Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2021, 12:30
Čas čítania 7:09
Viktor Kniš

Exšéf NAKA Zurian sa ukrýva v rusky hovoriacom štáte: Stále sa otáčam, kde na mňa vyskočia kukláči

NEWS BRANISLAV ZURIAN
Uložiť Uložené

Bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry sa stretával s korunným svedkom v prípade vraždy Jána Kuciaka Petrom Tóthom a aj vďaka nemu dolapili vrahov novinára. Dnes je jedným z aktérov vojny v polícii a ukrýva sa v zahraničí.

Branislav Zurian je ďalší bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry, ktorému sa z funkcie nepodarilo odísť do pokojného výsluhového dôchodku. Podľa svojich slov sa nachádza v rusky hovoriacom štáte a bojí sa o život. Refresher sa s exšéfom NAKA spojil a konfrontoval ho s udalosťami, ktoré ho priamo spájajú s vojnou v bezpečnostných zložkách. 

Zurian: „Stále sa otáčam, kedy na mňa vyskočia kukláči alebo mi zase nezákonne vyrazia dvere ako v máji tohto roku...“

„Odišiel som na nejaký čas mimo 
Slovenska, pretože sa necítim v bezpečí. Cez mediálne spracované kauzy vidím, že sa na mňa poľuje. V lete som z médií zistil, že som súčasťou nejakej vymyslenej zločineckej skupiny,“ hovorí Zurian Refresheru. NAKA ho podozrieva, že pomáhal inšpekcii rozložiť tím Očistec. Vyšetrovatelia o tom dokonca aj spísali záznam, ktorý unikol do médií.

Branislav Zurian tvrdí, že si krátko pred odchodom do zahraničia našiel za stieračom odkaz: „Milan ťa už čaká, teší sa na teba.“ 

Podľa Zuriana autor odkazu Milanom myslel zosnulého bývalého policajného prezidenta Lučanského, ktorý vo väzbe krátko po tom, ako ho obvinili, spáchal samovraždu. So Zurianom mali veľmi blízky priateľský vzťah, posledné tri roky vraj boli najlepšími kamarátmi.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa Zurian ukrýva v zahraničí a čoho sa bojí.
  • Odkiaľ pozná Jána Kaľavského, Dianu Santusovú a Pána X.
  • Ako vysvetľuje svoje zvláštne správanie na nahrávke spred budovy inšpekcie.
  • Prečo si nemyslí, že pochybil v prípade údajného úplatku, ktorý zobral minister vnútra Mikulec.

Náhly odchod z funkcie šéfa NAKA

Branislav Zurian začínal pred viac než dvomi dekádami ako kriminalista a operatívec na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Prešove.

Keď vznikol Úrad boja proti organizovanej kriminalite, stal sa členom tímu, ktorý objasňoval trestnú činnosť Mikuláša Černáka. Už v tom čase sa mu cesty skrížili s Milanom Lučanským, ktorý ho neskôr presvedčil, aby z východu prišiel do NAKA. 

Odporúčané
Končí šéf NAKA Branislav Zurian. Bol Lučanského kamarát a vypovedá proti nemu kajúcnik, ktorému vraj vyzradil utajovanú skutočnosť Končí šéf NAKA Branislav Zurian. Bol Lučanského kamarát a vypovedá proti nemu kajúcnik, ktorému vraj vyzradil utajovanú skutočnosť 11. mája 2021, 14:18

„Keď som dostal ponuku ísť robiť do NAKA, nebol som si istý, či na to mám, či to chcem. Milan mi dal asi týždeň-dva na rozmyslenie. Napokon som mu povedal, že by som rád prišiel, ale že sa nechcem politicky zašpiniť a že nebudem chodiť na žiadne oslavy, narodeniny a meniny, lebo to neuznávam,“ spomínal na svoj príchod do Bratislavy Branislav Zurian v rozhovore pre Denník N

Šéfa NAKA z neho v roku 2019 spravil práve Milan Lučanský. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nahradil v tejto pozícii Petra Hraška – dnes obvineného z účasti v Bödörovom gangu. Najväčším úspechom, ktorý si sám Zurian pripisuje, je získanie prepisu komunikácie z telefónu Mariana Kočnera, ktorá odkryla rôzne prepojenia a pomohla vyšetrovateľom vo viacerých kauzách. 

Odchod z postu šéfa Národnej kriminálnej agentúry oznámil Zurian náhle a prekvapivo v máji 2021. Ešte tri mesiace predtým v rozhovore pre Denník N tvrdil, že z polície neodíde, a to aj napriek tomu, že ho už v tom čase exsiskár Boris Beňa obviňoval z vyzrádzania utajovaných informácií. „Som na životnej križovatke, ale cítim sa ako poctivý policajt, ktorý zasvätil službu boju proti zločinu, a rozhodne neodídem v čase, keď sú na mňa takéto výpovede alebo anonymy.“

Zurian
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Najväčší skalp – Threema

Branislava Zuriana kontaktoval bývalý príslušník tajnej služby Peter Tóth na jeseň v roku 2018. „Keď som nadobudol pocit, že Kočner stojí za vraždou, rozhodol som sa vypovedať. Nakontaktoval som pána Zuriana a stretol som sa s ním asi na 2 hodiny v pizzerii,“ opisoval Tóth na súde moment, keď sa rozhodol priznať. 

Peter Tóth vyrozprával na tajnom stretnutí Branislavovi Zurianovi svoju verziu o tom, ako v čase sledovania Jána Kuciaka nevedel, že zbiera pre Kočnera podklady na plánovanie vraždy. Vtedajšiemu šéfovi NAKA sa zveril s tým, že má veľa osobných vecí Mariana Kočnera, vrátane telefónu, ktorý sa neskôr ukázal ako kľúčový dôkaz v mnohých kauzách.

Zurian ani Tóth vraj v tom čase nevedeli, že iPhone obsahuje zálohovanú Threemu. 

Po dohode so Zurianom sa Peter Tóth stal utajeným svedkom, jeho identitu neskôr vyzradil Denník N. „To, že som s ním komunikoval alebo komunikujem, neznamená, že sa stáva beztrestným. To určite nie,“ vysvetľoval Zurian, prečo sa s Tóthom stretával na utajených miestach. 

S odstupom času si bývalý šéf NAKA za zabezpečenie Threemy pripisuje zásluhy. Tvrdí, že to bol práve on, vďaka komu sa spustila obrovská vlna, ktorá umožnila vyšetrovateľom NAKA odhaliť trestnú činnosť aj ľudí ako Ľudovít Makó alebo Boris Beňa, ktorí dnes svedčia proti nemu. 

Tóth
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Bývalý siskár: Branislav Zurian mi vyzradil utajované skutočnosti

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105700 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa stretával s Kaľavským pred vypuknutím vojny v polícii.
  • Odkiaľ pozná Santusovú, koľkokrát a kde sa stretli a prečo sa vinou nej a Kaľavského dostal do realizačného návrhu vyšetrovateľov NAKA.
  • Ako vysvetľuje svoje zvláštne správanie na nahrávke pred budovou inšpekcie.
  • Prečo si nemyslí, že pochybil v prípade údajného úplatku, ktorý zobral minister vnútra Mikulec.
Domov
Zdieľať
Diskusia