Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. januára 2022, 12:30
Čas čítania 13:53
Adam Novosad

Pavel Bruchala: Živí ma zážitkové cestovanie s klientmi po svete. Tvorba časti slovenských influencerov je primitívna (Rozhovor)

REFRESHER CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Pavel Bruchala pred pár rokmi zmizol z televíznych obrazoviek, aj keď bol obľúbeným moderátorom. Nie všetci vedia, že sa už dlho živí zážitkovým cestovaním, ktoré pripravuje na mieru pre svojich klientov.

„Na slovenskom internete sú ľudia, ktorí sú mi z duše nesympatickí, nesledujem ich a ani ich z princípu sledovať nechcem, lebo ich činnosť sa mi zdá prízemná a primitívna. Nech zarábajú na ľudskej hlúposti,“ hovorí Pavel Bruchala, ktorého zrejme poznáš ako televízneho moderátora, aj keď zo šoubiznisu odišiel už v roku 2014 a dnes sa na plný úväzok venuje cestovaniu a podcastu Choď do...

Dnes sa živí tým, že s klientmi cestuje po svete a ukazuje im, čo všetko môžu zažiť v správnom čase na správnom mieste. Nie je turistický sprievodca ani nemá klasickú cestovnú kanceláriu, ale s niektorými klientmi vyrazí na luxusný výlet na mesiac, iných vezme na víkend do Španielska.

„Nie som sprievodca v štýle, že ťa zavediem na námestie a začnem ti rozprávať o tom, ako pochádza zo 17. storočia. Toto nerobím, na čo hneď upozorňujem klientov, lebo takéto informácie si môžu naštudovať v bedekroch. Ja robím zážitkové cestovanie,“ vysvetľuje v rozhovore.

Reč však prišla aj na kritiku politikov na čele s Matovičom, Kollárom, Ficom či Pellegrinim, ale aj na to, čím všetkým sa Pavel živí popri cestovaní. A že toho nie je málo.

Pavel Bruchala
Zdroj: Instagram/Pavel Bruchala

Koncom minulého roka si sa vrátil z New Yorku, teraz si už doma po silvestrovskej oslave na Havaji. Zvykol si si už na súčasnú realitu, keď na cestovanie treba rúška, očkovania či testy?Zvyknúť som si musel ako každý, pretože dnes je to nevyhnutnosť, ktorú musíš prijať, inak budeš sedieť doma. Myslím si, že tie opatrenia sú v prvom rade na našu ochranu, ochranu ľudí, a ja nehľadám spôsoby, ako ich oklamať. Je však pravda, že nikdy nevieš, aké nariadenia majú jednotlivé krajiny, pretože sa vždy líšia. Niektoré chcú len očkovanie, iné aj testy.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Radšej treba spraviť nadprácu a zabezpečiť si aj test, aby si napokon zistil, že si nič z toho nepotreboval, ako by ťa nemali pustiť. Keď som letel do Mexika, tak sa ma pracovníčka na letisku vo Viedni opýtala, či som sa zaregistroval v mexickej zdravotníckej aplikácii.

Nespravil som to, lebo som podľa dostupných informácií ani nevedel, že mi to bude treba.

Hovorím jej, že sa zaregistrujem vo Frankfurte, kde mám celkom dlhý prestup, ale odmietla ma pustiť, kým jej neukážem registráciu. Tak som to rýchlo spravil na mobile, vyskočil mi QR kód a aj tak mi ho nakoniec nijak neskontrolovala, len mi vytlačila letenku a šiel som. V Mexiku mi ho, samozrejme, nekontroloval nikto.

Slováci, s prepáčením, žerú odpad zo supermarketov, jedia čučoriedky z Peru, maliny z Maroka – a to ani nehovorím o poľských mäsách, pri ktorých netušia, čo všetko to mäso obsahuje. Ale zrazu ideme riešiť, čo obsahuje vakcína.

Mexiko je rajom na zimnú dovolenku, pretože tam netreba testy, očkovanie ani absolvovať karanténu. Majú tam vôbec nejaké opatrenia?

Veľmi sa mi páčilo, ako to funguje v Mexiku. Dá sa tam síce cestovať bez testov a karantény, ale miestni všade nosia rúška, dokonca aj v exteriéri, a pritom podľa pravidiel nemusia, lenže väčšina z nich ešte nie je očkovaná, tak chránia seba aj okolie. Hneď ako človek ide kamkoľvek do interiéru, vždy tam niekto kontroluje teplotu, dezinfikuje ti ruky a až potom môžeš vojsť.

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

Do Ameriky sa dnes nezaočkovaná osoba ani nedostane. V New Yorku napríklad nekontrolovali len QR kód s očkovaním, ale aj občiansky preukaz, aby si potvrdili, že je to naozaj tvoj preukaz. Zaberie ti to päť sekúnd života navyše a ja s tým absolútne súhlasím, veď je to najmenej, čo môžem ako jednotlivec urobiť.

Ja som zaočkovaný už aj treťou dávkou, pretože očkovanie je pre mňa ako cestovateľa nevyhnutná vec. Vôbec sa nezamýšľam nad tým, prečo byť zaočkovaný alebo čo vakcína obsahuje. Ja tieto debaty neriešim.

Pavel Bruchala
Zdroj: Instagram/Pavel Bruchala

Debaty o očkovaní však dnes na človeka vyskakujú zovšadiaľ. 

Nezaočkovaných ľudí rozdeľujem na dve skupiny. Prvá vôbec vakcíny nerieši a nezdieľa hlúpe videá na internete o tom, ako ti to mení DNA, len sa tak rozhodli. Potom sú antivaxeri, ktorí sa k tomu hrdo hlásia a zdieľajú nezmysly. S touto skupinou ľudí si nemám čo povedať.

Je mi ľúto, že sme sa aj rodinne, aj kamarátsky porozdeľovali do týchto skupín. Ale nezaočkovaným ľuďom hovorím jednu vec: Nikdy v živote ste doteraz neriešili, čo obsahuje paralen alebo akýkoľvek liek, ktorý ste brali a predpísal vám ho lekár. Neriešili ste, čo obsahuje, aké má vedľajšie účinky, ale keby ste si prečítali príbalový leták, tak by ste zostali zaskočení.

Mám pocit, že sme zrazu povýšili vedľajšie účinky nad to dobré, čo liek robí. Slováci, s prepáčením, žerú odpad zo supermarketov, jedia čučoriedky z Peru, maliny z Maroka – a to ani nehovorím o poľských mäsách, pri ktorých netušia, čo všetko to mäso obsahuje. Ale zrazu ideme riešiť, čo obsahuje vakcína.

Odporúčané
Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC 13. marca 2024, 10:30

Som hrdý na to, že som zaočkovaný, a preto to verejne komunikujem aj na svojom instagrame, aby ľudia vedeli, že som zodpovedný k sebe aj voči svojmu okoliu.

Hovoríš, že si hrdý na to, že si zaočkovaný. Čo podľa teba odmietanie vakcíny v prípade polovice obyvateľstva hovorí o Slovensku?

Toto odmietanie vakcíny sa mi zdá smiešne. Aj to uvažovanie je, bohužiaľ, adekvátne tomu prostrediu, v ktorom sme vyrastali, preto chápem naše boje s vakcínou.

Volal som s kamarátom z Čile, ktorý mi hovoril, že tam majú 90-percentnú zaočkovanosť. Ja som odvetil, že u nás nemáme zaočkovanosť ani 50 percent, čo on nechápal, tak sme to analyzovali.

Vysvetlil mi, že čím človek žije jednoduchší život a má to v živote ťažšie, či už v prístupe k vzdelaniu, alebo k zdravotnej starostlivosti, o to viac si váži veci, ktoré dostane od štátu a ešte aj zadarmo.

Zvyčajne sa sťažujú ľudia, ktorí nikdy nevytiahli päty z domu, zo svojho okresu a neboli v Bratislave alebo tam boli len na proteste a aj tak skončili v Ikei na mäsových guľkách. Bizarné.

Z toho by vyplývalo, že sa na Slovensku nemáme vôbec zle.Na základe toho zisťujem, že my sa zrejme na Slovensku máme veľmi dobre, ale napriek tomu sa stále sťažujeme. Zvyčajne sa sťažujú ľudia, ktorí nikdy nevytiahli päty z domu, zo svojho okresu a neboli ani len v Bratislave alebo tam boli len na proteste a potom skončili v Ikei na mäsových guľkách. Bizarné.

