Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021, 21:43
Čas čítania 2:42
Tímea Krauszová

Čoraz viac mužov si dobrovoľne vyberá vazektómiu, aby odbremenili svoje partnerky od antikoncepcie a vedľajších účinkov

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

Reagujú tým aj na opakované pokusy sprísniť či dokonca zakázať interrupcie. Chcú prevziať zodpovednosť a predchádzať nechceným tehotenstvám, nie spôsobovať ich.

Čoraz viac mužov v USA sa rozhoduje podstúpiť vazektómiu. Prakticky bezbolestný a nenáročný zákrok, ktorý vedie k sterilizácii muža, si vyberajú ako alternatívu pri plánovaní rodiny, teda pri predchádzaní nechceným tehotenstvám. Pre Washington Post sa viacerí vyjadrili, že to považujú za prejav lásky, či dokonca za „najlepší spôsob, ako byť dobrým mužom“. Mnohých motivovali nové zákony, ktoré sprísňujú či prakticky zakazujú interrupcie. Podobný schválili napríklad v Texase.

Odporúčané
V Texase zakázali potraty aj pre znásilnené ženy. Trest môže dostať aj človek, ktorý ženu odvezie na zákrok V Texase zakázali potraty aj pre znásilnené ženy. Trest môže dostať aj človek, ktorý ženu odvezie na zákrok 19. novembra 2021, 17:01

Muži preberajú zodpovednosť

Pre WP svoj príbeh vyrozprávali aj manželia Andy a Erin. Po štvrtom dieťati sa Andy rozhodol pre vazektómiu, ktorou chcel prispieť svojou troškou a odbremeniť manželku. Erin pracuje ako zdravotná sestra a ťahala nočné šichty popri výchove detí (majú 2 až 11 rokov). Vedľajšie účinky antikoncepcie, ktorú dlhé roky brala, však nezvládala dobre, preto sa Andy podujal na zákrok, pri ktorom mnohí muži zatínajú zuby a predstavujú si ukrutnú bolesť.

„Procedúra bola úľavou, skoro ako vakcína proti covidu, teraz sa cítim bezpečne,“ hovorí Andy, ktorý pracuje ako učiteľ. Jeho motiváciou bolo „vzchopiť sa“, no zároveň chcel týmto krokom podporiť svoju manželku a ďalšie ženy, ktoré nesúhlasia s tým, aby vláda robila rozhodnutia o ich tele namiesto nich. „Videl som zázrak života. Ale videl som aj deti, ktoré sa narodili do chudoby a utrpenia a nemajú rovnakú šancu.“

V USA asi dvadsiatka štátov obmedzuje alebo úplne zakazuje interrupcie, najnovšie je to Texas, kde o interrupciu žena nemôže požiadať ani po znásilnení. Legislatíva nepostihuje len samotné ženy, ktorým interrupcie zakazuje podstúpiť, ale trestá aj akékoľvek osoby, ktoré by ženám chceli s interrupciami pomôcť. Podobný scenár v súčasnosti platí aj v Poľsku. 

Odporúčané
10 otázok a odpovedí, ktoré musíš vedieť o interrupciách na Slovensku: Ako zákrok prebieha, koľko stojí, aké môže mať následky 10 otázok a odpovedí, ktoré musíš vedieť o interrupciách na Slovensku: Ako zákrok prebieha, koľko stojí, aké môže mať následky 12. júna 2023, 12:30

Muži nechcú nosiť kondómy alebo nefungujú, alebo si ich počas sexu stiahnu, hovoril lekár Esgar Guarín, ktorý sa špecializuje na mužskú sterilizáciu. Pridal sa k hnutiu lekárov a aktivistov v USA, ktorí propagujú vazektómiu ako bezpečný spôsob prevencie. „Musíme pomôcť mužom pochopiť, aké jednoduché a bezpečné sú vazektómie,“ hovorí. On sám po dvoch deťoch vazektómiu podstúpil, urobil si ju sám. Do veľkej miery je tento zákrok aj zvrátiteľný, čo je hlavný argument viacerých aktivistických hnutí.

Lekári v USA rozbehli aj tzv. klub zodpovedných mužov (Responsible Men's Club), online chatovacie skupiny, v ktorých muži po vazektómii opisujú, aký je ich život po zákroku. Sexuálny život či libido to nijako neovplyvní a z dlhodobého hľadiska majú rovnako kvalitný život ako predtým. „Nevezme im to mužnosť, ale naopak, urobí ich to lepšími mužmi,“ tvrdí doktor Guarín.
 

Počas protestov pri návrhoch zákonov o interrupciách a aj na sociálnych sieťach sa už dlhodobo objavuje argument, že ak chce vláda znížiť množstvo interrupcií, cieľom by malo byť znížiť množstvo nechcených tehotenstiev. Dá sa to dosiahnuť kvalitnou sexuálnou výchovou, ale napríklad aj vazektómiou. 

Výsmech v podobe návrhov zákonov

Poslanec z Pensylvánie Chris Rabb predstavil napríklad parodický návrh zákona, ktorým reagoval na texaské sprísnenie interrupcií. Podľa neho by každý muž musel vazektómiu absolvovať po treťom dieťati alebo po štyridsiatke (podľa toho, čo príde skôr). Donútili by ich k tomu tým, že by muža, ktorý vazektómiu nepodstúpil, mohli nahlásiť jeho susedia alebo niekto iný. Za každé pravdivé nahlásenie by ľudia dostali 10-tisíc dolárov.

Odporúčané
ANKETA: Mali by sa na Slovensku sprísniť pravidlá interrupcií? ANKETA: Mali by sa na Slovensku sprísniť pravidlá interrupcií? 30. novembra 2022, 19:00

Tento návrh, celkom prirodzene, vyvolal vášne a pobúrenie. Rabb hovorí, že kým existujú zákony, ktoré priamo obmedzujú reprodukčné práva žien, transmužov a nebinárnych ľudí, musia existovať aj zákony, ktoré robia to isté mužom, teda osobám, ktoré ich oplodnili. Chcel zaviesť aj bezprávne oplodnenie, teda oplodnenie, pri ktorom zjavne došlo k zanedbaniu prevencie počas sexu zo strany muža alebo transženy. 

Poslanec má vazektómiu takisto za sebou, po dvoch deťoch ju podstúpil v roku 2008. Svoj návrh nemyslel úplne vážne, chcel ním len poukázať na dvojaký štandard pri zdravotnej starostlivosti žien a mužov a na neférovosť v prístupe, pokiaľ ide o tehotenstvo a deti.

„Predstava, že by muž musel absolvovať alebo vôbec len zvážiť vazektómiu a prísť o autonómiu nad svojím telom, vyvolala pobúrenie. Pritom každý jeden deň ženy čelia presne tomuto a nejakým spôsobom to je v poriadku,“ povedal podľa WP. Podľa neho je zvláštne, že vlády môžu zasahovať do materníc žien, ale nemôžu zasiahnuť do rozmnožovacích orgánov mužov. Za svoj názor dostal množstvo výhražných emailov a správ na sociálnych sieťach a čelil obrovskej vlne nenávisti.

Domov
Zdieľať
Diskusia