Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2021, 21:24
Čas čítania 1:06
Adam Novosad

Elon Musk zaplatí tento rok rekordných 11 miliárd dolárov na daniach. Nahnevala ho kritika, že sa im schválne roky vyhýbal

Elon Musk zaplatí tento rok rekordných 11 miliárd dolárov na daniach. Nahnevala ho kritika, že sa im schválne roky vyhýbal
Zdroj: TASR/AP/Jae C. Hong
NEWS ELON MUSK
Uložiť Uložené

Miliardár od novembra predal akcie Tesly za viac ako 14 miliárd dolárov.

Vizionár Elon Musk zaplatí tento rok americkej vláde na daniach viac ako 11 miliárd dolárov. S touto informáciou dnes vyrukoval v príspevku na Twitteri po tom, čo v novembri začal predávať časť svojich akcií v spoločnosti Tesla, informuje CNBC.

Muska v poslednom čase politici aj verejnosť kritizovali za to, že sa vyhýba plateniu daní. Keďže z firmy Tesla nedostáva žiadnu výplatu, popredával svoje nehnuteľnosti a jeho majetok sa zhodnocuje práve vďaka akciám automobilky.

Ak Musk potrebuje peniaze, môže si podľa CNBC vziať pôžičku a využiť akcie Tesly ako zálohu výmenou za hotovosť, ktorú potom môže míňať a postupne pôžičku splácať, čím obíde platenie daní.

Momentálne najbohatší muž sveta stratil po vlnách kritiky trpezlivosť, a tak umožnil svojim fanúšikom na Twitteri v novembri hlasovať o tom, či má predať 10 percent svojich akcií Tesla, aby zo zisku mohol zaplatiť dane.

Elon Musk.
Elon Musk. Zdroj: Reuters

Verejnosť rozhodla, že tak má urobiť, a preto postupne za posledný mesiac Musk predal akcie za viac ako 14 miliárd dolárov. Tieto akcie by však musel aj tak začať odpredávať, pretože platnosť viacerých opcií vyprší už budúci rok v lete a spoločne s vypršaním lehoty by Musk musel dane zaplatiť tak či onak.

Daň vo výške 11 miliárd dolárov by podľa odhadov mohla byť najvyššou daňou, akú kedy kto zaplatil v celej histórii Spojených štátov amerických. 

Výskum organizácie ProPublica v minulosti zistil, že medzi rokmi 2014 až 2018 zaplatil Musk na daniach dohromady 455 miliónov dolárov z príjmu 1,52 miliardy, zatiaľ čo výška jeho majetku vďaka posilňujúcim akciám vzrástla až o 13,9 miliardy.

Domov
Zdieľať
Diskusia