Odporúčané
Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur 13. marca 2024, 8:30

Títo ľudia sa budú sťažovať na to, aký sme fašistický a nedemokratický štát, aj keď majú niekde v Hornej-Dolnej murovaný dom. Ja viem, čo sú to favely v Južnej Amerike alebo plechové domy v Afrike, ale toto ma zaráža.

V Čile majú 90 percent zaočkovaných, aj keď tí ľudia najskôr dostali prvé dve dávky čínskej vakcíny a až teraz dostávajú Pfizer. Sú oblasti, ktoré by dali všetko za to, aby neriešili, či je to Sputnik alebo Pfizer, čínska alebo americká vakcína. A my tu riešime, z ktorej krajiny pochádza a aká šarža to je.

Pavel Bruchala
Zdroj: Instagram/Pavel Bruchala

Vráťme sa na začiatok tvojej kariéry, keď si sa postupne dostal od šoubiznisu až k cestovaniu. Ty si vlastne nikdy nechcel byť moderátorom, ale vysníval si si hereckú kariéru. Keby sa dnes vrátil čas, spravil by si v kariére niečo inak?

Veľakrát som sa nad tým zamýšľal. Ja vždy hovorím jednu vec – mňa má život strašne rád, lebo mi vždy dáva jasné signály, ktorým smerom sa uberať, čo by mi malo vyjsť a čo by mi vyjsť nemalo.

Nesnažím sa riešiť, čo bolo, ale ani nie som ten typ, ktorý rieši, čo bude o päť rokov. Práve pandémia ukázala, že netreba riešiť ďalekú budúcnosť, ale žiť prítomnosťou a maximálne blízkou budúcnosťou. Je mi absolútne jedno, kde budem o desať rokov a akú prácu budem mať.

Odporúčané
Za raňajky u Diora v Saint-Tropez som zaplatila toľko ako v Bratislave. Navštívila som top instagramové podniky sveta (Reportáž) Za raňajky u Diora v Saint-Tropez som zaplatila toľko ako v Bratislave. Navštívila som top instagramové podniky sveta (Reportáž) 7. marca 2024, 9:30

Keď sa ma ľudia pýtajú, či mi nechýba šoubiznis, odpovedám, že mojím krédom je byť šťastný. Ak som v nejakej fáze nešťastný, tak je to signál, že musím niečo zmeniť.

Nič neľutuješ?

Neľutujem žiadny krok. Teraz viac cestujem, ale popritom stále robím dabingy a pred pár týždňami mi volali z televízie so zaujímavou ponukou na reláciu. Nevylučujem, že sa do šoubiznisu alebo televízie ešte niekedy nevrátim. Ale nie je to najdôležitejšia téma môjho života.

Je logické, že v rovnakej chvíli neviem byť na Slovensku a moderovať a zároveň byť odcestovaný. Tak to zvyčajne býva, že mi ponuky chodia, keď som práve na letisku, odlietam preč alebo som už v zahraničí. Keď som práve v Mexiku, nemôžem byť na Slovensku v štúdiu.

Na margo herectva – ja si to trošku kompenzujem tým, že kamkoľvek cestujem, tak sa vždy snažím zájsť do divadla. To je pre mňa mentálne pookriatie.

Nechcem byť prvoplánový umelec, ktorý všetky ponuky berie len kvôli peniazom, aj keď vidí, že postava v seriáli či scenár samotný sú brak, herecky nezaujímavé, a potrebuje len zaplatiť hypotéku. Ja to neodsudzujem, len ma mrzí ten celosvetový trend robiť všetko čo najjednoduchšie a najlacnejšie.

Je mi zle z populizmu, ktorý predvádza napríklad Boris Kollár. To je hádam najúchylnejší človek, aký na svete existuje.

Zo šoubiznisu si odchádzal v roku 2014, keď ešte svet nepoznal internetových influencerov ako v súčasnosti. V minulosti si rozprával, že sa ti šoubiznis nepáčil, pretože sa ti mnohé celebrity zdali plytké a malicherné. Za tie roky sa celebrity vyvinuli na influencerov a internetové hviezdičky. Ako ich dnes vnímaš?

Strašne sa na dnešných influenceroch bavím, ale neodsudzujem to. Ako sa vraví, nikdy nehovor nikdy. Toto je doba internetu, vďaka ktorému istým spôsobom fungujem aj ja. Zatiaľ však nie som v štádiu, že by som si internetom chcel zarábať.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Na slovenskom internete sú ľudia, ktorí sú mi z duše nesympatickí, nesledujem ich a ani ich z princípu sledovať nechcem, lebo ich činnosť sa mi zdá prízemná a primitívna. Nech zarábajú na ľudskej hlúposti.

My máme podľa mňa veľký problém vo vzdelaní. Ak nám zo škôl vychádzajú blbci, tak či idú do školstva, športu, umenia alebo ekonómie, tú svoju debilitu budú v daných odvetviach rozširovať, lebo sú na život zle pripravení.

Vidíme to na tom, že potom máme ministra financií ako Igor Matovič, čo ma výsostne uráža ako človeka a Slováka, že niekto ako Matovič – podvodník, plagiátor a pomstychtivý človek – je tam, kde je, lebo si ho národ zvolil.

Pavel Bruchala
Zdroj: Instagram/Pavel Bruchala

Vyjadroval si sa aj k politike.

Vyjadroval som sa k politike a nemám žiadny problém otvorene povedať svoj názor. Je mi zle z populizmu, ktorý predvádza napríklad Boris Kollár. To je hádam najúchylnejší človek, aký na svete existuje. Keby som bol kňazom a on by si sadol do prvého radu v mojom kostole, vyženiem ho metlou, lebo by som sa bál, že mi do kostola udrie blesk.

Ja ho rešpektujem, ale nech zo seba nerobí svätejšieho, ako je. Je to otec 11 detí s 10 ženami, iného takéhoto človeka nepoznám, on musí byť svetový unikát. Uráža ma, keď si dá na sako krížik, bude sa modliť a bozkávať ruky pápežovi. To je pokrytectvo.

Odporúčané
Kam na predĺžený víkend počas Veľkej noci? Týchto 5 rozprávkových ubytovaní si zamiluješ Kam na predĺžený víkend počas Veľkej noci? Týchto 5 rozprávkových ubytovaní si zamiluješ 2. marca 2024, 9:00

My Slováci chceme byť väčší kresťania, ako v skutočnosti sme, ale keby prišlo na lámanie chleba, tak zaprieme aj vlastnú mamu. Keby som bol politik, tak, samozrejme, okamžitá odluka cirkvi od štátu. Si katolík? Budeš prispievať daňami katolíkom. Ale to by hneď bolo, joj, no ja nechcem viac platiť, kde sa to dá zrušiť?

Len vzdelanie spôsobí, že viac začneme tolerovať inakosť. Náboženskú, rasovú, sexuálnu alebo skrátka len názorovú. Mne sa páči, ako Slovensko veľmi príjemným spôsobom reprezentuje prezidentka Čaputová. Verím, že raz príde aj na Fica, aj na Pellegriniho, rovnako ako verím, že príde na súčasné politické špičky.

Súčasná vládna garnitúra je absolútne diletantská, amatérska a chaotická, bez logických a odborných postupov, česť výnimkám, samozrejme. Ale ukazuje sa, žiaľ, že hlúpy volič je najlepší volič. A tak tu máme „obyčajných ľudí“, „fašistov“ a „tradičné kresťanské“ rodiny na čele s najväčším prototypom kresťana v podobe Borisa Kollára.

Poďme naspäť k cestovaniu. Minulý rok sa na internete objavil článok, že Pavel Bruchala zvažuje, že sa natrvalo odsťahuje zo Slovenska. Čo na tom bolo pravdy?

Tieto pocity mávam stále. Tým, že cestujem, nepotrebujem mať pocit, že tu musím mať dom, kde sa vždy budem vracať. Jasné, že milujem Slovensko, a keď mi prídu hostia, tak im ho aj ukážem, ale rovno im poviem aj negatívne stránky. Nemôžeme sa vždy zachraňovať len Tatrami.

Odporúčané
Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť 1. marca 2024, 16:21

Sú miesta vo svete, ktoré som si zamiloval. Reálne si viem predstaviť žiť vo Valencii, pretože Španielsko je pre mňa celkovo jedna z najkrajších krajín sveta a určite by som chcel zostať žiť v Európe. Nie preto, že je najvyspelejšia ekonomicky. Amerika je pre mňa neakceptovateľná, lebo tam hmotné veci povýšili nad ostatné a ľudia sú tam vazalmi kreditných kariet a úverov.

Európa je najkrajšia vďaka umeniu, histórii, vzdelaniu, kráse aj rôznorodosti. Je úžasné, že prejdeš desiatky kilometrov a si v úplne inej krajine, inej kultúre, kde majú rozdielnu hudbu aj jedlo. V tomto je úžasné aj Slovensko, kde má každá dedina iný kroj, iný spev či nárečie. To je neskutočné.

Pavel Bruchala
Zdroj: Instagram/Pavel Bruchala

Učarovala ti španielska mentalita. Množstvo ľudí ju však kritizuje. Španieli sú vraj leniví, nikdy nič nespravia načas a všetko sa dá dokončiť aj zajtra.

Španielska mentalita mi vyhovuje, pretože pri nich mám pocit, že sa ľudia tešia zo života. Keď cestujem, mám úsmev na tvári, lebo ľudia sa usmievajú aj v krajinách Ázie, Afriky či Južnej Ameriky, kde to nemajú ekonomicky jednoduché. Potom sa vrátim na Slovensko, kde sa nikto neusmieva, všetci sú zamračení, podráždení a odbijú ťa, ak sa chceš čokoľvek opýtať.

To vidím na križovatkách, kde každý sedí v aute s pocitom, že on musí vyhrať, on má právo ísť prvý. Čo sa mi stane, keď zastanem a stratím tri sekundy života, ale dám ti prednosť? Alebo vidím, že to nie je bratislavská značka, tak je ten človek zrejme v strese. Vtedy sklopím okno a spýtam sa, či mu viem nejak pomôcť alebo poradiť, lebo takto to zažívam ja vo svete.

Odporúčané
MARCOVÉ SPIATOČNÉ LETENKY DO 55 EUR: Zbaľ si batoh a vycestuj do týchto 5 lákavých krajín MARCOVÉ SPIATOČNÉ LETENKY DO 55 EUR: Zbaľ si batoh a vycestuj do týchto 5 lákavých krajín 29. februára 2024, 15:00

Miestni sa pri mne prirodzene zastavia, keď sa im zdá, že potrebujem pomoc. To je na cestovaní krásne. A Španieli podľa mňa neriešia toľko hlúpostí ako my. Ja odsťahovanie sa zo Slovenska nevylučujem, ale chcel by som zostať v Európe aj z toho dôvodu, že keby sa čokoľvek stalo, sadnem do lietadla a za tri hodiny som doma. Keby som žil v Amerike alebo Ázii, nebolo by to také ľahké.

V prvom rade ty ako klient nič neriešiš, my sa pred cestou stretneme a zistíme, či medzi nami funguje cestovateľská chémia na to, aby sme spolu niekam išli na dva týždne.

Tvojou hlavnou prácou je cestovať po svete s klientmi, ktorí ti za to zaplatia. Keď však opisuješ svoju prácu, nenazývaš sa sprievodcom.

Nie som sprievodca v štýle, že ťa zavediem na námestie a začnem ti rozprávať o tom, ako pochádza zo 17. storočia. Toto nerobím, na čo hneď upozorňujem klientov, lebo takéto informácie si môžu naštudovať v bedekroch.

Ja robím zážitkové cestovanie. V prvom rade ty ako klient nič neriešiš, my sa pred cestou stretneme a zistíme, či medzi nami funguje cestovateľská chémia na to, aby sme spolu niekam išli na dva týždne. Ak to nefunguje, mohlo by to byť utrpenie pre nich aj pre mňa – a už som to v minulosti zažil.

Vždy sa preto s klientmi stretnem dopredu, aby sme objavili chémiu a zistili, s akým rozpočtom pracujem. Moji klienti sú väčšinou ľudia, ktorí majú viac peňazí. Niektorí si dokonca môžu dovoliť cestovať výlučne so mnou vo dvojici alebo sú mojimi klientmi rôzne páriky – či už manželské, alebo kamarátske. Ale nikdy to nerobím tak, že spájam skupinu zloženú z cudzích ľudí.

Pavel Bruchala
Zdroj: Instagram/Pavel Bruchala

Tvoji klienti sa o nič nemusia starať?

Ja sa starám kompletne o všetko – o letenky, ubytovania, zážitky –, takže ten človek, ktorý so mnou cestuje, už nerieši vôbec nič. On sa len nechá unášať atmosférou, zamkne doma dvere a naladí sa na cestu. Vie, že je všetko zabezpečené, a to ma na tom strašne baví.

Odporúčané
Slovenská platforma InstaGYM organizuje dovolenky s trénermi. Vo Vietname si zacvičíš jogu a v Keni sa naučíš správne behať Slovenská platforma InstaGYM organizuje dovolenky s trénermi. Vo Vietname si zacvičíš jogu a v Keni sa naučíš správne behať 29. februára 2024, 10:00

Baví ma mať na pleciach zodpovednosť za svojich klientov, lebo ja som s nimi od rána do noci. My spolu začíname raňajkami, zažívame všetko spoločne a ešte aj spolu tancujeme o polnoci na pláži a pijeme drinky.

Toto je zážitkové cestovanie so mnou. Samozrejme sa rozprávame o mojom živote, ich živote aj o politike. Často sa práve potrebujú vyrozprávať človeku, ktorého osobne dobre nepoznajú, lebo majú na srdci niečo, čo by možno nepovedali niekomu blízkemu.

Teraz si niekto číta tento rozhovor a zistí, že by chcel vycestovať s Pavlom Bruchalom. Ako to celé funguje? Ako si u teba môžem objednať cestu niekam do sveta?

Jediná forma komunikácie so mnou je cez Instagram alebo mi môžu napísať na mailovú adresu, ktorú mám uvedenú v profile. Nemám žiadnu webovú stránku.

Moja mama kedysi mala tendenciu, aby som sa jej neustále ozýval, keď cestujem. Hovorím jej, že keď zomriem niekde v Austrálii, tak sa to dozvie z denníkov a už mi nijak nepomôže, truhla už nejak domov dorazí. Teraz majú otec aj mama vlastné profily na Instagrame, sledujú ma a vidia, že žijem, som v lietadle alebo som už v destinácii.

To, že máš peniaze, neznamená, že môžeš vykrikovať, byť drzý a správať sa hlúpo. Kto si, aby si po letuške kričal, nech ti dá ešte jeden gin, lebo na to máš nárok? Nemáš na to nárok, lebo sa správaš ako hlupák.

Napísal som ti na Instagram, že by som s tebou najradšej chcel zájsť na víkend do Valencie. Musím počítať s konkrétnym finančným rozpočtom, ktorý si mám predstaviť? Koľko tvoje výlety stoja?

Nemám žiadne tabuľky, pretože príprava každého výletu je individuálna záležitosť na kľúč. Mám veľa klientov, ktorí so mnou chcú vycestovať a je im jedno kam. Keď sa s nimi stretnem, rozprávam im o zážitkoch a destináciách, keď vtom zrazu povedia, že sa im presne to zapáčilo a chcú tam so mnou ísť.

Odporúčané
Eva ovláda 50 cudzích jazykov: Vidím ich ako farby. Ak ma niečo bolí, hovorím iba po kórejsky (Rozhovor) Eva ovláda 50 cudzích jazykov: Vidím ich ako farby. Ak ma niečo bolí, hovorím iba po kórejsky (Rozhovor) 25. februára 2024, 14:30

Necestujem štýlom, že pôjdem na týždeň ležať na Maldivy, to si choď sám. So mnou je cestovanie o objavovaní a spoznávaní krajín. S niektorými klientmi cestujem luxusnejšie, s niektorými zážitkovejšie a divokejšie. To vždy záleží na tvojom veku, záujmoch a rozpočte.

Moja edukácia ľudí spočíva v tom, že ich tak trochu na cestách vychovávam – ako sa správať v lietadle, čo robiť na letisku, čoho sa na cestách vyvarovať.

Máš za tie roky cestovania aj nepríjemné zážitky so Slovákmi?

Neznášam, keď vidím hlučnú skupinku Slovákov, Čechov alebo Rusov, ktorí si myslia, že keď idú lietadlom, tak sa všetko točí okolo nich a musia vypiť aj zjesť všetko v ponuke.

To, že máš peniaze, neznamená, že môžeš vykrikovať, byť drzý a správať sa hlúpo. Kto si, aby si po letuške kričal, nech ti dá ešte jeden gin, lebo na to máš nárok? Nemáš na to nárok, lebo sa správaš ako hlupák.

Aké typy výletov zažívaš najčastejšie? Stáva sa často, že ti niekto zaplatí, aby si ho zobral na mesačný výlet, alebo mávaš skôr „víkendovky“? 

Niekto si so mnou môže dovoliť vycestovať na mesiac, ale mám aj klientov, ktorí mi povedia, že majú štyri dni dovolenky. V takomto prípade, samozrejme, nejdeme do Južnej Ameriky, ale pokojne ideme spoznať Španielsko. Neexistuje konkrétny rozpočet, ktorým sa človek musí riadiť, ak so mnou chce cestovať.

Odporúčané
Michal šiel na najvyšší vrch Ameriky: Počas výstupu tam zomreli traja ľudia. Pár dní nato aj známy Slovák (Rozhovor) Michal šiel na najvyšší vrch Ameriky: Počas výstupu tam zomreli traja ľudia. Pár dní nato aj známy Slovák (Rozhovor) 21. februára 2024, 14:30

Je však pravda, že ak mi niekto v prvej správe položí otázku, koľko ho to bude stáť, je to zlý začiatok. U mňa peniaze nie sú najdôležitejšie, takže ak je pre teba prvým faktorom, koľko ťa to bude stáť, u mňa zrejme nepochodíš.

Ja nerobím najlacnejšie výlety, lebo nechcem spať niekde v hosteli. Áno, sú aj destinácie, kde viem prespať v hosteli, lenže vtedy to má svoj dôvod a zážitok, ale ísť do New Yorku s tým, že by som spal v izbe s desiatimi cudzími ľuďmi, to pokojne choď ty, ale ja ti chcem sprostredkovať iný zážitok.

Pavel Bruchala
Zdroj: Instagram/Pavel Bruchala

Ľudia si možno myslia, že ten Pavel Bruchala je akýsi mysteriózny, odkedy odišiel z televízie. Teba živí len cestovanie? Zachytil som článok, že keď prišla korona, musel si zrušiť výlety a načrieť hlboko do svojich úspor.

Počas prvej fázy pandémie som minul skoro všetky svoje úspory, podobne ako väčšina normálnych ľudí. Dodnes som od štátu nedostal ani jediné euro za to, že mi zakázali vykonávať moju podnikateľskú činnosť.

Tým, že som necestoval a bol som zatvorený doma, prirodzene som aj menej míňal a nepotreboval toľko nakupovať. Ja som sa počas pandémie zbavil takmer všetkého, čo som nepotreboval, lebo som sa aj vďaka cestovaniu naučil byť skromný.

Odporúčané
Najstarší hotel v Tatrách oslavuje 130 rokov. Hotel Lomnica oživil bohémsku atmosféru z minulosti a ponúka špičkový fine dining Najstarší hotel v Tatrách oslavuje 130 rokov. Hotel Lomnica oživil bohémsku atmosféru z minulosti a ponúka špičkový fine dining 19. februára 2024, 16:00

Viem s príručnou batožinou precestovať všeličo, pretože si často nakúpim veci priamo v danej destinácii a potom ich niekomu pred odchodom darujem. Najskôr som kúpou podporil miestneho a potom som oblečenie zase odovzdal miestnemu a tak sa tam tie veci aspoň takto točia.

Čo všetko ťa teda živí popri cestovaní?

Moje živobytie nestojí len na tom, či cestujem. Bavím sa na článkoch o mne, ktoré píšu, že som pomaly bezdomovec bez peňazí, bez šťastia v živote, čo vôbec nie je pravda.

Mám viac činností ako len cestovanie a dabing. Je toho oveľa viac a o všetkom verejne nerozprávam. Som vyštudovaný umelec, a tak vo voľnom čase občas zariaďujem interiéry súkromným osobám. Takto som zariadil už niekoľko bytov aj domov, pretože ma to baví.

Momentálne mám s pár ľuďmi v pláne projekt privátnej galérie spojenej s reštauráciou. Celé by to malo byť zážitkové, lebo podľa mňa by mal byť život o zážitkoch, aj keď peniaze ti, samozrejme, zážitky môžu dopriať. Tento projekt by mal začať fungovať čoskoro, ale keďže teraz bolo všetko pozatvárané, tak sme ho nechceli šiť horúcou ihlou a dokončovať narýchlo.

Domov
Zdieľať
Diskusia