Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2021, 7:22
Čas čítania 1:23
Dominik Vetrák

STALKER 2 mal mať NFT. Hráči na internete sa však spojili a tvorcovia pod nátlakom tento plán zrušili

STALKER 2 mal mať NFT. Hráči na internete sa však spojili a tvorcovia pod nátlakom tento plán zrušili
Zdroj: GCS Game Studio
TECH STALKER 2
Uložiť Uložené

NFT mali byť vo forme doplnkov, mien pre postavy a rôznych jedinečných bonusov, ktoré by ozvláštnili hru každému ich majiteľovi.

Tvorcovia Stalkera 2 zo štúdia GSC Game World pred dvoma dňami oznámili, že do hry pridajú NFT. Tie by v hre fungovali tak, že by si hráči mohli kupovať exkluzívny obsah do hry, vďaka čomu by si ju ozvláštnili unikátnym spôsobom. Každý NFT predmet by bol exkluzívny len pre jedného majiteľa.

Išlo by o rôzne vizuálne unikátne predmety a pravdepodobne aj skiny na zbrane a iné maličkosti. Tvorcovia sľúbili, že by nijakým spôsobom nezmenili gameplay. Jedno z NFT však malo dať jeho majiteľovi možnosť byť v hre ako NPC (nehrateľná postava – non-playable character). Majiteľ NFT by prišiel do štúdia, kde by ho zoskenovali a vložili do hry. 

Odporúčané
Videli sme skvelé trailery na Horizon: Forbidden West, Alan Wake 2, Elden Ring, Plague Tale 2 či Suicide Squad Videli sme skvelé trailery na Horizon: Forbidden West, Alan Wake 2, Elden Ring, Plague Tale 2 či Suicide Squad 10. decembra 2021, 15:33

Na internete sa okamžite strhla vlna nevôle, hráči posielali tvorcom drsné odkazy a mnohí rušili aj svoje predobjednávky (stačí sa pozrieť na diskusie na Steame). O deň neskôr nasledovalo vyjadrenie tvorcov, v ktorom svoje rozhodnutie pridať do titulu NFT zdôvodňujú tým, že získané peniaze využijú na zlepšenie hry. Kritika hráčskej obce však neutíchala a tvorcovia si zrejme uvedomili, že ak s tým niečo nespravia, veľmi im to uškodí.

Ubehlo ďalších pár hodín a vyhlásili, že svoje rozhodnutie menia. V hre žiadne NFT nebudú, keďže zistili, ako veľmi to hráčom prekáža, a v prvom rade ich chcú týmto titulom potešiť, nie nahnevať.

Ide o ďalší príklad toho, že keď sa spojí dostatočne veľké množstvo hráčov, ktorí vyjadria svoj nesúhlas, respektíve zrušia objednávky (veľkí vydavatelia často žiadosti hráčov ignorujú, pokiaľ to neovplyvní ich zisky), donútia tým k ústupku aj väčšie štúdiá. 

Jedným z posledných takýchto prípadov bolo rozhodnutie Sony zrušiť digitálny obchod PS Store pre konzoly PS Vita a PS3. Nasledovala obrovská vlna nevôle zo strany hráčov a štúdio Playstation svoje rozhodnutie zmenilo. Ako sa ukazuje, v tomto miliardovom biznise majú hráči stále čo povedať a vedia ovplyvniť veci.  

A prečo tá kritika NFT? Nuž, aj mikrotransakcie začínali rovnako. Zaplať skutočné peniaze a pridáme ti do hry nejaký nevinný obsah. A nakoniec sa z toho stali aj špeciálne zbrane, vylepšenia a rôzne dôležité predmety, ktoré boli razom dostupné len pre tých, ktorí tvorcom platili najviac peňazí. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia