Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021 o 7:32
Čas čítania 0:40
Adam Novosad

Očkovanie nebude proti mutácii omikron stačiť, ak nezavedieme dodatočné opatrenia, varujú európski hygienici

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Variant omikron sa šíri rýchlejšie ako predchádzajúce mutácie.

Nový variant koronavírusu zmenil celú dynamiku šírenia vírusu po svete. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) preto oznámilo, že štáty musia bezodkladne prijať rozsiahle opatrenia, ktoré dokážu novú mutáciu spomaliť. Samotné očkovanie na boj s omikronom už podľa európskych hygienikov nebude postačovať, informuje RTVS.

Riaditeľka ECDC Andrea Ammonová vysvetlila, že úrovne vakcinácie sa medzi štátmi stále líšia a s príchodom variantu omikron nebude možné stíhať vykrývať diery v očkovanosti tak rýchlo, aby nová mutácia nemala devastačné následky – hospitalizácie, ale najmä úmrtia.

Úmrtí na omikron bude podľa ECDC pribúdať viac, ako doteraz hygienici predpokladali na základe variantu delta.

testování, koronavirus
Zdroj: TASR/Petr David Josek

Hygienici vyzývajú vlády štátov, aby trpezlivo dbali na používanie rúšok, redukovanie organizovania hromadných podujatí, vetranie aj dôkladné dodržiavanie hygieny dezinfekciou a umývaním rúk.

„V nasledujúcich mesiacoch bude potrebné prijať výrazné opatrenia na zredukovanie rizika prenosu, zmiernenie záťaže na zdravotné systémy a ochranu najzraniteľnejších obyvateľov,“ skonštatovali hygienici.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Cez blížiace sa sviatky by mali ľudia pracovať výlučne z domu vo všetkých segmentoch, kde je to možné, a sociálne interakcie by mali znížiť na minimum.

Domov
Zdieľať
Diskusia