Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. októbra 2021, 15:30
Čas čítania 3:13
Tímea Krauszová

Tvoja obývačka môže byť aj divadelnou sálou. Vďaka českej službe si môžeš pozrieť predstavenia našich divadiel aj online

KULTÚRA DIVADLO
Uložiť Uložené

Okrem slovenských a českých hier ponúka Dramox aj zahraničné diela.

Netflix pre divadlá. Takto nazývajú najmä české médiá službu Dramox, hoci jej riaditeľ Martin Zavadil toto označenie nemá rád. Jeho platforma, ktorú spoluzaložil, prináša divadelné predstavenia k tebe domov, na mobil, na počítač či na televíznu obrazovku. Za cenu podobnú filmovo-seriálovým streamovacím platformám si tak môžeš užiť viac ako dvesto hier z rôznych kútov sveta. Je toto budúcnosť divadelnej kultúry?

dramox
Zdroj: Reprofoto Dramox.cz

Na Hamleta pokojne v teplákoch

Samozrejme, online divadlo nie je úplne „ono“, uznáva Zavadil. „Ale cieľom nie je nahradiť divadlo. Divadlá nikdy, naozaj nikdy neskončia,“ povedal nám. Podľa jeho slov divadelníctvo prežilo mnoho tisícročí, nevykynožili ho rozhlasy, televízie, filmy, seriály ani streamovacie platformy ako Netflix či HBO.

Práve naopak, myslí si, že ich platforma je skvelou reklamou pre divadlá. „Viacerí zákazníci sa nám ozvali, že ani nevedeli, že v ich meste alebo blízkosti nejaké divadlo je. Vďaka Dramoxu mali tú prvú skúsenosť, ktorá ich motivovala navštíviť predstavenia aj osobne.“  

Odporúčané
Ako sa zmení tvoj kultúrny život po pandémii? Budeš si viac vážiť umelcov alebo ti v lockdowne nechýbali? Ako sa zmení tvoj kultúrny život po pandémii? Budeš si viac vážiť umelcov alebo ti v lockdowne nechýbali? 28. mája 2021, 9:30

Je tá prvá skúsenosť tiež taká honosná, ako keď sa vyobliekame do divadla? Paradoxne to vyzerá, že áno. „Niektorí nám posielali aj fotky, ako sa doma vyparádili a sadli si pred televízor, aby si vychutnali predstavenie,“ vraví Zavadil. Ľudia si doma nalejú šampanské, vytvoria atmosféru a vychutnajú si divadlo, do ktorého buď pre pandémiu ísť nemôžu, alebo im to financie a vzdialenosť nedovolia. Samozrejme, ak chceš, pozrieť si to môžeš aj v pohodlných teplákoch s pukancami v ruke.

dramox
Zdroj: Reprofoto Dramox.cz

Peniaze priamo pre divadlá

Pandémia zvýraznila, ako veľmi sú divadlá závislé od podpory svojich divákov: štátna či mestská pomoc sotva stačila na nájmy a preto tie, ktoré sú technicky zdatné a mali na to možnosti, začali vysielať online. Nie všetkým to však „zachránilo kožu“. Pomoc divadlám bola podľa slov riaditeľa Martina Zavadila jedným z hlavných dôvodov na vytvorenie streamovacej platformy.

Odporúčané
Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu (Rozhovor) Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu (Rozhovor) 8. novembra 2020, 9:30

Okrem toho však chcel paradoxne zvýšiť fyzickú návštevnosť divadiel. „Zvykli sme si na to, že takmer každý večer si doma pozrieme film. Raz za čas, napríklad raz za mesiac, ideme aj do kina. S divadlom to tak ešte nie je, síce raz za nejaký čas ideme na predstavenie, ale doma divadelné predstavenie nepozeráme. To sme chceli zmeniť,“ povedal Zavadil počas komorného tlačového brífingu v priestoroch Slovenského národného divadla.

Aj preto sa pred rokom rozhodol spolu s Radimom Horákom a Martinom Hájekom založiť Dramox. Začali oslovovať divadlá a na ich prekvapenie sú mnohé z nich z online dostupných videozáznamov nadšené. Vďaka tomu si východniari môžu vychutnať predstavenia zo západu a naopak. Pozrieť si môžeš aj vystúpenia Anglického národného baletu, Berlínskej štátnej opery, sanfranciského Golden Gate Theatre či Kráľovského divadla v Madride. Nechýba francúzsky cirkus či opera, nórsky balet, hry zo Škótska, z Maďarska a množstvo diel z Českej republiky.

dramox
Zdroj: Reprofoto Dramox.cz

Zavadil je veľký fanúšik divadla. Vidieť to aj na jeho prejave počas tlačového brífingu v Bratislave. Presne vie, aké hry jeho platforma ponúka, a viaceré z nich vie patrične odporučiť aj s odôvodnením, prečo sú zaujímavé. Hovorí, že Dramox vytvorili preto, aby pomohli divadlám aj v budúcnosti. „Nechceli sme im poskytnúť len jednorazový príspevok, ako to bolo najmä na začiatku pandémie. Chceli sme im pomáhať dlhodobo.“

Odporúčané
Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) 9. apríla 2024, 9:30

Viac ako polovica ceny mesačného predplatného (55 %) putuje priamo divadlám, zvyšok pokrýva technické náklady a tvorí tržbu pre firmu. Tvoje peniaze poputujú presne tým divadlám, ktorých predstavenia si pozrieš, a to rovným dielom. Cena mesačného predplatného je 11,90 €. Podľa Zavadilových slov je polovica z tejto ceny najmä pre menšie divadlá priam spásonosná.

Skratka k povinnému čítaniu

Dramox ti takisto dovolí nazrieť do kultúry iných národov, ktoré k divadelníckemu umeniu pristupujú rôzne. Aj preto Zavadil hovorí, že ak natrafia na piatich skvelých Hamletov, zaradia ich do výberu všetkých. „Chcel by som vymazať to nastavenie mysle, že niekto si povie: ‚Hej, Hamlet, tak toho som videl pred piatimi rokmi, to poznám.‘ Hamletov je mnoho, každé divadlo k nemu pristupuje inak.“

Dramox
Zdroj: Reprofoto Dramox.cz

Keď je reč o Hamletovi, výhodou Dramoxu je aj výber diel podľa knižnej predlohy. Mnohé z nich ti splnia aj školské povinnosti, pretože sú súčasťou povinného čítania na škole.

Odporúčané
Deppa odstrčil Hollywood na vedľajšiu koľaj, Amber Heard si užíva najlepšie obdobie. Ako sa stal z vášnivej romance čistý horor? Deppa odstrčil Hollywood na vedľajšiu koľaj, Amber Heard si užíva najlepšie obdobie. Ako sa stal z vášnivej romance čistý horor? 9. októbra 2021, 14:30

Momentálne ponúkajú viac ako dvesto hier z Česka, zo Slovenska aj zo zahraničia. Sú medzi nimi latinskoamerické či ázijské divadlá a priebežne pracujú na anglických a českých titulkách. Platforma by mala byť čoskoro preložená aj do slovenčiny, pozrieť si na nej môžeš predstavenia nateraz šiestich slovenských divadiel. Riaditeľ Dramoxu však prezradil, že čoskoro pribudnú aj hry z archívu RTVS či niektoré záznamy Radošinského naivného divadla.

Služba nie je bez chýb. Hoci sa zakladateľom nepáči prezývka „Netflix pre divadlá“, úvodná obrazovka nápadne pripomína práve americkú streamovaciu platformu. Nateraz sa nedajú vyfiltrovať len slovenské (alebo len české) divadlá, vyberať si môžeš podľa žánru, prípadne si pozrieť všetky predstavenia, ktoré ponúka konkrétne divadlo (zväčša je to jedna až tri hry na divadlo). Titulky sú zatiaľ dostupné len v češtine a angličtine. 

Hry sa nakrúcajú z viacerých uhlov, Dramox sa snaží vyberať len kvalitné záznamy, ktoré divákom sprostredkujú úplný zážitok. Priblížené zábery tak ukazujú aj detaily, ktoré by ti v divadle mohli ujsť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia