Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2021, 9:34
Čas čítania 0:45
Ema Stanovská TASR

Biskup sa oženil s autorkou eroticko-satanistických románov. Dostal zákaz slúžiť sviatosti

Biskup sa oženil s autorkou eroticko-satanistických románov. Dostal zákaz slúžiť sviatosti
Zdroj: Unsplash/CC0/na voľné použitie
NEWS CIRKEV
Uložiť Uložené

52-ročný monsignor Xavier Novell i Gomá si zachová svoj titul biskupa.

Najmladší biskup v Španielsku má zákaz účasti na sviatostiach po tom, ako sa civilne zosobášil so ženou, ktorá je autorkou eroticko-satanistických románov. Oznámila to v sobotu Španielska biskupská konferencia (EHS).


V jej vyhlásení sa píše, že emeritný biskup zo Solsony monsignor Xavier Novell i Gomá sa 22. novembra 2021 civilne zosobášil so Sílviou Caballolovou y Clemente. Obrad sa uskutočnil v meste Suria v provincii Barcelona.


Vzhľadom na to EHS pripomenula, že príslušný kánon kódexu kánonického práva stanovuje, že klerik, ktorý sa pokúsil uzavrieť manželstvo, hoci len civilného charakteru, podlieha „suspendácii latae sententiae“. Tento duchovný si zachová svoj titul biskupa, ale nebude smieť „slúžiť sviatosti a vykonávať akékoľvek iné činnosti magistéria či už na verejnosti, alebo v súkromí“. EHS nevylúčila ani „ďalšie možné dôsledky“.

Peklo žiadostivosti

Škandál vypukol na jeseň, keď 52-ročný biskup odstúpil zo svojho postu z „osobných dôvodov“. Veľmi rýchlo sa na verejnosť dostal jeho vzťah so spisovateľkou a psychologičkou Sílviou Caballolovou, autorkou viacerých diel vrátane Pekla Gabrielovej žiadostivosti, vydaného v roku 2017.


Na webovej stránke jej vydavateľa Lacre je spisovateľka opísaná ako „dynamická a priebojná autorka, ktorá sa presadila v náročnom svete literatúry, narúšajúc naše morálne a etické zvyklosti“.

Domov
Zdieľať
Diskusia