Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2021, 9:12
Čas čítania 1:01
Daniel Mikolášik TASR

Taliban chce, aby ho vypočuli na pôde OSN. Radikáli žiadajú o vystúpenie na valnom zhromaždení

NEWS TALIBAN
Uložiť Uložené

Taliban ako partnera na rokovaniach však zatiaľ oficiálne neuznala žiadna krajina sveta.

Nový šéf afganskej diplomacie, ktorého do funkcie dosadilo militantné hnutie Taliban, požiadal o možnosť prihovoriť sa svetovým lídrom v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN. Informoval o tom v utorok hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, cituje agentúra AFP.


Všeobecná rozprava 76. Valného zhromaždenia OSN, v rámci ktorej vystupujú predstavitelia štátov z celého sveta, sa začala v utorok a potrvá do budúceho pondelka. O vystúpenie v mene Afganistanu už v polovici septembra požiadal afganský vyslanec Ghulám Isakzaj, ktorý pri OSN zastupoval kábulskú vládu, v auguste zosadenú hnutím Taliban.

OSN ho následne potvrdila ako vedúceho afganskej delegácie na valnom zhromaždení. V pondelok 20. septembra, deň pred začiatkom všeobecnej rozpravy, dostal generálny tajomník OSN António Guterres ďalšiu žiadosť o vystúpenie, tentoraz od nového ministra zahraničných vecí Amíra Chána Muttákího dosadeného Talibanom.

Taliban
Zdroj: TASR/AP


Z listu nie je jasné, či by Muttákí chcel do New Yorku pricestovať osobne alebo chce svoje posolstvo tlmočiť len prostredníctvom videa, ako to tento rok robia mnohí svetoví lídri vzhľadom na pandémiu koronavírusu.


V liste sa tiež píše, že doterajší afganský veľvyslanec pri OSN už nie je zástupcom Afganistanu, keďže zosadený prezident Ašraf Ghaní nie je viac hlavou štátu. Taliban navyše oznámil, že za nového stáleho zástupcu krajiny pri OSN nominoval jedného zo svojich hovorcov Suhajla Šahína.


Žiadosti oboch súperiacich strán by mal posúdiť príslušný akreditačný výbor OSN. Nie je však jasné, či sa stihne zísť do 27. septembra, keď sa tohtoročná rozprava Valného zhromaždenia OSN skončí. Agentúra AFP pripomína, že novú dočasnú afganskú vládu zloženú výhradne z členov hnutia Taliban zatiaľ oficiálne neuznal žiadny štát sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia