Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2021, 9:31
Čas čítania 0:55
Daniel Mikolášik TASR

30 rokov len bla-bla-bla. Greta Thunbergová kritizovala svetových lídrov, naša nádej sa vraj utopila v prázdnych sľuboch

NEWS GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Mladá aktivistka obvinila svetových lídrov z toho, že tri desaťročia nerobili nič v boji proti klimatickým zmenám.

V talianskom Miláne sa v utorok začala pod záštitou OSN trojdňová konferencia Youth4Climate, na ktorej sa zúčastňuje celkovo 400 mladých aktivistov zo 197 krajín sveta.

Na úvod podujatia vystúpila švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, ktorá obvinila svetových lídrov z toho, že tri desaťročia nerobili nič v boji proti klimatickým zmenám. Informovala o tom agentúra AFP.

„Tridsať rokov len bla-bla-bla.“ Týmito slovami Greta Thunbergová otvorila svoj príhovor na konferencii. „Všetko, čo počujeme od našich takzvaných lídrov, sú len slová. Slová, ktoré znejú skvele, ale zatiaľ neviedli k ničomu. Naše nádeje a sny sa utopili v ich prázdnych vyjadreniach a sľuboch,“ vyhlásila.

Greta Thunberg
Zdroj: TASR/AP


Mládežnícki aktivisti plánujú predložiť spoločné vyhlásenie na trojdňovej ministerskej schôdzi nazvanej Pre-COP, ktorá sa začína v Miláne 30. septembra. Obe podujatia majú podľa organizátorov slúžiť ako predvoj klimatickej konferencie COP26 pod záštitou Organizácie Spojených národov, ktorá sa uskutoční 1. až 12. novembra v Glasgowe.

Odporúčané
3 roky nerozprávala, pózovala na titulke Vogue a potopila Andrewa Tatea. 6 zaujímavostí o 20-ročnej Grete Thunberg 3 roky nerozprávala, pózovala na titulke Vogue a potopila Andrewa Tatea. 6 zaujímavostí o 20-ročnej Grete Thunberg 3. januára 2023, 17:30

Na podujatie majú pricestovať desiatky predstaviteľov krajín z celého sveta. AFP považuje COP26 za „životne dôležitý samit“ pre zachovanie životaschopnosti Parížskej klimatickej dohody z roku 2015, v ktorej sa krajiny zaviazali podniknúť kroky s cieľom zabrániť stúpaniu globálnej teploty.

Predseda COP26 Alok Sharma v utorok vyhlásil, že „je načase, aby vyspelé krajiny splnili svoj peňažný prísľub s cieľom podporiť rozvojové krajiny v boji proti klimatickým zmenám“. Británia, ktorá novembrové podujatie v Glasgowe zastrešuje, tvrdí, že jej cieľom bude, aby sa medzinárodné spoločenstvo dohodlo na postupnom konci využívania uhoľnej energie.

Domov
Zdieľať
Diskusia