Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2021, 13:15
Čas čítania 1:19
Daniel Mikolášik TASR

Opatrenia by mali trvať ešte pár dní a pred Vianocami sa uvoľniť, tvrdí Kollár. Chce pred sviatkami otvorené prevádzky

POLITIKA KORONAVÍRUS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Podľa šéfa parlamentu by sme mali okamžite zavrieť školy, sprísniť lockdown a potom to pred Vianocami pustiť, aby sme nezdecimovali ekonomiku.

Lockdown mal byť už od začiatku tvrdší a školy sa mali zavrieť. Vyhlásil to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii TA3 V politike. K predĺženiu lockdownu sa vyjadrí, až keď si vypočuje návrhy konzília odborníkov.

Zároveň súhlasí s dlhším lockdownom o pár dní, aby sa pred Vianocami uvoľnili opatrenia a obchody či prevádzky sa mohli otvoriť. Opatrenia musia byť podľa neho predvídateľné.


„Najprv si vypočujem návrhy. Ale domnievam sa, že radšej by sme mali hneď zavrieť školy, uzavrieť to na pár dní ešte, a potom to pred Vianocami pustiť, aby sme nezdecimovali ekonomiku, aby sme nezničili celý priemysel v službách, cestovnom ruchu, gastre či malých obchodoch,“ povedal Kollár.

kollár
Zdroj: RTVS

Proti povinnému očkovaniu

Kollár tiež tvrdí, že nechce robiť rozdiely medzi očkovanými a neočkovanými. „Nikdy nebudem hlasovať za to, aby sme zaviedli akékoľvek povinné očkovanie,“ vyhlásil.

Podľa jeho slov ho mrzí, že SaS zablokovala zatvorenie škôl, pretože tam vidí ohniská nákazy.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár kritizuje, že vláda pošle materiál do parlamentu, hoci na ňom nie je dohodnutá, a následne sa háda koalícia medzi sebou. 

Poslanec Juraj Blanár.
Poslanec Juraj Blanár. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Blanár rovnako ako Kollár hovorí, že očkovanie musí byť dobrovoľné. Takisto vyhlásil, že Smer-SD je proti podmieňovaniu odmien očkovaním, navrhuje vyplácať podporu priamo v hotovosti. Smer-SD plánuje podať takýto pozmeňujúci návrh v pléne, Sme rodina je ochotná o tom diskutovať.


Kollár súhlasí, že cez leto sa nezvládla príprava na ďalšiu vlnu. V lete sa malo podľa jeho slov zachraňovať zdravotníctvo, mali sa navyšovať kapacity. Nedala sa však predvídať sila pandémie, preto sa podľa neho nemôže hádzať vina len na ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO).

Proti trestom za hoaxy

Blanár i Kollár kritizovali návrh rezortu spravodlivosti na zavedenie nového trestného činu šírenia nepravdivej informácie. Podľa Blanára sa tým bude brániť pluralite názorov i demokracii. 

„Viete, aký je rozdiel medzi hoaxom a pravdou? Pol roka. Je to koniec demokracie, my si to nemôžeme dovoliť, nebudeme za to hlasovať,“ dodal. 

Politici sa rozprávali aj o téme prezidentských volieb. Blanár nechcel odpovedať, či by mal šéf Smeru-SD Robert Fico kandidovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia