Davenport (Martin Donovan) z neznámej spoločnosti s lákavou finančnou ponukou, ktorá sa neodmieta. Od archivára chce, aby zachránil a zdigitalizoval staré, požiarom poškodené videokazety z roku 1994.   

Archive 81
Zdroj: Netflix


Má to však háčik. Dan musí pracovať v ich špeciálnom sídle ďaleko od centra mesta, kde je problém so signálom a nejde tam internet. Mladý archivár ponuku prijme, no na temnom mieste začína objavovať viac, než by čakal, a vôbec sa mu to nepáči. Zisťuje, že si ho nevybrali náhodou, pričom sa až príliš ponára do čoraz desivejších odhalených tajomstiev.
 
Úvod seriálu je skvelý, diváka vtiahne a drží ho v napätí skvelou atmosférou. Príbeh sa postupne začína čoraz viac zamotávať, komplikovať a tebe sa hlavou zrazu ženie milión otázok, na ktoré (zámerne) nedostávaš žiadne odpovede. To ťa začne prirodzene priťahovať.

Precízna forma a viacero odkazov na klasiky

Tvorcovia si ťa prefíkane omotávajú okolo prsta dobrým námetom, dávkovaním informácií, ale aj skvelým strihom a celkovo formálnou zložkou, teda prepracovanými kompozíciami či vhodným výberom hudby.

Archive 81
Zdroj: Netflix

Rozprávanie sa rozvrstvuje, keď zrazu sledujeme príbehy ďalších postáv v iných časových obdobiach. Tou najhlavnejšou je sympatická filmárka Melody Pendrasová (Dina Shihabi), snažiaca sa nakrútiť dokument o bytovom sídle Visser.

Už od samotného začiatku vidno menšie či väčšie, priame aj nepriame odkazy tvorcov na kultové hororové klasiky. Napríklad Shining Stanleyho Kubricka alebo surrealistické „mindfucky“ Davida Lyncha Lost Highway a Inland Empire. Nehovoriac o čerpaní z čoraz viac populárneho hororového podžánru found footage, ktorý odštartoval koncom deväťdesiatych rokov The Blair Witch Project.

Stráca sa tempo, prichádza „vata“

Poďme však k tomu, čo nie až tak funguje. Čím dlhšie Archive 81 plynie, tým viac začína haprovať dramaturgia, seriál stráca úvodné tempo a začína sa vyslovene ťahať. Divák je svedkom zbytočnej „vaty“, dialógov, ktoré neposúvajú dej nijako vpred a slúžia len na vyplnenie času, pričom by sa dali skrátiť či jednoducho podať elegantnejšie a svižnejšie.

Archive 81
Zdroj: Netflix

    
Dojem tiež kazia miestami toporné a rozpačité herecké výkony najmä vedľajších postáv. Tie hlavné sú síce slušné (je plusom, že ide o neopozerané „nové“ tváre), no občas aj málo autentické a zbytočne preafektované. Navyše žánrový mix, spomenutý už v úvode textu, je síce najväčším plusom minisérie, no zároveň Achillovou pätou.  

Akoby sa totiž Rebecca Sonnenshinová nevedela rozhodnúť, čo má byť vo finále tým hlavným žánrom, keďže na horor je Archive 81 málo desivý a zároveň pomerne dosť klišéovitý (všetko od vyvolávania duchov cez skoky v čase a pod. sme už videli spracované v lepšom podaní niekým iným), ale na drámu je zase málo emotívny a nedotiahnutý, najmä z hľadiska psychológie postáv.

Budeš mať zimomriavky, no nečakaj zázraky

Napriek tomu, že námet spolu so štruktúrou rozprávania sú v rámci súčasnej produkcie Netflixu nepochybne osviežujúce a zaručene budeš mať pri niektorých scénach riadne zimomriavky, ide len o jemný nadpriemer a v podstate viac-menej tuctovú báchorku bez väčšieho presahu. 

Archive 81
Zdroj: Netflix


Veľkým plusom je v každom prípade úplné finále a záverečná scéna. Určite nejedného diváka prekvapí či dokonca šokuje a zvýši celkový dojem. V konečnom dôsledku si však na svoje príde najmä bežný divák, sledujúci netflixovské minisérie pravidelne, rad-radom, než ten skúsenejší a náročnejší, čo má toho čisto v rámci podobného žánru napozeraného viac. Aj preto dávame minisérii Archive 81 šesť a pol bodu z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia