Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2022, 13:09
Čas čítania 0:44
Ema Stanovská TASR

Riziko vojny v Európe je najvyššie za posledných 30 rokov, varuje poľský minister zahraničných vecí

Riziko vojny v Európe je najvyššie za posledných 30 rokov, varuje poľský minister zahraničných vecí
Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak
NEWS EURÓPA POĽSKO VOJNY
Uložiť Uložené

„Niekoľko týždňov čelíme vyhliadke na veľkú vojenskú eskaláciu vo východnej Európe,“ povedal Zbigniew Rau.

Európa je k vojne bližšie ako kedykoľvek za uplynulých 30 rokov. Povedal to poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau vo štvrtok vo Viedni počas zasadnutia Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 


„Zdá sa, že riziko vojny v oblasti OBSE je teraz väčšie ako kedykoľvek predtým za posledných 30 rokov. Niekoľko týždňov čelíme vyhliadke na veľkú vojenskú eskaláciu vo východnej Európe,“ varoval šéf poľskej diplomacie bez toho, aby vo svojom prejave priamo spomenul Rusko.

Rau však spomenul aj napätie v Gruzínsku, Arménsku a Moldavsku, teda vo všetkých krajinách, kde sa nejakým spôsobom Rusko angažuje. Moskva vyslala k hraniciam s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Ešte v decembri sa predpokladalo, že ich do februára bude 200-tisíc.

Odporúčané
Biden takmer hodinu telefonoval s Putinom. Ak dôjde k ruskej invázii na Ukrajinu, Moskva vraj musí počítať s ráznou reakciou USA Biden takmer hodinu telefonoval s Putinom. Ak dôjde k ruskej invázii na Ukrajinu, Moskva vraj musí počítať s ráznou reakciou USA 31. decembra 2021, 10:51

Naďalej však popiera, že by chystala útok. Rusko tento týždeň o situácii rokovalo s USA aj so Severoatlantickou alianciou. Rau dodal, že sa treba zamerať na vyriešenie konfliktu na Ukrajine a plne rešpektovať jej suverenitu a hranice.


Poľsko tento rok predsedá OBSE, ktorá združuje viac ako 50 štátov. Členmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sú okrem európskych krajín vrátane Ruska aj Spojené štáty a Kanada alebo stredoázijské republiky.

Domov
Zdieľať
Diskusia