Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2021, 19:43
Čas čítania 0:57
Martin Adam Pavlík TASR

V Izraeli predstavili robot s dvomi samopalmi. Dokáže strieľať, zachraňovať zranených vojakov či vystopovať špiónov

V Izraeli predstavili robot s dvomi samopalmi. Dokáže strieľať, zachraňovať zranených vojakov či vystopovať špiónov
Zdroj: TASR/AP/Sebastian Scheiner
ZAUJÍMAVOSTI IZRAEL
Uložiť Uložené

Ovládať ho budú elektronickým tabletom.

Dodávateľská spoločnosť izraelskej armády predstavila ozbrojený robot so štyrmi kolesami ovládaný na diaľku. Môže sa využívať na hliadkovanie v bojových zónach, streľbu či vystopovanie špiónov. Má však aj schopnosť zhromažďovať informácie pre pozemné jednotky, zasiahnuť streľbou neďaleké ciele alebo prenášať zranených vojakov, ako aj transportovať zásoby na bojisko a späť.


Robot s názvom REX MKII vyvinula dcérska firma izraelskej štátnej spoločnosti na výrobu lietadiel Israel Aerospace Industries (IAI). Je ovládaný elektronickým tabletom a súčasťou jeho vybavenia sú dve automatické zbrane, kamery a senzory. „S každou ďalšou misiou toto zariadenie zbiera viac dát, z ktorých sa učí pri budúcich misiách,“ vysvetlil operačný odborník z oddelenia robotiky spomenutej firmy Jonni Gedj.

Štvorkolesový ozbrojený robot REX MKII.
Štvorkolesový ozbrojený robot REX MKII. Zdroj: TASR/AP/Sebastian Scheiner

Nový robot je najmodernejším zariadením, aké za posledných 15 rokov táto firma vyvinula. Izraelská armáda v súčasnosti na hliadkovanie v okolí palestínskeho Pásma Gazy využíva podobné, ale menšie zariadenie s názvom Jaguar. Takéto stroje čoraz častejšie využívajú aj iné krajiny vrátane Spojených štátov, Ruska alebo Británie. Medzi ich úlohy patrí napríklad logistická podpora, odstraňovanie mín či streľba zo zbraní.


Zatiaľ čo na jednej strane zástancovia poloautomatických zariadení argumentujú, že ich využívanie pomáha chrániť životy vojakov, kritici na druhej strane považujú za nebezpečné a znepokojivé, že roboty fakticky dostávajú právomoc rozhodovať o živote a smrti.

Izrael Robot
Zdroj: TASR/AP/Sebastian Scheiner


Napríklad Bonnie Dochertyová z ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) varovala, že takéto zariadenia nevedia spoľahlivo odlíšiť bojovníkov od civilistov. „Stroje nedokážu pochopiť hodnotu ľudského života, čo podkopáva ľudskú dôstojnosť, a porušujú zákony zamerané na ochranu ľudských práv,“ uviedla.

Domov
Zdieľať
Diskusia