Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2021, 17:50
Čas čítania 1:05
Ema Stanovská

V Česku vyhlásili pre víchricu kalamitný stav. Vlaky na Slovensko majú veľké meškanie, vietor silnie aj u nás

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Štvrť milióna ľudí je bez elektriny.

Víchrica Ignatz sa z Francúzska a Nemecka presúva smerom do východnej Európy. Dnes už naplno udrela v Česku, kde ide o najsilnejší vietor od februára roku 2020. Desiatky tisíc ľudí sú bez dodávok elektrickej energie a záchranári nestíhajú. Informovali o tom portály iMeteo a CT24.

Víchrica po sebe zanecháva zničené strechy, polámané stromy a komplikuje dopravu. Záchranári nestíhajú odpratávať škody a problémy hlásia aj energetici, ktorí evidujú desiatky tisíc ľudí bez dodávok elektrickej energie. Pražské letisko momentálne neodbavuje lety.

Problémy sú aj na mnohých cestných a železničných tratiach – po celom Česku je na niekoľkých tratiach zastavená doprava. Môžu za to buď strhnuté trakčné vedenia, alebo neprejazdné trate. Meškajú všetky medzinárodné vlaky, ktoré smerujú na Slovensko. Týka sa to predovšetkým vlakov Eurocity. 

Nárazový vietor dosahuje rýchlosť až okolo 100 km/h. Českí meteorológovia zaznamenali najsilnejší vietor na Milešovke, čo je vrch v Českom stredohorí, kde náraz vetra dosiahol silu orkánu až 133 km/h.

Na západe Slovenska dosahujú nárazy rýchlosť okolo 50 km/h, pričom vietor môže ešte zosilnieť. Meteorológovia vydali pre oblasť krajného západu a Podunajskej nížiny výstrahu 2. stupňa. Komplikácie ako v susednom Česku sa však na Slovensku neočakávajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia