Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Világi Winery.
10. novembra 2021, 15:30
Čas čítania 1:57
Sponzorovaný obsah

Na juhu Slovenska nájdeš nádherné vinárstvo, ktoré ti vyrazí dych výhľadmi i chuťami vlastných vín

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak holduješ skvelým vínam, toto vinárstvo by si rozhodne nemal vynechať.

História vína je úzko spätá so Slovenskom už po stáročia. Nie div, geografická poloha našej krajiny dáva predpoklad na vznik skvelých chutí, ktorými sú slovenskí vinári známi. Jedno z takýchto miest je aj v regióne, ktorý lemujú tri slovenské rieky – Dunaj, Hron a Ipeľ. Na juhu Slovenska v obci Chľaba neďaleko Štúrova nájdeš unikátne vinárstvo Világi Winery

Világi Winery
Zdroj: Világi Winery

Región, ktorý je domovom vína po stáročia

Obec Chľaba, v ktorej vinárstvo Világi Winery môžeš dnes nájsť, bola niekdajším ovocným sadom Ostrihomského arcibiskupstva už od stredovekých čias. Dnes tu vznikajú vína s nezameniteľnou chuťou, ktoré sú vyrábané podľa zachovaných starých tradícií, avšak už na základe najnovších odborných vinárskych poznatkov. Vínam tu venujú osobitnú pozornosť, pri ich výrobe vinári dbajú na každý, aj ten najmenší detail. Hrozno tu pestujú organickým spôsobom, čím sa snažia čo najmenej narušiť ekosystém okolitej prírody.

Vilagi Winery
Zdroj: Világi Winery

Vína, ktoré ocenili aj v Paríži

O tom, že v tomto regióne vznikajú svetové vína, svedčí aj množstvo ocenení, ktoré si vína od Világi Winery odniesli z aktuálneho ročníka prestížnej medzinárodnej súťaže Vinalies v Paríži. Zlaté pečate udelila porota bielym vínam Veltlínske zelené Terroir Selection 2019 a Sauvignon blanc 2020 z radu Classic, striebrom porota ocenila Irsai Oliver 2020. Porota bola pritom zložená zo 130 odborníkov z 33 krajín a počas degustovania skúsili takmer 3 000 vín.

„Sme veľmi hrdí, že sme aj na medzinárodnej scéne mohli potvrdiť výnimočné kvality vín z produkcie vinárstva Világi Winery,“ komentuje Ákos Špek, riaditeľ Világi Winery, a dodáva: „Od vzniku vinárstva v roku 2015 kladieme veľký dôraz ako na starostlivé pestovanie viniča, tak na precíznu remeselnú vinársku prácu. Získanie ocenenia pre Veltlínske zelené, ktoré patrí medzi typické lokálne odrody, považujeme za pochvalu našej neúnavnej práce. Sauvignon blanc je jedným z medzinárodne najuznávanejších vín. Fakt, že bolo ocenené práve toto víno, je teda potvrdením konkurencieschopnosti nášho vinárstva v celoeurópskom meradle. Striebrom ocenený tohtoročný Irsai Oliver je dokonca už vypredaný. Pozitívne hodnotenie odbornej verejnosti sa tu spojilo s názorom našich zákazníkov.“ 

Vychutnaj si atmosféru pri večeri a degustácii

Világi Winery sa okrem ocenení pýši aj svojím vinárstvom, ktoré vraj stačí raz vidieť a zažiť na to, aby si sa sem pravidelne vracal. Nekonečné vinice, nedotknutá príroda, výhľady na Dunaj berúce dych či v prípade dobrého počasia na majestátnu Ostrihomskú baziliku budú tým, čo si budeš chcieť zvečniť nielen na svoj instagramový profil.

Vilagi Winery
Zdroj: Világi Winery

Nie je to však len o architektúre, prírode a výhľadoch. Tí, ktorí už vo Világi Winery boli, ti dosvedčia, že návštevu vinárstva sa oplatí spojiť s degustáciou či príjemne strávenou vínnou večerou v spoločnosti dobrých známych a rodiny. Someliéri ti tu pripravia zážitok, na ktorý tvoje chuťové poháriky len tak nezabudnú. To všetko v unikátnom prostredí vulkanických kopcov a v blízkosti troch riek obklopených vinohradmi, ktoré len umocnia výnimočnú atmosféru tunajších vín.

Vilagi Winery
Zdroj: Vilagi Winery

A ak ti vína od Világi Winery zachutia natoľko, že sa budeš chcieť zásobiť, na www.vilagiwinery.sk nájdeš výber kvalitných vín, limitovaných edícií či štýlových darčekov a balení na blížiace sa sviatky či dlhé zimné večery.

Pozri si ponuku
Vilagi Winery
Zdroj: Világi Winery
Domov
Zdieľať
Diskusia