Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2021, 15:34
Čas čítania 1:47
TASR Martin Adam Pavlík Daniel Mikolášik

Zákaz návštev blízkych cez Vianoce napokon nemusí platiť. Vláda ho chce na najbližšej schôdzi prehodnotiť

Zákaz návštev blízkych cez Vianoce napokon nemusí platiť. Vláda ho chce na najbližšej schôdzi prehodnotiť
Zdroj: TASR/Dano Veselský
NEWS KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO RICHARD SULÍK VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

K téme sa chcú vrátiť na najbližšej vláde, ale možnosťou je aj mimoriadne zvolanie, keď bude treba, tvrdí Lengvarský.

Ako sme včera informovali, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO) povedal, že návštevy blízkych a rodiny budú počas vianočných sviatkov zakázané. Vyplýva to z vyhlášok, v ktorých sa nenachádza výnimka, na základe ktorej by mohli obyvatelia Slovenska cestovať cez okresy do iných domácností.

Táto vyhláška platí až do 9. januára, pričom Lengvarský povedal, že vláda neriešila formáty tzv. „bublín“ ako v minulom roku, keď sa domácnosti mohli stretávať s jednou ďalšou domácnosťou.

Na najbližšej vláde by však mali nariadenie napokon prehodnotiť. Lengvarský povedal pre Denník N, že sa k bodu vrátia, k uvoľňovaniu opatrení vraj majú opatrný postoj. „Rátame s tým, že to bude na budúcej vláde najneskôr, ale môže byť zvolaná aj mimoriadne, keď bude treba,“ odpovedal Lengvarský na to, či sa vláda k tejto téme vráti.

„Nemôžeme pustiť úplne všetko naraz. Ja viem, že niekto to možno zle vníma, že vleky sú pustené a tak ďalej. Ale vlek – to je v princípe pobyt v prírode. Ale návšteva v rodine, to je úzky kontakt ľudí. Aj po dohode s hygienikmi sme sa snažili obmedziť úzke kontakty na minimum,“ dodal

Odporúčané
Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) 23. júla 2023, 14:30

Prehodnotenie naznačil aj premiér. „Nie je to ešte finálne stanovisko, situácia sa bude na vláde prehodnocovať. Ak sa situácia zhorší, opatrenia sa môžu sprísniť, naopak, ak sa situácia v nemocniciach zlepší, je v záujme členov vlády, aby sa opatrenia nesprísňovali,“ povedala hovorkyňa Eduarda Hegera Ľubica Janíková.

Zmenu opatrení navrhuje aj Sulík a Za ľudí

Vicepremiér a líder SaS Richard Sulík však navrhne prehodnotiť opatrenie v súvislosti s návštevami blízkych cez vianočné sviatky. Informoval o tom na sociálnej sieti. Tvrdí, že sa o tom na vláde nehlasovalo.

Richard Sulík.
Richard Sulík. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


„Za zákaz stretávania sa s rodinou počas sviatkov sa na včerajšom zasadnutí vlády nehlasovalo. Navrhnem takéto nariadenie prehodnotiť,“ povedal Sulík. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR potvrdilo, že na rokovaní vlády sa neotvorila otázka vytvárania „bublín“, ako sú známe z minulého roka. „V prípade, že sa táto téma otvorí, bude potrebné zohľadňovať aktuálnu situáciu a jej vývoj a tiež názory odborníkov,“ skonštatoval komunikačný odbor. Výnimka zo zákazu vychádzania s cieľom návštevy sa v aktuálnych opatreniach nenachádza.

Najnovšie opatrenie kritizuje aj poslanec a podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. Ten na sociálnej sieti vyhlásil, že o „bublinách“ cez Vianoce by mala byť reč vzhľadom na logiku opatrení, pretože nedáva zmysel povedať „wellness áno a rodina nie“. Strana Za ľudí si myslí, že pri akomkoľvek uvoľňovaní sa pravidlá musia uvoľniť v prvom rade pre ľudí, ktorí sú chránení očkovaním.

„Odborníci a minister zdravotníctva budú opatrenia prehodnocovať na základe aktuálnej pandemickej situácie a predložia návrh vláde SR,“ dodalo tlačové oddelenie Za ľudí. Od piatka 10. decembra sa opatrenia uvoľňujú. V režime OP sa otvoria obchody, kostoly, základné služby starostlivosti o ľudské telo aj lyžiarske strediská, vleky či otvorené lanovky.

Domov
Zdieľať
Diskusia