Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2021, 21:44
Čas čítania 0:56
Eduard Starkbauer

V Nemecku sú o krok bližšie k vakcinačnej povinnosti a zavádzajú lockdown pre neočkovaných

NEWS NEMECKO OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Úradujúca kancelárka Angela Merkelová označila povinné očkovanie za prejav národnej solidarity. Musí ho však schváliť etická komisia a parlament.

Kancelárka Angela Merkelová dnes označila povinné očkovanie za prejav národnej solidarity.The Guardian cituje Merkelovej slová: „Pochopili sme, že situácia je veľmi vážna a že musíme k už platným opatreniam pridať ďalšie. Musíme zastaviť nástup štvrtej vlny.“

Olaf Scholz ju v kresle kancelára vystrieda už o pár dní. Obaja sa dnes stretli s prezidentmi 16 spolkových republík, s ktorými sa dohodli na podmienkach celonárodného lockdownu pre nezaočkovaných.

Merkel, Scholz
Zdroj: John Macdougall/Pool Photo via AP

Podobne ako na Slovensku, aj v Nemecku padajú v posledných týždňoch rekordy pandémie a nemocnice fungujú na hranici svojich možností. Za ostatných 24 hodín zaznamenali 73 000 nových prípadov a tento týždeň covidu-19 podľahlo v priemere 300 pacientov denne.

V krajine evidujú zaočkovanosť na úrovni 68 %. Olaf Scholz po dnešnom stretnutí priznal: „Nemáme dosť zaočkovaných a uvedomujeme si, že to má svoje dôsledky.“ Podľa CNN plánujú v krajine aplikovať do konca roka okolo 30 miliónov dávok vakcíny, pričom do súčtu sú započítané aj tretie dávky.

Odporúčané
Očkovanie bude v Rakúsku od februára povinné. Celoštátny lockdown sa začína v pondelok. Rakúsku vládu už nebaví presviedčať ľudí Očkovanie bude v Rakúsku od februára povinné. Celoštátny lockdown sa začína v pondelok. Rakúsku vládu už nebaví presviedčať ľudí 19. novembra 2021, 10:31

Neočkovaní budú po novom môcť navštíviť len tzv. esenciálne obchody. Iné obchody, ale i kultúrne a športové podujatia budú pre nich neprístupné. V školách opätovne zavedú povinnosť nosiť rúška. V oblastiach s vysokým výskytom vírusu budú pre všetkých zatvorené nočné bary a diskotéky.

Scholz, Merkel
Zdroj: John Macdougall/Pool Photo via AP

Súčasná kancelárka sa dnes podľa CNN symbolicky pridala k zástancom povinného očkovania. Otázkou sa teraz bude zaoberať etická komisia nemeckého parlamentu. Ak sa vyjadrí priaznivo, spolkový snem by o nej mohol hlasovať už vo februári. Práve vtedy začnú s povinnou vakcináciou v susednom Rakúsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia