Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2021, 14:30
Čas čítania 8:19
Lukáš Čelka

Žifčák: Ak sa Záborská bude snažiť zastaviť registráciu našej cirkvi, nebudeme jej funkciu považovať za relevantnú tak ako ona nás

REFRESHER CIRKEV
Uložiť Uložené

Svedkovia Liehovovi spustili zber podpisov na registráciu cirkvi. Potrebujú ich 50-tisíc.

Svedkovia Liehovovi spustili minulý týždeň zber podpisov na registráciu svojej cirkvi. O tom, či je na Slovensku reálne vyzbierať päťdesiattisíc podpisov a aký je záujem o vstup do cirkvi, sme sa porozprávali s jej najvyšším predstaveným, slovenským standupovým komikom zo Silných rečí Gabom Žifčákom.

Ako sa viackrát vyjadril, Svedkovia Liehovovi chcú peniaze získané od štátu na chod cirkvi použiť na podporu kultúry a pomoc obetiam alkoholu. Zisťovali sme, či už má s nimi aj nejaké konkrétne plány, ako si predstavuje budovanie chrámov a či existuje možnosť, že by im ministerstvo kultúry mohlo robiť problémy s registráciou cirkvi, aj keď budú mať dostatočné množstvo smädiacich.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké typy podnikov majú záujem zbierať podpisy na registráciu cirkvi. 
  • Či čaká po vyzbieraní, že sa bez problémov stanú oficiálnou cirkvou.
  • Ako chcú Svedkovia Liehovovi podporiť kultúru, ak dostanú peniaze od štátu.
  • Prečo je na Slovensku takmer nemožné založiť novú cirkev.
  • Či má Gabo Žifčák aspoň orientačný dátum, dokedy by chcel mať podpisy.

 

Pred pár dňami si začal so zberom podpisov pre, ak to tak môžem nazvať, tvoju cirkev. Prichádzajú ti už prvé čestné vyhlásenia? Koľko si ich zatiaľ nazbieral?

Nazbierala sa ich nejaká stovka. My sme to dali vo štvrtok von a prví nadšenci svoje vyhlásenia poslali už v piatok. V pondelok som ich bol vyzdvihnúť.

Je podľa teba reálne nazbierať päťdesiattisíc podpisov na Slovensku?

Hej.

Je síce pravda, že máš vyše stodvadsaťpäťtisíc lajkov na Facebooku, ale dať palec hore na sociálnej sieti a baviť sa na videách je omnoho pohodlnejšie než si niečo reálne vytlačiť, podpísať a ísť fyzicky na poštu podať...

Odporúčané
Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor) Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor) 26. apríla 2023, 17:33

Vytlačiť, podpísať a priniesť na poštu je prvá vlna zberu. V tomto momente už máme tridsať podnikov po celom Slovensku, ktoré s nami spolupracujú, a priamo v ich priestoroch sa bude dať na bare vypísať čestné vyhlásenie, prípadne ho tam fyzicky priniesť. Ak sa k nám chce pridať nejaký podnik, budem rád, ak napíše na email [email protected] nás brzdí pandémia, ale rátam s tým, že ako budú postupne „odčiernievať“ okresy, takýchto podnikov bude pribúdať.

My ako cirkev sme nikdy nikde nepropagovali pitie alkoholu a absolútne nie zvýšené pitie alkoholu.

Už aj z niektorých čiernych okresov sa nám ozvali prevádzky, ktoré majú aspoň okienkový výdaj, poprípade robia donášku, že by rady zbierali vyhlásenia aj ony. Výzvu, aby sa prihlásili podniky, som vlastne zverejnil len včera večer a dnes na obed už máme tridsať podnikov ochotných sa zapojiť, pričom každú hodinu mi príde päť nových mailov, že sa majú záujem zapojiť i ďalšie. Takže toto bude druhé kolo.

 

Čo sa týka tretieho kola, tak rátam s tým, že by sa budúci rok v lete už mohla uvoľniť atmosféra, že budú koncerty, kultúrne akcie, festivaly, a to bude gro zbierania podpisov. Keď opäť začneme vystupovať so Silnými rečami, takisto počítam s tým, že budeme nosiť podpisy z celého Slovenska.

Si teda s majiteľmi podnikov v kontakte a aktívne to riešite?

Áno. Momentálne keď si kliknem na email, lebo od rána nič iné neriešim, mám tu tri neprečítané správy od majiteľov reštaurácií, ktorí sa chcú zapojiť.

Sú to teda aj reštaurácie, nie sú to len kluby a krčmy?

Je to absolútne že všeličo. Sú to vinárne, puby, bufety pri rybníku, je to napríklad aj divadlo Ticho a spol., čiže sú to úplne rôzne inštitúcie.

Anna Záborská vám už raz dala nepríjemnú stopku, očakávaš, že potrebný počet podpisov to zmení a budete oficiálna cirkev?

Na Anne Záborskej to vôbec nezáleží, ona s tým nemá nič spoločné. Ona zastáva len nejakú vymyslenú funkciu splnomocnenkyne vlády pre ochranu slobody a vierovyznania. My podávame podpisy na ministerstvo kultúry.

A nemôže niečo zo svojej pozície vymyslieť a napriek všetkému to zaraziť?

Ak sa o to bude snažiť, my jej to vrátime tak, že spravíme presne to, čo ona urobila nám. Nebudeme jej funkciu považovať za relevantnú rovnako ako ona našu cirkev.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106053 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako chcú Svedkovia Liehovovi podporiť kultúru, ak dostanú peniaze od štátu.
  • Prečo je na Slovensku takmer nemožné založiť novú cirkev.
  • Či má Gabo Žifčák aspoň orientačný dátum, dokedy by chcel mať podpisy.
Domov
Zdieľať
Diskusia