Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2021, 15:49
Čas čítania 0:42
Adam Novosad

Nemecko plánuje legalizovať marihuanu. V licencovaných obchodoch si ju budú môcť ľudia kúpiť na rekreačnú konzumáciu

Nemecko plánuje legalizovať marihuanu. V licencovaných obchodoch si ju budú môcť ľudia kúpiť na rekreačnú konzumáciu
Zdroj: Flickr/Elsa Olofsson/na voľné použitie
NEWS MARIHUANA
Uložiť Uložené

Budúca nemecká koalícia sa zhodla na zmene legislatívy týkajúcej sa predaja a konzumácie marihuany.

V Nemecku sa zrejme v blízkej budúcnosti chystá legalizácia marihuany. Nová vláda, ktorú budú s najväčšou pravdepodobnosťou tvoriť Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení a liberáli zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), dosiahla konsenzus v téme regulovaného predaja marihuany v licencovaných prevádzkach, uvádza Politico.

Z pracovného dokumentu publikovaného v médiách vyplýva, že strany sa zhodli na regulácii predaja marihuany v obchodoch, ktoré budú musieť mať špeciálnu certifikáciu. Marihuanu si v týchto prevádzkach budú môcť kúpiť dospelí obyvatelia na rekreačnú konzumáciu.

marihuana
Zdroj: Pixabay/volně k užití (ilustrační foto)

Strany budúcej vlády chcú legalizáciou marihuany po vzore krajín ako Kanada či Luxembursko dosiahnuť väčšiu kontrolu kvality predávaného kanabisu, zabrániť kontaminácii drog a ochrániť pred konzumáciou mladú generáciu. O pestovaní marihuany pre vlastnú potrebu v domácnostiach však dokument bližšie nehovorí.

Z analýzy vyplýva, že legalizácia marihuany a jej predaj v licencovaných obchodoch by mohli priniesť do štátneho rozpočtu 4,7 miliardy eur.

Tieto peniaze by nepochádzali len z daní z predaja marihuany, ale aj z ušetrených súdnych procesov a policajných aktivít na boj proti obchodovaniu s kanabisom. Po schválení zákona chce vláda zanalyzovať jeho vplyv na nemeckú spoločnosť po období štyroch rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia