Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2021, 12:28
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš

2 000 hospitalizovaných a ešte nebudeme na vrchole. Slovenskí odborníci sa nevedia dohodnúť, ako tvrdo ešte zaútočí tretia vlna

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Podľa matematika Kollára budeme mať dlhodobo preplnené nemocnice, Dáta bez pátosu to vidia o niečo ružovejšie.

Analytici z platformy Dáta bez pátosu zverejnili zhrňujúci príspevok k tretej vlne koronavírusu na Slovensku. Vychádzajú z dostupných údajov testovania, očkovania a premorenia a šírenie variantu delta porovnávajú aj s druhou vlnou. Momentálnu situáciu vidia relatívne optimisticky – nie oveľa horšie ako pred rokom.

„V siedmom týždni delty sme o 2 týždne popredu oproti minulému roku, žijeme omnoho slobodnejšie a voľnejšie a napriek tomu rast nie je vyšší a strmší. Testujeme mierne viac a asi aj na miestach, kde je to potrebné, a lepšie nám funguje trasovanie,“ konštatujú na Facebooku s tým, že aj vďaka premorenosti a očkovaniu sa variant delta rozbieha ťažšie. 

Ako pozitívum vidia i menej tlačoviek Igora Matoviča a lepšiu komunikáciu aj organizovanie práce, čo má na svedomí ministerstvo zdravotníctva pod súčasným vedením. 


„A preto máme úsmev na tvári a skutočne dobrý pocit a optimistické očakávania. Budeme ich konkretizovať bližšie budúci týždeň. Čo-to sme už v pár článkoch ohľadom špičky a dĺžky vlny, počtu infikovaných, hospitalizovaných a obetí naznačili. Volajú nás prehnaní optimisti,“ konštatujú analytici z platformy Dáta bez pátosu. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Pod príspevkom sa ozval matematik Richard Kollár, ktorý situáciu tak ružovo nevidí. Podľa jeho názoru nás čakajú preplnené nemocnice. Tvrdí, že až tri mesiace môžu byť slovenské nemocnice preplnené a v niektorých momentoch môže potrebovať hospitalizáciu presne toľko pacientov, koľko máme dostupných lôžok. 

„Podľa dostupných dát doteraz bude v nemocniciach 2 000 ľudí naraz, ale nie na vrchole, ale v priemere za najbližšie tri mesiace,“ hovorí Kollár s tým, že vrchol bude oveľa horší. Matematik dodáva, že nevidí ani jeden relevantný argument, z ktorého Dáta bez pátosu pri svojej optimistickej prognóze vychádzajú. V komentároch mu odpovedajú, že vývoj delty analyzovali v niektorých európskych krajinách, ale ani to Kollárovi nestačí. 

„Ivan, je mi ľúto, ale skutočne už nestíham sledovať, čo presne kedy tvrdíš. Strácam sa v tom – ale že úplne. Už to nebudem ďalej komentovať, prestáva to dávať zmysel. Píšte ďalej, ako vám to vyhovuje. Ja to vzdávam, neviem vám nijak pomôcť. Pomôžte si sami,“ odkázal Kollár Bošňákovi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia